Objective: This study was conducted to predict egg weight, eggshell weight, shell thickness, eggshell surface area, egg shape index, egg yolk height, egg yolk diameter, egg yolk, egg yolk weight, albumen weight using various egg characteristics as independent variables.
Materials and Methods: In this study, Lohmann Sandy eggs obtained from a commercial free range egg production enterprise in Ordu province were used. The eggs used in this study were collected at 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48 and 52 weeks of age and calculations were made using a total of 30 eggs in each of these weeks. During the research, an electronic scale sensitive to 0.01 g was used for weighing the eggs, a caliper sensitive to 0.01 mm was used for measuring egg length, width, and yolk diameter, a flat glass-covered table was used for breaking the eggs, a tripod micrometer sensitive to 0.01 mm was used for measuring yolk and albumen height, and a micrometer sensitive to 0.01 mm was used for measuring shell thickness. In the study, regression equations were developed using eggs obtained at 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48 and 52 weeks of age.
Results: In the study, egg weight was significantly and positively correlated with egg length and egg width and the correlation values were 0.569 and 0.859 for egg length and egg width, respectively. At the same time, a high phenotypic correlation was found between egg weight and white weight (0.957) and a highly significant correlation was found between egg weight and yolk weight (0.610). A highly significant and positive correlation was found between albumen index and albumen height (0.893), while significant and negative correlation was found between albumen index and albumen width (-0.575).
Conclusion: Based on the findings, the examined traits can serve as selection criteria for improving egg weight. Furthermore, the identified correlations between internal and external egg quality traits suggest that these parameters can be improved through selection.
Egg quality Free range system Lohmann Sandy Phenotypic correlation Regression equation
Amaç: Bu çalışmada, çeşitli yumurta özelliklerini bağımsız değişken olarak kullanarak yumurta ağırlığı, yumurta kabuğu ağırlığı, kabuk kalınlığı, yumurta kabuğu yüzey alanı, yumurta şekil indeksi, yumurta sarısı yüksekliği, yumurta sarısı çapı, yumurta sarısı ve ak ağırlığının tahmin edilmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada Ordu ilinde serbest sistemde yumurta üretimi yapan ticari bir tavuk işletmesinden elde edilen Lohmann Sandy tavuklarına ait yumurtalar kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan yumurtalar 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48 ve 52 haftalık yaşlarda toplanmış ve bu haftaların her birinde toplam 30 adet yumurta kullanılarak hesaplamalar yapılmıştır. Araştırma sırasında yumurtaların tartılmasında 0,01 grama duyarlı elektronik terazi, yumurta uzunluğu, genişliği ve yumurta sarısı çapının ölçülmesinde 0,01 mm'ye duyarlı kumpas, yumurtaların kırılmasında düz cam kaplı masa, yumurta sarısı ve ak yüksekliğinin ölçülmesinde 0,01 mm'ye duyarlı üçayaklı mikrometre ve kabuk kalınlığının ölçülmesinde 0,01 mm'ye duyarlı mikrometre kullanılmıştır. Araştırmada 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48 ve 52 haftalık yaşlarda elde edilen yumurtalar kullanılarak regresyon denklemleri geliştirilmiştir.
Araştırma Bulguları: Çalışmada, yumurta ağırlığı, yumurta uzunluğu ve yumurta genişliği ile önemli ve pozitif fenotipik korelasyon göstermiş olup korelasyon değerleri yumurta uzunluğu ve yumurta genişliği için sırasıyla 0,569 ve 0,859 olarak hesaplanmıştır. Aynı zamanda, yumurta ağırlığı ile ak ağırlığı arasında (0.957) ve yumurta ağırlığı ile yumurta sarısı ağırlığı arasında önemli ve pozitif fenotipik korelasyon (0.610) belirlenmiştir. Yine albumen indeksi ile albumen yüksekliği arasında önemli ve pozitif fenotipik korelasyon (0,893) bulunurken, albumen indeksi ile albumen genişliği arasında önemli ve negatif korelasyon (-0,575) bulunmuştur.
Sonuç: Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, incelenen özellikler yumurta ağırlığını iyileştirmek için seleksiyon kriteri olarak kullanılabilir. Ayrıca, iç ve dış yumurta kalite özellikleri arasında belirlenen korelasyonlar üzerinde durulan parametrelerin seleksiyon yoluyla geliştirilebileceğini göstermektedir.
Yumurta kalitesi Serbest sistem Lohmann Sandy Fenotipik korelasyon Regresyon denklemi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Bilimi (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 2 |