Öz
Bu araştırma, sera koşullarında, tesadüf parselleri deneme deseninde Cd ile kirlenmiş topraklara farklı (NaCl, KCl ve CaCl2) tuz uygulamalarının Cd alımı üzerine etkisi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kadmiyum’suz ve Cd’lu koşullarda Cl’un Na+, K+ ve Ca+2 formunda uygulanmasıyla bitki kuru madde verimi azalma eğilimi göstermiştir. Bu azalma, en belirgin olarak Cl’un 4.0 g kg-1 olarak verildiği NaCl ve KCl uygulamalarında görülmüştür. Buna göre, Cd’un en yüksek dozunda kontrol bitkisinde kuru madde verimi 649 mg bitki-1 iken, Cl’un 4.0 g kg-1 düzeyinde Na formunda uygulandığı koşulda, kuru madde verimi yaklaşık olarak 2.5 kat azalarak 276 mg bitki-1’ye, K formunda uygulanmasıyla ise yaklaşık olarak 2 kat azalarak 352 mg bitki-1 düzeyine inmiştir. Makarnalık buğday yeşil aksam Cd konsantrasyonunun artmasında Cl- tuzlarının önemli etkileri belirlenmiştir. Artan Cd dozlarında, Cl’un Na+, K+ ve Ca+2 formlarının uygulandığı tüm dozlarda yeşil aksam Cd konsantrasyonu artmıştır. Herhangi bir tuzun uygulanmadığı ve Cd’un 1 mg kg-1 düzeyinde uygulamasında, kontrol bitkisinin Cd konsantrasyonu 8.31 mg kg-1 olduğu buna karşın Cl’un 4.0 g kg-1 olarak verildiği Na+, K+ ve Ca+2 formlarında yeşil aksam Cd konsantrasyonu sırasıyla 26.4, 20.2 ve 13.5 mg kg-1’a yükselerek %217, %143 ve %62 oranında arttığı saptanmıştır. Sonuç olarak tuzların makarnalık buğdayda Cd alımını artırdığı ve bu artışta tuzlara eşlik eden katyonların önemli olduğu tespit edilmiştir. Farklı tuz Na+, K+ ve Ca+2 formları arasında da Cd konsantrasyonunu en fazla arttırmada Na+>K+>Ca+2 şeklinde bir sıralamanın olduğu belirlenmiştir.