Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de eski ve yeni üretim bölgelerinde fındık yetiştiriciliği yapan işletmelerin tarımsal üretim açısından karşılaştırmalı analizi

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı, 99 - 106, 31.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.504987

Öz

Bu araştırmanın amacı, dünya fındık üretiminde ilk
sırada yer alan Türkiye’de, fındık üretiminin yapıldığı eski ve yeni üretim
bölgelerindeki fındık işletmelerini tarımsal üretim açısından karşılaştırmalı
analiz etmektir. Araştırmanın verileri, eski üretim bölgesinden 183 ve yeni
üretim bölgesinden 92 fındık işletmesinden anket yoluyla elde edilmiştir. İki
üretim bölgesindeki işletmelerin tarımsal üretim arasındaki farklılığı Ki-kare
analizi ile ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre,
işletme yöneticisinin öğrenim durumunun, ikamet
yerinin, fındık dikim yaşının, hasat şeklinin, hasatta makine kullanımının
ve sulama durumunun fındık
üretim bölgelerine
göre
farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Eski
üretim bölgesindeki işletme yöneticilerinin %63.9’u ilköğretim mezunu ve
%49.2’si köylerde ikamet ederken, yeni üretim bölgesinde bu oranlar %82.6 ve
%78.3 tür.
Eski üretim bölgesindeki
işletmelerin %54.1’inin fındık dikim yaşının 31-60 yıl aralığında olduğu,
%33.9’unun silkme suretiyle yerden toplayarak fındık hasadını yaptığı,
%1.1’inin hasatta makine kullandığı ve sadece %1.6’sının fındık bahçelerinde sulama yaptığı
saptanmıştır. Yeni üretim bölgesindeki işletmelerin ise %64.1’inin fındık
bahçesi dikim yaşının 0-30 yıl aralığında değiştiği, %39.1’inin yerden
toplayarak fındık hasadını yaptıkları,
%5.4’ünün
hasatta makine kullandıkları ve
%10.9’unun
fındık bahçelerinde sulama yaptıkları tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları
bütün olarak değerlendirildiğinde yeni üretim bölgesindeki bahçelerde kültürel
bakımın ve mekanizasyon uygulamalarının eski bölgeye göre yapılma eğiliminin
yüksek olduğu ortaya konulmaktadır.

Kaynakça

  • Aaker, D.A., Kumar,V., Day, G.S. 2007. Marketing Research, 9. Edition, John Wiley&Sons, Danvers.
  • Alkan, I. ve Kılıç, O. 2007. Samsun İli Terme İlçesinin Ova ve Yüksek Kesimindeki Fındık İşletmelerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 171-178.
  • Anonim, 2018a. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 05.10.2018).
  • Anonim, 2018b. http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=30070&tipi=17&sube=0 (Erişim tarihi: 10.10.2018).
  • Anonim,2018c.http://koop.gtb.gov.tr/data/5ad06bb9ddee7dd8b423eb23/2017%20F%C4%B1nd%C4%B1k%20Raporu.pdf (Erişim tarihi: 20.10.2018).
  • Cinemre, H.A., Ceyhan, V. ve Kılıç, O. 1995. Çarşamba Ovası Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Araştırma Seri No:2, Samsun, s.104.
  • Cinemre, H.A. ve Kılıç. 2015. Tarım Ekonomisi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat fakültesi, Ders Kitabı, No:11, (5. Baskı), Samsun.
  • İslam, A. 1997. Doğu Karadeniz bölgesinde Fındık Tarımı. Doğu Karadeniz Bölgesi Sosyoekonomik Sorunları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı. 63-70
  • Kılıç, O. ve Demir, T. 2004. Türkiye’de Fındık Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri, Girdi Kullanımı ve Maliyet Unsurları. 3.Milli Fındık Şürası, 10-14 Ekim 2004, Giresun, 241-244.
  • Kılıç, O. 1997. Samsun İli Çarşamba ve Terme İlçelerinin Ova Köylerinde Fındık Üretimine Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Fındığa Alternatif Üretim Planlarının Araştırılması. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, s.170, Ankara.
  • Kılıç, O., 2004. Türkiye’de Fındık Dikim Alanlarının Daraltılması ve Alternatif Ürün Çalışmaları (Samsun İli Örneği). 3.Milli Fındık Şürası, 10-14 Ekim 2004, Giresun, 491-494.
  • Kılıç, O., Cinemre, H.A., Ceyhan, V., Bozoğlu, M., 2005. “Samsun İli Çarşamba ve Terme İlçelerinin Ova Kesiminde Fındığa Alternatif Üretim Planlaması”., T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, Teknolojik Araştırma Projesi, Proje No:TAP 012, Samsun, s.136.
  • Kızıltan, A. ve Yalçın, H. 2010. Türkiye’de Fındık Sektöründe Üreticilerin Sorunları: Samsun İlinde Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 24(4): 79-98.
  • Öztürk, D., Akçay, Y. 2011. “Fındık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Samsun İli Çarşamba ve Terme Ovası Örneği)”, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28 (2):73-83
  • Öztürk, D., İslam, A. (2014). “Türkiye’de Organik Ürünlerin Pazarlanması”, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 1(9): 75-94
  • Öztürk, D., Kasko Arıcı, Y. 2017. Fındık İşletmelerinin Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Analizi: Samsun İli Örneği. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 7(1): 21-34.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Derya Öztürk 0000-0001-5287-6600

Ali İslam

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Öztürk, D., & İslam, A. (2019). Türkiye’de eski ve yeni üretim bölgelerinde fındık yetiştiriciliği yapan işletmelerin tarımsal üretim açısından karşılaştırmalı analizi. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 99-106. https://doi.org/10.29278/azd.504987