Mor havuç, ülkemizde belli bölgelerde yoğun şekilde üretimi yapılan, geleneksel olarak şalgam suyu üretiminde kullanılmasının yanı sıra, gıda boyası olarak da değerlendirilen ve bu özelliği sayesinde dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen önemli bir tarımsal üründür. Mor havuçla birlikte diğer bütün havuçlarda, yüksek oranda kendileme depresyonu görülmektedir. Bu nedenle, ıslah çalışmalarında tek bitki izolasyonunu takip eden dönemde grup izolasyonu yapmak zorunlu olmaktadır. Çalışmada Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde devam eden mor havuç ıslah projesinde yer alan DC018 kodlu genotipe ait bitkilerde birincil çiçeklerde gerçekleştirilen kendilemenin verim ve kalite kriterlerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla bir çiçekten elde edilen tohum sayısı, tohumların 1000 dane ağırlığı, 1 g’daki tohum sayısı, ve çimlenme oranı gibi veriler araştırılmış olup uygulamalar arasındaki fark incelenen veriler bakımından önemli bulunmuştur.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Özel Sayı |