Öz
Çalışmada, derim öncesi putresin uygulamasının 0900
Ziraat kiraz çeşidinin meyve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Derim
öncesi uygulamaları için ağaçlara sprey şeklinde tahmini ticari derim tarihinden
3 hafta önce 0, 2.5, 5 ve 7.5 mM dozlarında putresin (PUT)+%0.01 oranında
yayıcı yapıştırıcı (Tween-20) ilave edilerek yapılmıştır. Kontrol ağaçlarına
ise sadece saf su+yayıcı yapıştırıcı uygulanmıştır. Optimum derim tarihinde
hasat edilen meyvelerde, derimden hemen sonra, meyve ağırlığı (g), meyve eti
ağırlığı (g), çekirdek ağırlığı (g), meyve eni (mm), meyve boyu (mm), meyve eti
sertliği (N), meyve kabuk rengi (L*, a*, b*, C*,
h°), titre edilebilir asitlik miktarı (mg.mL-1), suda çözünür kuru
madde miktarı (%), ve solunum hızı (mL.CO2.kg-1s-1)
ölçümleri ile duyusal analizler yapılmıştır. Putresin uygulamalarının tüm dozları
kontrole göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Genellikle 2.5 mM ve 5 mM putresin
dozları meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, kroma, hue ve titre edilebilir
asitliği daha olumlu etkilemiştir. Sonuç olarak, derim öncesi 2.5 mM putresin
uygulamasının, kirazlarda derim döneminde meyve kalitesinin iyileştirilmesi
için kullanılabileceği söylenebilir.