Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı dozlarda kükürt uygulamasının turp (Raphanus sativus L.)’ta verim ve kalite üzerine etkileri

Yıl 2017, Cilt: 6 Özel Sayı, 257 - 262, 01.06.2017

Öz

Turp (Raphanus sativus L.) Brassicaceae familyasına ait kökleri tüketilen bir sebzedir. Kaliteli köklerin oluşmasında toprak özelliklerinin büyük etkisi vardır. Tuzluluğa en hassas sebzeler arasında yer alan turpun ağır topraklarda yetiştiriciliğinde şekil bozuklukları ve çatlamalar oluşur. Kükürt, bitki gelişimi ve sağlığı üzerine olumlu etkileri olan bir elementtir. Yüksek toprak pH’sını ve tuzluluğunu düşürmek ve toprak yapısını düzeltmek için kullanılır. Çalışmanın amacı toprağa farklı dozlarda (0, 10, 15, 20, 25 kg/da) uygulanan kükürdün (% 90 kükürt ve %10 bentonit içeren “Sicostar”) Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından seleksiyon ıslahıyla geliştirilen yuvarlak köklü “Balcalı” çeşidi ve uzun köklü “Ç.Ü. Seleksiyon No:2” genotipinde verim ve kök özellikleri üzerine etkilerini araştırmaktır. Araştırma sonuçlarına göre farklı dozlarda mikronize bentonitli kükürt uygulamalarının toplam verim, kök ağırlığı, kök uzunluğu ve kök çapında artışlar sağlamakla birlikte, toplam bitki ağırlığı dışında ölçülen diğer parametrelerde istatistiksel olarak farklılık yaratmadığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Sarı, N., Yetişir, H., Ekbiç, İ.E., Solmaz, İ., 2006a. Turpta Bitki Sıklığının Verim ve Yumru İriliği Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21 (3): 91-98.
  • Sarı, N., Köksal, N., Yetişir, H., Ulutaş, H., 2006b. Çukurova Koşullarında Turp Yetiştiriciliği İçin Elverişli Ekim Zamanlarının Araştırılması. Alatarım, 5 (2): 31-36.
  • Shakila, A., Sriramachandrasekharan, M.V., 2006. Effect on Sulphur on Radish Yield, S Uptake and Sulphur Use Efficiency. Olant Archives, 6 (1): 393-394.
  • Shen, D., Sun, H., Huang, M., Zheng, Y., Li, X. and Fei, Z., 2013. RadishBase: A Database for Genomics and Genetics of Radish. Plant Cell Physiol. 54 (2): 1-6.
  • Skwierawska, M., Benedycka, Z., Jankowski, K., Skwierawski, A., 2016. Sulphur as a Fertiliser Component Determining Crop Yield and Quality. Journal of Elementology, 21 (2): 609-623.
  • Solmaz, İ., Sarı, N., 2013. Turp ve Tarımı. Agromedya, 6: 51-53.
  • Sriramachandrasekharan, M.V., 2012. Sulfur Use Efficiency of Radish as Affected by Sulfur Source and Rate in Typic Ustifluvent Soil. Communications in Biometry and Crop Science, 7 (1): 35-40.
  • Şalk, A., Arın, L., Deveci, M, Polat, S., 2008. Özel Sebzecilik. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, 488 s.
  • TÜİK, 2015. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 21.10.2016) Yaraş, K., Daşgan, H. Y., 2012. Sera Koşullarında Toprağa Uygulanan Mikronize-Bentonitli-Kükürt ve Organik Maddenin Toprak pH’ sı, Domatesin Bitki Büyümesi, Verimi ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. TABAD, 5 (1): 175-180.
  • Wielebski, F., 2015. The Role of Sulphur As a Factor Affecting Quantity and Quality of Yield of Winter Oilseed Rape. Oilseed crops, 36: 39-59.
  • Zhou, C., Zhu, Y., Luo, Y., 2013. Effects of Sulfur Fertilization on the Accumulation of Health-Promoting Phytochemicals in Radish Sprouts. J. Agric. Food Chem., 61: 7552−7559.
Yıl 2017, Cilt: 6 Özel Sayı, 257 - 262, 01.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Sarı, N., Yetişir, H., Ekbiç, İ.E., Solmaz, İ., 2006a. Turpta Bitki Sıklığının Verim ve Yumru İriliği Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21 (3): 91-98.
  • Sarı, N., Köksal, N., Yetişir, H., Ulutaş, H., 2006b. Çukurova Koşullarında Turp Yetiştiriciliği İçin Elverişli Ekim Zamanlarının Araştırılması. Alatarım, 5 (2): 31-36.
  • Shakila, A., Sriramachandrasekharan, M.V., 2006. Effect on Sulphur on Radish Yield, S Uptake and Sulphur Use Efficiency. Olant Archives, 6 (1): 393-394.
  • Shen, D., Sun, H., Huang, M., Zheng, Y., Li, X. and Fei, Z., 2013. RadishBase: A Database for Genomics and Genetics of Radish. Plant Cell Physiol. 54 (2): 1-6.
  • Skwierawska, M., Benedycka, Z., Jankowski, K., Skwierawski, A., 2016. Sulphur as a Fertiliser Component Determining Crop Yield and Quality. Journal of Elementology, 21 (2): 609-623.
  • Solmaz, İ., Sarı, N., 2013. Turp ve Tarımı. Agromedya, 6: 51-53.
  • Sriramachandrasekharan, M.V., 2012. Sulfur Use Efficiency of Radish as Affected by Sulfur Source and Rate in Typic Ustifluvent Soil. Communications in Biometry and Crop Science, 7 (1): 35-40.
  • Şalk, A., Arın, L., Deveci, M, Polat, S., 2008. Özel Sebzecilik. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, 488 s.
  • TÜİK, 2015. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 21.10.2016) Yaraş, K., Daşgan, H. Y., 2012. Sera Koşullarında Toprağa Uygulanan Mikronize-Bentonitli-Kükürt ve Organik Maddenin Toprak pH’ sı, Domatesin Bitki Büyümesi, Verimi ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. TABAD, 5 (1): 175-180.
  • Wielebski, F., 2015. The Role of Sulphur As a Factor Affecting Quantity and Quality of Yield of Winter Oilseed Rape. Oilseed crops, 36: 39-59.
  • Zhou, C., Zhu, Y., Luo, Y., 2013. Effects of Sulfur Fertilization on the Accumulation of Health-Promoting Phytochemicals in Radish Sprouts. J. Agric. Food Chem., 61: 7552−7559.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlknur Solmaz

Furkan Akbaş Bu kişi benim

Hikmet Erköse Bu kişi benim

Nebahat Sarı Bu kişi benim

Barış Dal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Solmaz, İ., Akbaş, F., Erköse, H., Sarı, N., vd. (2017). Farklı dozlarda kükürt uygulamasının turp (Raphanus sativus L.)’ta verim ve kalite üzerine etkileri. Akademik Ziraat Dergisi, 6, 257-262.