Araştırma Makalesi

Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve “Anthropomorphism” Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması

Cilt: 9 Sayı: 1 15 Haziran 2018
PDF İndir
TR EN

Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve “Anthropomorphism” Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması

Öz

Bu araştırmada; fen bilgisi ve sosyal bilgiler öğretmen adaylarının atom kavramına ilişkin bilgilerinin ve günlük yaşamda dilsel olarak kullanım ifadelerinin "insana özgül dil (öznellik=animism)" ve "canlılık (nesnellik= anthropomorphism)" özellikleri kapsamında nicel olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, 2014-2015 eğitim yılında fen bilgisi ve sosyal bilgisi öğretmen adaylarının katılımıyla yapılmıştır.  Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama tekniği kullanılmıştır. Veriler, Nakiboğlu ve Poyraz'ın (2006) ve Taber’in (1996) yaptığı araştırmaların yöntem ve bulgularına dayandırılarak oluşturulan altı seçenekli 25 maddelik bir ölçme aracıyla toplanmıştır. Altı seçeneğin üçü antropomorfizm; diğer üçü animizmle ilgilidir. Test maddeleri, cümlede yüklem yerlerinin boş bırakıldığı bilimsel önerme cümlelerinden oluşmaktadır. Bu ölçme aracında, öğrencilerden 6 seçenekten kendilerine uygun olan ilk üç seçeneği sıralamaları istenmiştir. Sonuç olarak, fen bilgisi ve sosyal bilgiler öğretmen adaylarının atom kavramlarını “insana özgü dil (animism) ” ve “canlılık (anthropomorphism)” ölçütüne göre açıklamaları karşılaştırıldığında, fen öğretmen adaylarının "canlılığı", sosyal öğretmen adaylarının ise "insana özgü dil" kullanımı tercih ettikleri görülmüştür. Böyle bir farklılığın öğrencilerin konuya olan ilgi ve bilgi düzeylerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Cinsiyet çeşitliliği göz önüne alındığında, erkek ve kız öğrenciler arasında neredeyse hiç fark bulunmadığı ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Banister, F. and Ryan, C. (2001). Developing Science Concepts through Story-Telling. School Science Review, 83 (302), p.75-83.
  2. Budak, Y. (2000). Sözcük Öğretimi ve Sözlüğün İşlevi. Dil Dergisi, p.92.
  3. Cohen, L., Manion, L. and Morrison, K. (2007). Research Methods in Education. London: Routhledge.
  4. Dorion, K.(2011). A learner’s tactic: How secondary students’ anthropomorphic language may support learning of abstract science concepts, Electronic Journal of Science Education, 12(2).
  5. Erdener, E. (2009). The Arguments of Vygotsky on Thought and Language: A Critical View To Piaget. Turkish Journal of Education. 7(1), p.85-103.
  6. Gilbert, J., Watts, D. and Osborne, R. (1982), Students' conceptions of ideas in mechanics. Physics Education, 17, p.62-66.
  7. Hellden, G. (2005). Exploring understandings and responses to science: a program of longitudinal studies. Research in Science Education, 35, 99-122.
  8. Jungwirth, E.. (1975). Caveat Mentor: Let the Teacher Beware!. Research in Science Education. 5(1), p.153-160.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Suat Türkoguz *
Dokuz Eylul University, Faculty of Education, Science Education Department
0000-0002-7850-2305
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

29 Aralık 2017

Kabul Tarihi

21 Nisan 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Türkoguz, S. (2018). Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve “Anthropomorphism” Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(1), 80-101. https://izlik.org/JA27BD68RN
AMA
1.Türkoguz S. Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve “Anthropomorphism” Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması. BAEBD. 2018;9(1):80-101. https://izlik.org/JA27BD68RN
Chicago
Türkoguz, Suat. 2018. “Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve ‘Anthropomorphism’ Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 9 (1): 80-101. https://izlik.org/JA27BD68RN.
EndNote
Türkoguz S (01 Haziran 2018) Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve “Anthropomorphism” Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 9 1 80–101.
IEEE
[1]S. Türkoguz, “Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve ‘Anthropomorphism’ Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması”, BAEBD, c. 9, sy 1, ss. 80–101, Haz. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27BD68RN
ISNAD
Türkoguz, Suat. “Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve ‘Anthropomorphism’ Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 9/1 (01 Haziran 2018): 80-101. https://izlik.org/JA27BD68RN.
JAMA
1.Türkoguz S. Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve “Anthropomorphism” Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması. BAEBD. 2018;9:80–101.
MLA
Türkoguz, Suat. “Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve ‘Anthropomorphism’ Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 9, sy 1, Haziran 2018, ss. 80-101, https://izlik.org/JA27BD68RN.
Vancouver
1.Suat Türkoguz. Fen ve Sosyal Bilimler Öğretmen Adaylarının Atom Kavramını Açıklamarında “Aminism” ve “Anthropomorphism” Kapsamında Nicel Olarak Karşılaştırılması. BAEBD [Internet]. 01 Haziran 2018;9(1):80-101. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27BD68RN