Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kuluçkalık yumurtaların değişik oranlarda propolis ile dezenfekte edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam bakteri sayısı üzerine etkisi

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 1, 67 - 74, 15.07.2018
https://doi.org/10.29278/azd.440670

Öz

Araştırma, kuluçkalık yumurtaların değişik
oranlarda propolis ile dezenfekte edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam
bakteri sayıları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla
Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde bulunan Atak-S ticari yumurtacı tavuk
ebeveynlerinden elde edilen kuluçkalık yumurtalar, kontrol, % 3 propolis, % 6
propolis ve % 9 propolis olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Araştırmada her bir
grupta 480 adet olmak üzere toplam 1920 adet yumurta kullanılmıştır.
Dezenfektanlar yumurtalara uygulamadan önce, uygulandıktan sonra ve kuluçkanın
18. gününde alınan numunelerde toplam bakteri sayımı yapılmıştır. Araştırmada,
kuluçka randımanı, çıkış gücü, malformasyon oranı, malpozisyon oranı, civciv
kalitesi, ıskarta civciv oranı, erken, orta ve geç dönem embriyo ölüm oranları
ile toplam bakteri sayıları üzerinde durulmuştur. Üzerinde durulan kuluçka
özelliklerinden çıkış gücü, kuluçka randımanı, malpozisyon oranı, erken ve geç
dönem embriyo ölüm oranları bakımından gruplar arasında önemli farklılık bulunurken,
ıskarta civciv oranı, malformasyon oranı, civciv kalitesi, orta dönem embriyo
ölüm oranı ve toplam bakteri sayısı bakımından gruplar arasında farklılık
bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan dezenfektanlardan % 3
propolis grubunda yer alan yumurtaların kuluçka sonuçlarının diğer gruplardan
daha iyi olduğu ancak bu grubun antibakteriyel etkisinin diğerlerine göre daha
kısa olduğu sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 2017. Yumurta tavukçuluğu verileri. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği. http://www.yum-bir.org/UserFiles/File/Veriler2016.pdf (Erişim tarihi 24.02.2017).
  • Aygün, A., Sert, D., Çopur, G., 2012. Effects of propolis on eggshell microbial activity, hatchability, and chick performance in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs. Poultry Science, 91 (10): 1018-1025.
  • Aygün, A., Sert, D., 2013. Effects of prestorage application of propolis and storage time on eggshell microbial activity, hatchability, and chick performance in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs. Poultry Science, 92 (112): 3330-3337.
  • Baylan, M., Bulancak, A., Çopur Akpınar, G., Canoğulları, S., 2015. Kuluçkalık yumurtaların dezenfeksiyonunda kullanılan doğal ürünler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30: 25-32.
  • Benli, M., Yiğit, N., 2005. Ülkemizde yaygın kullanımı olan kekik (Thymus vulgaris) bitkisinin antimikrobiyal aktivitesi. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 3(8): 1-8.
  • Boerjan, M., 2006. Chick vitality and uniformity. International Hatchery Practice, 20: 7-8.
  • Chute, H. L., Gershman, M., 1961. A new approach to hatchery sanitation, Poultry Science, 40: 468-571.
  • Çadırcı, S., 2009. Disinfection of hatching eggs by formaldehyde fumigation – a review. Arch. Geflügelk., 73 (2): 116–123.
  • Dülger, B., Ceylan, M., Alitsaous M., Uğurlu E., 1999. Artemisia absinthium L. (Pelin)’un antimikrobiyal aktivitesi. Turkish Journal of Biology, 23 (3): 377-384.
  • Elibol, O., 2014. Embriyo gelişimi ve kuluçka: Tavukçuluk Bilimi Yetiştirme, Besleme ve Hastalıklar, Editörler: Türkoğlu, M., Sarıca, M., Genişletilmiş 4. Baskı, Bey Ofset Matbaacılık, Ankara, s: 165-206.
  • Ernst, R. A., Bickford, A. A., Glick-Smith, J., 1980. Microbiological monitoring of hatcheries and hatching eggs. Poultry Science, 59: 1604.
  • Kartal, M., Yıldız, S., Kaya, S., Kurucu, S., Topçu, G., 2003 Antimicrobial activity of propolis samples from two different regions of anatolia. Journal of Ethnopharmacology, 86: 69-73.
  • Ledoux, L., 2004. The importance of hygiene and disinfection. International Hatchery Practice, 19: 11-15.
  • Reid, W.M., Maag, T.A., Boyd, F.M., Kleckner A.L., Schmittle, S.C., 1961. Embryo and baby chicks mortality and morbidity induced by a strain of Escherichia coli. Poultry Science, 40:1497-1502.
  • Sacco R.E., Renner, P.A., Nestor, K.E., Saif, Y.M., Dearth, R.N., 1989. Effect of hatching egg sanitizers on embryonic survival and hatchability of turkey eggs from different lines and on egg shell bacterial populations. Poultry Science, 68 (9):1179-1184.
  • Scott, T.A., Swetnam, C., 1993. Screening sanitizing agents and methods of application for hatching eggs. I. Environmental and User Friendliness. Journal of Applied Poultry Research, (2): 1-6.
  • Sheldon, B. W., Ball, J., 1986, Efficacy of ozon disinfection in poultry hatcheries. Industry Summary report 119, Southheastern poultry and egg association, Decatum. G.A.
  • Shahein, E.H.A., Sedeek E.K., 2014. Role of Spreying Hatching Eggs with natural disinfectants on hatching characteristics and eggshell bacterial counts. Egyptian Poultry Science Journal (34):213-230.
  • Silici, S., Kaftanoğlu O., 2003. Antimicrobial Analysis of propolis Samples From Differnt Regions in Turkey. Uludağ Bee Journal, August 2003: 16-18.
  • Toroğlu, S., Çenet, M., 2006. Tedavi amaçlı kullanılan bazı bitkilerin kullanım alanları ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi için kullanılan metodlar. KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 9 (2): 12-19.
  • Yıldız, T., 2006. Çeşitli dezenfektan maddelerin kuluçkalık yumurtaların dezenfeksiyonunda kullanım olanakları ve bunların bazı kuluçka özellikleri üzerindeki etkileri. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 346: 48-52.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Türker

Tolga İbas Bu kişi benim

Ömer Ertürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Türker, İ., İbas, T., & Ertürk, Ö. (2018). Kuluçkalık yumurtaların değişik oranlarda propolis ile dezenfekte edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam bakteri sayısı üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 7(1), 67-74. https://doi.org/10.29278/azd.440670