Objective: In this study, the effects of different leaf removal and topping at different stages on the grape berry phytochemical properties on ten year old Michele Palieri/110R grafting combination grapevines were researched. Materials and Methods: This research was conducted in the village of Karaevli in Tekirdağ, Thrace Region in 2018-2019 and 2019-2020 vegetation periods. There were three different application stages [Berry Set (BS), Bunch Closure (BC), Veraison (V)] and three different applications [Control (C), Topping (T), Leaf Removal (LR), Leaf Removal-Topping (LR-T)] in the research. Phytochemical properties; total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), pH, total anthocyanin, total polyphenol index (TPI), total tannins, and total phenolic compounds were determined. The research was established in the Randomized Blocks Trial Design, and the results were evaluating with MSTAT-C and JUMP statistical package programs. Statistical differences between applications and stages were performed by LSD test. Results: Grape juice phytochemical properties desired to be high. In this research it was determined that the TSS, total anthocyanins, total tannins, TPI, and total phenolic compounds was increased in T application. On the other hand, it was determined that V and BC stages had high values in terms of TA, pH, total anthocyanin, total tannin, TPI, total phenolic compounds, and yield. Conclusion: As a result in order to high quality table grape in Michele Palieri as Topping (T) application in Veraison or Bunch Closer period can be proposed in Tekirdag condition.
Michele Palieri Leaf Removal topping table grape Phytochemical Properties
Amaç: Bu araştırma; farklı yaprak alma ve uç alma uygulamaları ve dönemlerinin, 10 yaşlı Michele Palieri/110R aşı kombinasyonu omcalarından alınan üzümlerin fitokimyasal özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Çalışma Tekirdağ merkez ilçede, Karaevli Köyü’nde 2018-2019 ve 2019-2020 yıllarında 2 yıl süresince yapılmıştır. Denemede; Tane Tutumu (TT), İri Koruk (İK) ve Ben Düşme (BD) olmak üzere üç ayrı fenolojik gelişme döneminde ve üç farklı yaprak alma ve uç alma uygulaması; Kontrol, Uç Alma (UA), Yaprak Alma (YA), Yaprak Alma-Uç Alma (YA-UA) yapılmıştır. Şıranın fitokimyasal özelliklerini belirlemek için; suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), toplam asitlik (TA), pH, toplam antosiyanin miktarı, toplam polifenol indeksi (TPİ), toplam tanen miktarı ve toplam fenolik madde miktarı belirlenmiştir. Tesadüf Blokları Deneme Deseninde kurulan araştırma sonuçları; MSTAT-C ve JUMP istatistik paket programları ile değerlendirildikten sonra uygulamalar ve dönemleri arasında görülen istatistiki farklılıklar LSD testi ile ortaya konmuştur. Araştırma Bulguları: Üzüm çeşidinde, şırada yüksek olması istenen fitokimyasal özellikler açısından UA uygulamasının; SÇKM, toplam antosiyanin, toplam tanen, TPİ, toplam fenolik madde miktarını artırdığı belirlenmiştir. Öte yandan TA, pH, toplam antosiyanin, toplam tanen, TPİ, toplam fenolik madde miktarı ve verim açısından da BD ve İK dönemlerinin yüksek değerler aldığı belirlenmiştir.
Sonuç: Tekirdağ ili koşullarında yetiştirilen Michele Palieri üzüm çeşidinde kaliteli sofralık üzüm elde edilebilmesi için, iklim koşulları dikkate alınarak; ben düşme veya iri koruk dönemlerinde, UA uygulaması tavsiye edilmiştir.
Michele Palieri yaprak alma uç alma sofralık üzüm fitokimyasal özellikler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1 |