Öz
Çalışmada, hıyarların (Cucumis sativus cv. ‘Alaiye’) depolama ve meyve kalitesi üzerine
farklı dozlarda salisilik asit (SA) ve modifiye atmosfer paketlemenin (MAP)
etkileri araştırılmıştır. Derimi yapılan hıyarlar vakit kaybetmeden
laboratuvara getirilmiştir. Zedelenmiş olan meyveler seçildikten sonra farklı
konsantrasyonlarda [0 (kontrol) 0.5, 1 and 2 mM] SA içeren solüsyonlara 10 dk
süre ile daldırılmıştır. Daldırma işlemlerinden sonra 30 dk süre ile oda
koşullarında kurutulmuştur. Kuruyan hıyarlar MAP’lara yerleştirilmiş ve 20 gün
8°C ve % 90±5 oransal nem koşullarında depolanmışlardır. Raf ömrü çalışmaları
içinde soğukta muhafazadan sonra 2 gün 20°C ve % 60±5 oransal nem koşullarında
bekletilmiştir. Depolama başlangıcında ve 5’er gün aralıklarla ağırlık kaybı,
meyve eti sertliği, meyve kabuk ve et rengi, solunum hızı ve MAP içi gaz
bileşimi ölçümleri ile üşüme zararı ve duyusal değerlendirmeler yapılmıştır.
Sonuç olarak, SA dozları kontrole göre incelenen kalite parametreleri açısından
genellikle daha olumlu sonuçlar vermiştir. Fakat 1 mM SA dozu ağırlık kaybının
ve solunum hızının azaltılmasında ve sertliğin korunmasında en etkili uygulama
olmuştur.