Öz
Bu çalışma 2014-2017 yılları arasında Malatya
ilinde yetiştiriciliği yapılan mahalli güzlük armut genotiplerinin seleksiyonu
amacıyla yürütülmüştür. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen arazi taramalarında
ön seleksiyonla meyve kalitesi yüksek, verimli ve sağlıklı ağaçlar işaretlenmiş
ve iki yıl süreyle bu ağaçlardan rastgele alınan meyve örneklerinde pomolojik
ve duyusal analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler değiştirilmiş
tartılı derecelendirme metoduyla değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonunda on
bir genotip (44.02.03, 44.05.02, 44.02.15, 44.02.07, 44.02.04, 44.02.05,
44.06.15, 44.07.07, 44.02.11, 44.11.19, 44.11.05) ümitvar olarak
belirlenmiştir. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı 109.21 (44.02.04) - 197.65 g (44.02.07), meyve eti sertliği
3.95 (44.06.15) – 6.94 kg/cm2 (44.11.19), suda çözünebilir kuru
madde (SÇKM) oranı ise % 13.25 (44.11.19) – 17.97 (44.02.04) arasında değişmiştir. Ümitvar genotiplerin
yedi adedinin meyvelerinin kumsuz (44.02.03, 44.02. 07, 44.02.04, 44.02.05, 44.02.11, 44.06.15,
44.11.04), dört adedinin orta derecede kumlu (44.02.15, 44.05.02, 44.07.07, 44.11.19) olduğu belirlenmiştir.
Ümitvar genotiplerin sekiz adedinin yeme kalitesinin iyi (44.02.03, 44.02.07,
44.02.15, 44.05.02, 44.02.04, 44.06.15, 44.11.19, 44.11.04), üç adedinin (44.02.05, 44.02.11, 44.07.07) ise orta
kalitede olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonunda ümitvar olarak belirlenen
genotipler, seleksiyonun ikinci aşamasında materyal olarak kullanılmak ve
genetik kaynakların muhafazası amacıyla koleksiyon bahçesine aktarılmıştır.