Araştırma Makalesi

Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi

Cilt: 11 Sayı: 1 31 Temmuz 2022
Handan Çulal Kılıç *, Ruziye Karaman , Aygün Demirkurt , Şevket Daloğlu
PDF İndir
TR EN

Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi

Öz

Amaç: Bu çalışmada, maş fasulyesi tohumlarında Fasulye adi mozayik virüsü (Bean common mosaic virus; BCMV)’nün moleküler ve serolojik yöntemler ile ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: : Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü’nden temin edilen 100 adet maş fasulyesi tohumu ile çalışma yürütülmüştür. Tohum örneklerinde BCMV’nin tanılanması DAS-ELISA (Double Antibody Sandwich Enzyme Linked Immunosorbent Assay) ve RT-PCR (Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction) test yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Araştırma Bulguları DAS-ELISA sonuçlarına göre; tohum örneklerinde BCMV’nin bulunma oranı %9 olarak belirlenmiştir. RT-PCR çalışmalarında BCMV ile enfekteli 9 tohum örneği kullanılmıştır. RT-PCR testinde BCMV kılıf protein genine spesifik primer çiftleri kullanılarak yaklaşık 850 bç’lik bir kısım amplifiye edilmiş ve UV görüntülemede beklenen seviyede bant elde edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda ülkemizde ilk kez maş fasulyesi tohumlarında BCMV’nin tanılanması yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Maş Fasulyesi, Fasulye adi mozayik virüsü, DAS-ELISA, RT-PCR

Kaynakça

  1. Anonymous, (1981). AVRDC Progress Report, Asian Vegetable Research and Development center, Taiwan, 143-167.
  2. Bhadramurthy, V., & Bhat A.I., (2009). Biological and molecular characterization of Bean common mosaic virus associated with vanilla in India. Indian Journal of Virology, 20(2), 70-77.
  3. Çiftçi, C.Y., (2004). Dünyada ve Türkiye’de Yemeklik Tane Baklagiller Tarımı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Teknik Yayınlar Dizisi, 5, 200.
  4. Çulal-Kılıç, H., Yardımcı, N., Açıkyürek, S., & Uzal, A., (2015). Detection of BCMV, AMV and CMV by DAS-ELISA and Immunocapture-RT-PCR in bean growing areas in The West Mediterranean Region, Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 24(5), 1752-1756.
  5. Çulal Kılıç, H., Kök, H., & Yardımcı, N., (2020). Bean Common Mosaic Virus and Bean Common Mosaic Necrosis Virus Infections in bean production areas in The Lakes Region of Turkey. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 19, 386-392.
  6. Dalkılıç, M., (2010). Konya ekolojik şartlarında farklı zamanlarda ekilen maş fasulyesi [Vigna radiata (L.) Wilczek] genotiplerinin verim ve bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 51.
  7. Das, A., Singh, P., Kushwah, N S., Thakur, S., Rathore, M., Pratap, A., & Singh, N.P., (2018). Genetic and genomic approaches for ımprovement in mungbean (Vigna radiata L.) in pulse Improvement. Wani S., Jain M. (Ed.). Springer, 175-189.
  8. Deligöz I., & Arli Sokmen, M., (2008). Differentiation of Bean common cosaic virus (BCMV) and Bean common mosaic necrosis virus (BCMNV) strains infecting common bean in Samsun Province. Journal of Turkish Phytopathology, 37(1-3), 1-14.
  9. Drijfhout, E., & Bos, L., (1977). Identification of two new strains of Bean common mosaic virus. Netherlands Journal of Plant Pathology, 8, 13-25
  10. Drijfhout, E., (1994). Bean common mosaic. In: Compendium of bean diseases. Hall R. (Ed.). APS Press, The American Phytopathological Society, Minnesota, 37-39.

Kaynak Göster

APA
Çulal Kılıç, H., Karaman, R., Demirkurt, A., & Daloğlu, Ş. (2022). Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 11(1), 125-130. https://doi.org/10.29278/azd.952259
AMA
1.Çulal Kılıç H, Karaman R, Demirkurt A, Daloğlu Ş. Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi. 2022;11(1):125-130. doi:10.29278/azd.952259
Chicago
Çulal Kılıç, Handan, Ruziye Karaman, Aygün Demirkurt, ve Şevket Daloğlu. 2022. “Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi”. Akademik Ziraat Dergisi 11 (1): 125-30. https://doi.org/10.29278/azd.952259.
EndNote
Çulal Kılıç H, Karaman R, Demirkurt A, Daloğlu Ş (01 Temmuz 2022) Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 11 1 125–130.
IEEE
[1]H. Çulal Kılıç, R. Karaman, A. Demirkurt, ve Ş. Daloğlu, “Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi”, Akademik Ziraat Dergisi, c. 11, sy 1, ss. 125–130, Tem. 2022, doi: 10.29278/azd.952259.
ISNAD
Çulal Kılıç, Handan - Karaman, Ruziye - Demirkurt, Aygün - Daloğlu, Şevket. “Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi”. Akademik Ziraat Dergisi 11/1 (01 Temmuz 2022): 125-130. https://doi.org/10.29278/azd.952259.
JAMA
1.Çulal Kılıç H, Karaman R, Demirkurt A, Daloğlu Ş. Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi. 2022;11:125–130.
MLA
Çulal Kılıç, Handan, vd. “Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi”. Akademik Ziraat Dergisi, c. 11, sy 1, Temmuz 2022, ss. 125-30, doi:10.29278/azd.952259.
Vancouver
1.Handan Çulal Kılıç, Ruziye Karaman, Aygün Demirkurt, Şevket Daloğlu. Maş fasulyesi (Vigna radiata L.) tohumlarında fasulye adi mozayik virüsü’nün serolojik ve moleküler yöntemler ile belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi. 01 Temmuz 2022;11(1):125-30. doi:10.29278/azd.952259