Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Salisilik asidin asma anaçlarının tuza dayanımının geliştirilmesi üzerine etkisinin in vitro koşullarda belirlenmesi

Yıl 2020, , 33 - 42, 30.06.2020
https://doi.org/10.29278/azd.640111

Öz

Bu çalışma 2016 yılında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Serası ile Doku Kültürü laboratuvarında yürütülmüştür. Araştırmada tuz stresi altındaki (200 mM NaCl) 41 B (Chasselas x Berlandieri) ve 1103 P (Berlandieri Ressêguier No. 2 x Rupestris du Lot asma anacının tek boğumlu mikro çelikleri kullanılmıştır. Araştırmada farklı dozlardaki salisilik asit uygulamasıyla (0, 0.5, 1 ve 2 mM) anaçların tuzluluğa dayanımlarının artırılması ve en uygun salisilik asit dozunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada gözlerin patlama süresi (gün), sürme süresi (gün), bitki canlılığı (%), yaprak sayısı (adet), sürgün uzunluğu (cm), sürgün yaş ve kuru ağırlığı (g), zararlanma derecesi (0-3), sürgün tolerans oranı (STO), sürgün tolerans indeksi (STİ) özellikleri incelenmiştir. Çalışmada 1103 P anacının 41 B anacına göre tuzluluğa daha tolerant olduğu belirlenmiştir. Tuzluluk toleransının artırılması ve bitki gelişimi açısından etkili salisilik asit dozlarının 1103 P anacı için 1 mM; 41 B anacı için 0.5 ve 1 mM olduğu saptanmıştır.

Kaynakça

  • Alverez, A.L. (2000). Salicylic acid in machinery of hypersensitive cell death and disease resistance. Plant Molecular Biology, 44: 429-442.
  • Anonim. (1997). Descriptors for Grape (Vitis spp.). International Plant Genetic Resources, 62 p.
  • Bakır, M. (2012). Asma çeşit ve anaçlarında kuraklık ve tuz stresi toleransına yönelik mikrodizin analizleri ve stres ile ilgili transkriptomların tespiti. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü. Ankara. Bilir Ekbiç, H. (2010). Trakya İlkeren ve Flame Seedless Üzüm Çeşitlerinde Co60 ve Kolhisin Kullanılarak Mutasyon ve Poliploidi Oluşturma Olanakları. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Adana, 131 s.
  • Bilir Ekbiç, H. (2017). Effects of different salicylic acid doses on salt tolerance of american vine rootstocks. Bangladesh J. Bot. 46(2): 639-645 s.
  • Blum, A. (1986). Breeding crop varieties for stress environments, Critical Reviews in Plant Sciences, 2, 199-237.
  • Charbaji, T., & Ayyoubi, Z. (2004). Differential growth of some grapevine varieties in syria in response to salt in vitro. In vitro Cellular Developmental Biology-Plant, 40(2): 221-224.
  • Cramer, G.R., Ergül, A.,Grimlet, J., Tillett, R.L., Tattersall, E.A., Bohlman, M.C., Vincent, D., Sonderegger, J., Evans, J., Osborne, C., Quilici, D., Schlauch, K.A., Schooley, D.A., & Cushman, J.C. (2007). Water and salinity stress in grapevines: Early and late changes in transcript and metabolite profiles. Functional Integration Genomics, 7, 111-134.
  • Çelik, H., Ağaoğlu,Y.S., Fidan, F., Marasalı, B., & Söylemezoğlu, G. (1998). Genel Bağcılık. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi:1, 253s. Çetin, E.S., Toy, D., Adar, M., & Göktürk Baydar, N. (2011). Tuz stresinin in vitro koşullarda bazı amerikan asma anaçlarında sürgün gelişimi ve prolin miktarları üzerine etkileri. Süleyman Demirel Üniv, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 15 (1): 1-7.
  • Eichhorn K.W., & Lorenz D.H. (1977). Phänologische Entwicklung der Rebe. Nachrichtenblatten des Deutschen Pflanzenschutzdienstes, 21: 119–120.
  • Güneş, A., İnal, A., Alpaslan, M., Eraslan, F., Bagci, E.G., & Çiçek, N. (2007). Salicylic acid induced changes on some physiological parametrs symptomatic for oxidative stress and mineral nutrition in maize (Zea mays L.) grown under salinity. Journal of Plant Physiology, 164, 728-736.
  • Hayat, Q., Hayat, S., Irfan, M., & Ahmad, A. (2010). Effect of exogenous salicylic acid under changing environment: Areview. Environmental and Experimental Botany, 68, 14-25.
  • Horvath, E., Szalai, G., & Janda T. (2007). Induction of abiotic stress tolerance by salicylic acid signaling. Journal of Plant Growth Regulation, 26: 290-300.
  • Howell, G.S. (1987). Vitis Rootstocks. In Rootstocks in Fruit Crops. Eds. R. C. Rom and R.F. Carlson 451-472 p. John Wiley & Sons. Newyork, USA.
  • Joolka, N.K., Singh, J., & Khera, A.P. (1976). Growth of grapevines (Vitis vinifera L.) as afected by sodium chloride and sodium sulphate salts. Haryana Journal Horticultiral Science, 5(3/4): 181-188.
  • Karimi, H., & Yusef-Zadeh, H. (2013). The effect of salinity level on the morphological and physiological traits of two grape (Vitis vinifera L.) cultivars. Intenational Journal of Agronomy and Plant Production, 4(5): 1108-1117.
  • Kaya, Z. (1988). Doku kültürünün orman ağaçları ıslah çalışmalarındaki yeri. Orman Müh. Derg, 25(5): 12-19.
  • Kök, D. 2012. Farklı salisilik asit dozlarının asma anaçlarının tuzluluğa dayanımı üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (2): 32-40.
  • Kuksova, V.B., Piven, N.M., & Gleba, Y.Y. (1997). Somaclonal variation and in vitro induced mutagenesis in grapevine. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 49: 17-27.
  • Kumlay, A. M., & Eryiğit, T. (2011). Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi düzenleyici maddeler: Bitki hormonları. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der., 1(2): 47-56.
  • Kunter Marasalı, B., & Değirmenci, D. (2007). Sultani Çekirdeksiz ve Kalecik Karası üzüm çeşitlerinde uyarılmış mutasyon etkilerinin sitogenetik tanımlanması. TÜBİTAK TOGTAG 3091, 114s.
  • Martinez- Barroso, M.C., & Alvarez, C.E. (1997). Toxicity symptomps and tolerance of strawberry to salinity in the irrigation water. Scientia Horticulturae, 71: 177-188.
  • Mullins, M. G., Bouquet, A., & Williams, L.E. (1992). Biology of The Grapevine. Cambrige University Press, Cambring. 239 s.
  • Murashige, T., & Skoog, F. (1962). A Revised medium for rapid growth and biossays with tobacco tissue cultures. Physiol. Plant., 15: 473-497.
  • Odabaşıoğlu, M.İ., Demirtaş, G., Yıldırım, K., & Gürsöz, S. (2018). Asmalarda (Vitis spp.) tuz stresi. 1. International GAP Agriculture & Livestock Congress, 25-27 April 2018 – Şanlıurfa/Türkiye. 10-17.
  • Özcan, N. (2016). Farklı Salisilik Asit Dozlarının Bazı Amerikan Asma Anaçlarının Tuzluluğa Olan Dayanımı Üzerine Etkileri. Ordu Üniv. Fen Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi, 69 s.
  • Sakhanokho, H.F., & Kelley, R.Y. (2009). Influence of salicylic acid on in vitro propagation and salt tolerance in Hibiscus acetosella and Hibiscus moscheutos (cv’Luna Red’). African Journal of Biotechnology, 8(8): 1474-1481.
  • Salem, A.T., Abldel-Aal, Y.A., Abdel-Mohsen, M.A., & Yasin, W.H. (2011). Tolerance of Flame Seedless grapes on own root and grafted to irrigation with saline solutions. Journal of Horticultural Science and Ornamental Plants, 3(3): 207-219.
  • Saruhan, V., Üzen, N., Eylen, M., & Çetin, Ö. (2008). Toprak tuzluluğunun kültür bitkilerine etkileri ve alınabilecek somut önlemler. Sulama Tuzlanma Konferansı, 319-328.
  • Shirasu, K., Nakajima. A., Rajshekar, K., Dixon, R.A., & Lamp, C. (1997). Salicylic acid potentiates an agonist dependent gain control that amplifies pathegon signal in the activation of defence mechanism. Plant Cell, 9, 261-270.
  • Sivritepe, N., & Eriş, A. (1999). Determination of salt tolerance in some grapevine cultivars (Vitis vinifera L.) under in vitro conditions. Turkish Journal of Biology, 23: 473–485.
  • Sudhir, P., & Murhty, S.D.S. (2004). Effects of salt stress on basic processes of photosynthesis. Photosynthetica, 42(4), 481-486.
  • Szepesi, A. (2006). Salicylic acid improves the acclimation of Lycopersicon esculentum Mill. L. to high salinity by approximating its salt stress response to that of the wild species L. Pennellii. Acta Biologica Szegediensis, 50, 177.
  • Taha, M.W. (1972). Salt tolerance of grape, guava and olive plants. Alexandrai Journal of Agriculture Research, 20(1): 123-135.
  • Tattersall, E.A.R., Grimplet, J., Deluc, L., Wheatley, M.D., Vincent, D., Osborne, C., Ergül, A., Lomen, E., Blank, R.B., Schlauch, K.A., Cushman, J.C., & Cramer, G.R. 2007. Transcript abundance profiles reveal larger and more complex responses of grapevine to chiling compared to osmatic and salinity stress. Functional and Interative Genomics, 7, 317-333.
  • Turhan, E., Dardeniz, A., & Müftüoğlu, N.M. (2005). Bazı amerikan asma anaçlarının tuz stresine toleranslarının belirlenmesi. Journal of Atatürk Central Horticultural Research Instıtute, 34(2): 11-17.
  • Tuteja, N. (2007). Mechanisms of high salinity tolerance in plants, methods in enzmology, 428, 419-438.
  • Upreti, K.K., & Murti, G.S.R. (2010). Response of grape rootstocks to salinity: changes in root growth, polyamines and absisic acid. Biologia Planttarum, 54(4): 730-734.
  • Uyar, H. (2016). Hamburg Misketi (V. vinifera L.) ve Isabella (V. labrusca) Üzüm Çeşitlerinin Tuz Stresine Toleranslarının Belirlenmesi. Ordu Üniv. Fen Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi, 62 s.
  • Vicente, M.R.S., & Plasencia, J. (2011). Salicylic acid beyond defence: its role in plant growth and development. Journal of Experimental Botany, 62, 3321-3338.
  • Yılmaz, E., Tuna, M., & Bürün, B. (2011). Bitkilerin tuz stresi etkilerine karşı geliştirdikleri tolerans stratejileri. Celal Bayar Üniversitesi. Fen Bilimleri Dergisi, 7.1 (2011): 47-66.
  • Zaid, N. S., El-Deeb, M. D., & Khafagy, S. A. (2001). Effect of sodium chloride on some grape cultivars grown in vitro and in vivo. Annals of Agricultural Science, 39(4): 2335-2349.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hatice Bilir Ekbiç 0000-0002-2758-6713

Seda Koşar Bu kişi benim 0000-0002-2820-983X

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Bilir Ekbiç, H., & Koşar, S. (2020). Salisilik asidin asma anaçlarının tuza dayanımının geliştirilmesi üzerine etkisinin in vitro koşullarda belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 9(1), 33-42. https://doi.org/10.29278/azd.640111