Öz
Fındık (Corylus
avellana L.), üretim ve ihracatında dünya lideri olan Türkiye’nin en önemli
tarımsal ürünlerinden biri olup, özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki çok sayıda
ailenin ana geçim kaynağıdır. Zaman zaman görülen olumsuz hava koşulları
yanında, bazı fındık hastalık ve zararlıları nedeniyle oluşan kayıplar geniş
bir üretici kitlesini ve ülke ekonomisini çok olumsuz yönde etkilemektedir.
Fındıkta son yıllarda Erysiphe
corylacearum U. Braun & S. Takam.’un neden olduğu külleme hastalığı
önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmuş ve hastalığa karşı kültürel
önlemlere ilaveten kimyasal mücadele gerekliliği de ortaya çıkmıştır. Bu
çalışma Giresun fındık üretim alanlarında E.
corylacearum’un neden olduğu külleme hastalığına karşı uygun bir ilaçlı
mücadele programı oluşturmak amacıyla yürütülmüştür. 2015 yılında iki program (Program B ve
Program C), 2016 yılında üç program (Program A, Program B ve Program C)
dahilinde, arazi koşullarında bazı bitki koruma ürünlerinin (Fluopyram 200 g/l
+ Tebuconazole 200 g/l, Triadimenol %50, Azoxystrobin 200 g/l + Difenoconazole
125 g/l, Myclobutanil 245 g/l, Thiophanate methyl %70 ve Kükürt (Sulphur) SC
800 g/l etkili maddeli) hastalığa karşı etkinlikleri belirlenmiştir. 2015
yılında yaprak değerlendirmelerine göre Kükürt uygulamaları hem Program B hem
de Program C’de aynı istatistik grupta yer alarak en yüksek etkinliğe sahip
olmuştur (sırasıyla %96.47 ve %93.59 değerleri ile). 2016 yılında da Kükürt
uygulamaları tüm programlarda hem yaprak (sırasıyla %94.16, % 94.30 ve % 85.96
etkinlik değerleri ile) hem de çotanak (sırasıyla %96.58, %92.43 ve %89.43
değerleri ile) değerlendirmelerine göre etkinliği en yüksek olan uygulama
olarak belirlenmiştir. Azoxystrobin 200
g/l + Difenoconazole, Triadimenol ve Fluopyram 200 g/l + Tebuconazole etkili
maddeli fungisitlerin etkinlikleri yıllar ve programlara göre farklılık
göstermekle birlikte genel olarak hastalık kontrolünde etkili oldukları
belirlenmiştir.
Destekleyen Kurum
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)
Teşekkür
Bu çalışma Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenmiştir. Çalışmanın istatistik hesaplarını yapan Mustafa ACAR (Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü)’a teşekkür ederiz.