Amaç: Çalışmada amaç zeytinyağı sanayii yan ürünü olan karasuyun mısır silajlarına farklı oranlarda ilavesinin kimyasal kompozisyon, fermentasyon, fiziksel, mikrobiyolojik özellikleri ve in vitro sindirilebilirlikleri üzerine etkilerini belirlemektir. Materyal ve Yöntem: Araştırma grupları şu şekilde oluşturulmuştur: (i) % 100 mısır silajı (kontrol); (ii) % 95 mısır + % 5 karasu; (iii) % 90 mısır + % 10 karasu; (iv) % 85 Mısır + % 15 karasu; (v) % 80 mısır + % 20 karasu karışımlarından oluşan silaj. Siloma süresi 56 gün sürmüştür. Araştırma sonuçlarının analizinde, One-way ANOVA prosedürü ve grupların farklılıklarının karşılaştırılmasında Duncan Çoklu Karşılaştırma Testi kullanılmıştır.
Araştırma Bulguları: Denemede elde edilen sonuca göre, % 90 mısır + % 10 karasu silajı grubunda koku, strüktür ve ham protein değerleri, % 90 mısır + % 20 karasu silajında ham selüloz değeri, tüm gruplarda organik madde miktarı ve in vitro kuru madde içerikleri azalmış, kuru madde, ham kül, ham yağ, asit deterjan fiber, pH, Fleig puanı değerleri artmıştır. Nötral deterjan fiber, suda çözünebilir karbonhidrat, amonyak azotu, in vitro organik madde içeriği bakımından görülen farklılıklar önemsizdir. Araştırma silajlarında Sülfit indirgeyen anaeroblar, listeria spp. ve enterobactericeae içeriğine rastlanmamıştır. Herhangi bir örnekte küf-maya içeriğine rastlanmamıştır.
Sonuç: Araştırmada elde edilen sonuca göre, mısır silajlarına % 20 düzeyine kadar karasu ilavesinin herhangi bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Objective: The aim of the study was to determine the effects of the addition of olive wastewater, a by-product of olive oil industry, to corn silages at various doses on chemical composition, fermentation, physical, microbiological properties and in vitro digestibility.
Materials and Methods: The research groups were formed as follows: (i) 100% maize silage (control); (ii) 95% maize + 5% olive wastewater; (iii) 90% maize + 10% olive wastewater; (iv) 85% maize + 15% olive wastewater; (v) 80% maize + 20% olive wastewater. The ensilig period was continued for 56 days. One-way ANOVA procedure and Duncan Multiple Comparison Test were used to compare the differences of the groups.
Results: According to the results obtained in the experiment, odour, structure and crude protein values in 90% maize + 10% olive wastewater silage group, crude cellulose value in 90% maize + 20% olive wastewater silage, organic matter content and in vitro dry matter contents decreased in all groups, while dry matter, crude ash, crude fat, acid detergent fibre, pH, Fleig score values increased.
Differences in neutral detergent fibre, water soluble carbohydrate, ammonia nitrogen, in vitro organic matter content were not significant. Sulphite reducing anaerobes, listeria spp. and enterobactericeae were not found in the silages of the study. No mould-yeast content was found in any sample.
Conclusion: According to the results of the research, it was concluded that the addition of up to 20% olive wastewater to maize silages did not have any effect.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvan Besleme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 25 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 2 |