Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Use of Hazelnut Oil in Cosmetic Products

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı, 175 - 178, 31.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.551614

Öz

Hazelnut, which is naturally grown in Turkey, is one of the important nutrients in the daily diets of people. Because of increasing interest in natural products instead of synthetic chemicals in all respects, also natural products are preferred in cosmetic products. Due to its moisturizing, regenerating and invigorating properties, hazelnut oils enters into the composition of some cosmetic products. In this study, information is given about the phytochemical content of hazelnut and hazelnut oil and the reasons for using hazelnut oil in cosmetics. As a result of this study, it is thought that our country, which is the first in hazelnut export, can provide the necessary raw material for the cosmetic products with hazelnut oil which will be produced under appropriate conditions.

Kaynakça

  • Alasalvar, C., Shahidi, F., Liyanapathirana, C. M., Ohshima, T., 2003. Turkish tombul hazelnut (Corylus avellane L.): 1. Compositional chracteristics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 3790-3796.
  • Algın-Yapar, E., 2018. Fitokozmetikler. Türk Farmakope Dergisi, 3(1): 110-116.
  • Athar, M., Nasir, S.M., 2005. Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African Journal of Biotechnology, 4(1), 36-44.
  • Chang, S.K., Alasalvar, C., Bolling, B.W., Shahidi, F., 2016. Nuts and their co-products: The impact of processing (roasting) on phenolics, bioavailability, and health benefits – A comprehensive review. Journal of Functional Food, 26, 88-122.
  • Çomoğlu, T., 2012. Kozmetikler. Marmara Pharmaceutical Journal,16: 1-8.
  • Doğanay, S., 2005. Trabzon ilinde fındık tarımı. Eastern Geographical Review, 10(13), 233-251.
  • Fındık Raporu, 2018 (Web sayfası: http://www.zmo.org.tr) (Erişim tarihi: 09.04.2019)
  • Jiang, Y., Gong, N.N., Matsunami, H., 2014. Astringency: A more stringent definition. Chemical Senses, 39(6), 467-469.
  • Kışlalıoğlu, S., 2004. “Kozmetoloji Bilimi,3-9”. Kozmetik Bilimi (Ed. Y. Yazan) Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 416 s.
  • Koluman, A., Süzgeç-Selçuk, S., 2016. Eczaneler’de fitokozmetikler. Marmara Pharmaceutical Journal, 20, 7-20.
  • Kornsteiner, M., Wagner, K.H., Elmadfa, I., 2006. Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types. Food Chemistry, 98, 381–387.
  • Madhaven, N., 2001. Final report on the safety assessment of Corylus avellana (Hazel) seed oil, Corylus americana (Hazel) seed oil, Corylus avellana (Hazel) seed extract, Corylus americana (Hazel) seed extract, Corylus avellana (Hazel) leaf extract, Corylus americana (Hazel) leaf extract, and Corylus rostrata (Hazel) leaf extract. International Journal of Toxicology. 20, 15-20.
  • Michalak, M., Kieltyka-Dadasiewicz, A., 2019. Nut oils and their dietetic and cosmetic significance: a review. Journal of Oleo Sciences, 68(2), 111-120.
  • Özdemir, F., Topuz, A., Doğan, Ü., Karkacıer, M., 1998. Fındık çeşitlerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, Gıda, 23(1), 37-41.
  • Özdemir, M., Açkurt, F., Kaplan, M., Yıldız, M., Löker, M., Gürcan, T., Biringen, G., Okay, A., Seyhan, F.G., 2001. Evaluation of new Turkish hybrid hazelnut (Corylus avellana L.) varieties: fatty acid composition, α-tocopherol content, mineral composition and stability. Food Chemistry, 73, 411-415.
  • Plant list, 2019. (Web sayfası: http://www.theplantlist.org ) (Erişim tarihi: 09.04.2019)
  • Pelvan, E., Alasalvar, C., Uzman, S., 2012. Effects of roasting on the antioxidant status and phenolic profiles of commercial Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 1218-1223.
  • Shahidi, F., Alasalvar, C., Liyana-Pathirana, C.M., 2007. Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut by products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55, 1212-1220.
  • Thompson, L.U., Boucher, B.A., Liu, Z., Cotterchio, M., Kreiger, N.,2006. Phytoestrogen content of foods consumed in Canada, including isoflavones, lignans, and coumestan. Nutrition and Cancer,54(2), 184-201.
  • Türsen, Ü., 2006. Deri yaşlanmasının topikal ajanlarla önlenmesi. Dermatose, 267-283.

Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı, 175 - 178, 31.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.551614

Öz

Son zamanlarda insanlar her açıdan doğala
yönelmektedir, bu nedenle kozmetik ürünlerde de bitkisel kaynaklı ürünler daha
çok tercih edilmektedir. Kozmetik ürünlerin içerisinde bitkisel ekstre,
fraksiyon, sabit yağ, uçucu yağ yada saf madde bulunabilir. Tohumlardan elde
edilen yağlar çoğu kozmetik ürünlerin bileşimine girmektedir. Bunlardan biri de
fındık tohumlarından elde edilen yağlardır. Fındık yağı nemlendirici,
yenileyici ve canlandırıcı özellikleri nedeniyle, bazı kozmetik ürünlerin
bileşimine girmektedir. Anavatanı Türkiye olan fındık, insanların günlük
diyetlerinde yer alan önemli besin maddesi olmasının yanı sıra elde edilen
fındık yağı çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, fındık ve fındık
yağının fitokimyasal içeriği ve kozmetiklerde fındık yağı kullanımının
nedenleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışma sonucunda fındık ihracatında
birinci sırada olan ülkemizin, uygun koşullarda üreteceği fındık yağı ile
kozmetik ürünler için gerekli hammaddeyi sağlayabileceği düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Alasalvar, C., Shahidi, F., Liyanapathirana, C. M., Ohshima, T., 2003. Turkish tombul hazelnut (Corylus avellane L.): 1. Compositional chracteristics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 3790-3796.
  • Algın-Yapar, E., 2018. Fitokozmetikler. Türk Farmakope Dergisi, 3(1): 110-116.
  • Athar, M., Nasir, S.M., 2005. Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African Journal of Biotechnology, 4(1), 36-44.
  • Chang, S.K., Alasalvar, C., Bolling, B.W., Shahidi, F., 2016. Nuts and their co-products: The impact of processing (roasting) on phenolics, bioavailability, and health benefits – A comprehensive review. Journal of Functional Food, 26, 88-122.
  • Çomoğlu, T., 2012. Kozmetikler. Marmara Pharmaceutical Journal,16: 1-8.
  • Doğanay, S., 2005. Trabzon ilinde fındık tarımı. Eastern Geographical Review, 10(13), 233-251.
  • Fındık Raporu, 2018 (Web sayfası: http://www.zmo.org.tr) (Erişim tarihi: 09.04.2019)
  • Jiang, Y., Gong, N.N., Matsunami, H., 2014. Astringency: A more stringent definition. Chemical Senses, 39(6), 467-469.
  • Kışlalıoğlu, S., 2004. “Kozmetoloji Bilimi,3-9”. Kozmetik Bilimi (Ed. Y. Yazan) Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 416 s.
  • Koluman, A., Süzgeç-Selçuk, S., 2016. Eczaneler’de fitokozmetikler. Marmara Pharmaceutical Journal, 20, 7-20.
  • Kornsteiner, M., Wagner, K.H., Elmadfa, I., 2006. Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types. Food Chemistry, 98, 381–387.
  • Madhaven, N., 2001. Final report on the safety assessment of Corylus avellana (Hazel) seed oil, Corylus americana (Hazel) seed oil, Corylus avellana (Hazel) seed extract, Corylus americana (Hazel) seed extract, Corylus avellana (Hazel) leaf extract, Corylus americana (Hazel) leaf extract, and Corylus rostrata (Hazel) leaf extract. International Journal of Toxicology. 20, 15-20.
  • Michalak, M., Kieltyka-Dadasiewicz, A., 2019. Nut oils and their dietetic and cosmetic significance: a review. Journal of Oleo Sciences, 68(2), 111-120.
  • Özdemir, F., Topuz, A., Doğan, Ü., Karkacıer, M., 1998. Fındık çeşitlerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, Gıda, 23(1), 37-41.
  • Özdemir, M., Açkurt, F., Kaplan, M., Yıldız, M., Löker, M., Gürcan, T., Biringen, G., Okay, A., Seyhan, F.G., 2001. Evaluation of new Turkish hybrid hazelnut (Corylus avellana L.) varieties: fatty acid composition, α-tocopherol content, mineral composition and stability. Food Chemistry, 73, 411-415.
  • Plant list, 2019. (Web sayfası: http://www.theplantlist.org ) (Erişim tarihi: 09.04.2019)
  • Pelvan, E., Alasalvar, C., Uzman, S., 2012. Effects of roasting on the antioxidant status and phenolic profiles of commercial Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 1218-1223.
  • Shahidi, F., Alasalvar, C., Liyana-Pathirana, C.M., 2007. Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut by products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55, 1212-1220.
  • Thompson, L.U., Boucher, B.A., Liu, Z., Cotterchio, M., Kreiger, N.,2006. Phytoestrogen content of foods consumed in Canada, including isoflavones, lignans, and coumestan. Nutrition and Cancer,54(2), 184-201.
  • Türsen, Ü., 2006. Deri yaşlanmasının topikal ajanlarla önlenmesi. Dermatose, 267-283.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bitki Bilimi
Bölüm Derleme
Yazarlar

Derya Çiçek Polat 0000-0002-4331-6828

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Çiçek Polat, D. (2019). Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 175-178. https://doi.org/10.29278/azd.551614