Amaç: Bu çalışma, Salvia türlerinin bazı biyokimyasal parametreleri ile makro besin elementi içeriklerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Konu ile ilgili daha önceden yapılmış bir çalışmanın olmaması, ilk olma özelliği taşıması bu çalışmaya ayrı bir özgün değer katmaktadır. Dolayısıyla, literatüre katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada, materyal olarak Salvia hispanica L. (Chia), Salvia sclarea (Misk adaçayı), Salvia dichroantha Stapf. (Kutnu), Salvia officinalis L. (Tıbbi adaçayı), Salvia microstegia Boiss. & Bal. (Yağlambaç) ve Salvia verticulata ssp. verticulata (Dadırak) türlerinin mikrofiliz olarak değerlendirilme potansiyeli araştırılmıştır. Ticari bir şirketten temin edilen steril torf, hindistan cevizi kabuğu (cocopeat) ve perlit karışımından oluşan büyüme ortamı 500 cc’lik plastik şalelerin içerisine konulmuş hafif bastırıldıktan sonra tohum ekimleri yapılmıştır. Tohumların üzeri tohum çapının 2 katı olacak şekilde toprak ile kapatılmış ve spreyleme şeklinde sulama yapılmıştır. Deneme, Tesadüf Parselleri Deneme Deseni’ ne göre 4 tekrarlamalı olarak düzenlenmiş ve tam kontrollü iklim kabinine 16/8, aydınlık/ karanlık periyotta kalacak şekilde yerleştirilmiştir.
Araştırma Bulguları: Çalışma sonucunda; en yüksek toplam klorofil içeriği (23.61 µg/g TA), Salvia hispanica türünden, toplam antioksidan aktivite kapasite (285.8 µmol TE/g), flavonoid madde (16.62 mg QE/100g) ve askorbik asit miktarı (63.85 mg LAA/100g) Salvia dichroantha Stapf. türünden, fenolik madde miktarı (210.3 mg GAE/ g) Salvia sclarea türünden elde edilmiştir. Makro besinler bakımından en yüksek Ca, Mg ve Na birikimi Salvia sclarea, en fazla K birikimi Salvia dichroantha Stapf. türünden elde edilmiştir.
Sonuç: Bu çalışma ile incelenen Salvia türlerinin mikroyeşillik olarak tüketilebilme potansiyelleri ortaya konulmuş polifenoller bakımdan zengin içeriğe sahip olan adaçayına obsiyonel bir tüketim alanı kazandırılmıştır.
Antioksidan Fenolik Klorofil Makro Besin Elementi Mikroyeşil Salvia.
This study includes some of the research data carried out by Yüzüncü Yıl University Scientific Research Projects Coordination Unit within the scope of the project titled "Investigation of Biochemical and Mineral Substance Contents of Some Medicinal and Aromatic Plant Microshoots" and numbered FBA-2021-9455.
FBA-2021-9455
Bu çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından “Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitki Mikro Filizlerinin Biyokimyasal ve Mineral Madde İçeriklerinin Araştırılması” isimli ve FBA-2021-9455 nolu proje kapsamında gerçekleştirilen araştırma verilerinin bir kısmını içermektedir. Teşekkürlerimizi sunarız.
Objective: This study was conducted to determine some biochemical parameters and macro-nutrient contents of Salvia species. The absence of a previous study on the subject adds a unique value to this research, making it the first of its kind. Therefore, it is anticipated to contribute significantly to the literature.
Materials and Methods: In this study, the potential for evaluating microphylls of Salvia hispanica L. (Chia), Salvia sclarea (Clary sage), Salvia dichroantha Stapf., Salvia officinalis L. (Common sage), Salvia microstegia Boiss. & Bal., and Salvia verticulata ssp. verticulata species was investigated. A growth medium consisting of sterilized peat, coconut coir (cocopeat), and perlite obtained from a commercial company was placed into 500 cc plastic pots, lightly pressed, and then seeds were sown. The soil was covered with a layer twice the diameter of the seed, and watering was done by spraying. The experiment was arranged in a Randomized Complete Block Design with 4 replications and placed in a fully controlled climate chamber with a 16/8 light/dark period.
Results: As a result of the study, the highest total chlorophyll content (23.61 µg/g FW) was obtained from Salvia hispanica species, while the total antioxidant activity capacity (285.8 µmol TE/g), flavonoid content (16.62 mg QE/100g), and ascorbic acid amount (63.85 mg LAA/100g) were found in Salvia dichroantha Stapf. The phenolic content (210.3 mg GAE/g) was highest in Salvia sclarea species. Regarding macro-nutrients, the highest accumulation of Ca, Mg, and Na was observed in Salvia sclarea, while the highest accumulation of K was found in Salvia dichroantha Stapf. species.
Conclusion: This study has revealed the potential for consumption of the investigated Salvia species as microgreens, providing an additional consumption area particularly for sage, which is rich in polyphenols.
Antioxidant Phenolic Chlorophyll Macronutrient element Microgreen Salvia
FBA-2021-9455
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FBA-2021-9455 |
Yayımlanma Tarihi | 5 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 9 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1 |