Amaç: ‘Odü’ sofralık tüketim için geliştirilmiş yeni bir karayemiş çeşididir. Bu çalışmanın amacı tescil edilen bu yeni karayemiş çeşidinin tanımlanması ve meyve özelliklerinin ortaya konulmasıdır.
Materyal ve Yöntem: 2007-2010 yılları arasında Karadeniz bölgesinde yapılan seleksiyon çalışması ile 32 ümitvar tip belirlenmiş olup bu genotiplerden biri A19 ile kodlanmıştır. 2010-2011 yıllarında çelikle çoğaltılan bu bireyler 6 bitki olacak şekilde deneme parseline dikilmiştir. 2015 yılında verim alınmaya başlanmış olup araştırma sonuçları 2017-2019 yıllarını kapsamaktadır. ‘Odü’ karayemiş çeşidinin meyve, salkım, çekirdek özellikleri ile yaprak özellikleri incelenmiş, bitki gelişimi gözlenmiştir.
Araştırma Bulguları: ‘Odü’ çeşidinin meyve ağırlığı 2.68 g, meyve büyüklüğü 15.96 mm, meyve sapı uzunluğu 5.54 mm, çekirdek ağırlığı 0,39 g, salkım uzunluğu 12.17 cm, salkım ağırlığı 39.54 g, salkımda meyve sayısı 16.67 olarak saptanmıştır. Yaprak eni ve boyu 4.51 cm ve 15.06 cm, yıllık sürgün uzunluğu 59.85 cm olarak tespit edilmiştir. Çiçek salkım uzunluğu ve meyve salkım ağırlığı “orta”, meyve salkımında çiçek sayısı “fazla”, meyve büyüklüğü “orta” olarak sınıflandırılmıştır. Yaprak uzunluğu ve genişliği “uzun-orta” olarak tasnif edilmiştir.
Sonuç: Karayemiş meyve ve süs bitkisi olarak kullanılan bir türdür. Meyve olarak ‘Odü’ çeşidi ülkemizde ve dünyada ilk tescil edilen karayemiş çeşididir. ‘Odü’ çeşidi genel olarak değerlendirildiğinde orta büyüklükte meyve, sık meyveli salkım yapısı, açık meyve rengi ve küçük-orta büyüklükte ağaçlar oluşturmaktadır. Bu çalışma ile aşağıdaki hususlar önerilebilir. Karayemiş çeşidi, ürün çeşitliliği ve alternatif tat özelliği bakımından ülkemiz için önemli ve geleceği olan bir meyve türüdür. Ticari olarak çeşit tescili, bahçe kurulması ve üretimin önünün açılması için ilk basamaktır. Ürün çeşitliliği açısından bu çalışma ve tescil önem arz etmektedir.
Prunus laurocerasus Laurocerasus officinalis taflan tescilli çeşit
DOKAP
DOKAP a teşekkür ederim.
Objective: 'Odü' is a new cultivar of cherry laurel developed for table consumption. The aim of this study is to describe the new cherry laurel variety and to reveal fruit characteristics.
Materials and Methods: Before the study, 32 promising types were determined by the selection study carried out in the Black Sea region between 2007-2010. One of these genotypes was encoded with A19. The type was propagated by cuttings in 2010-2011 and, planted in a trial plot with 6 plants in 2012. Fruit bearing started in 2015 and the results of the research covered the years 2017-2019. Fruit, cluster, seed and leaf characteristics of the 'Odü' cherry laurel variety were observed and examined.
Results: The fruit characteristics of the ‘Odü’ variety, including size, weight, and color, were carefully observed and categorized. The fruit weight was 2.68 g, the fruit size was 15.96 mm, the fruit stem length was 5.54 mm, the seed weight was 0.39 g, the cluster length was 12.17 cm, the cluster weight was 39.54 g, and the number of fruits in the cluster was 16.67. Leaf width and length were determined as 4.51 cm and 15.06 cm, and annual shoot length was 59.85 cm. Cluster length was "medium", number of flowers in clusters was “intensive”. Fruit size was classified as "middle", leaf shape was classified as "narrow elliptical".
Conclusion: Cherry laurel is used as a fruit and ornamental plant. As a fruit, the 'Odü' cultivar is the first registered fruit variety in Türkiye and in the world. As an evaluation, the 'Odü' cultivar produces medium-sized fruits, with a dense cluster structure and light fruit color, characteristic of small to medium-sized trees. The following points can be suggested. The cherry laurel is a promising fruit species for our country as product diversity and alternative taste characteristics. Cultivar registration is commercially the first step for establishing an orchard and paving the way for production. This study and registration is important as fruit diversity in the Blacksea region.
Prunus laurocerasus Laurocerasus officinalis cherry laurel cultivar variety
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 26 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 2 |