Objective: This research was conducted to determine whether there is a relationship between children's social media addiction, smartphone addiction, and game addiction.
Method: The research was carried out using the correlational method, one of the quantitative research methods. 248 children between the ages of 12-15 participated in the study. Data collection tools are Personal Information Form, The Smartphone Application-Based Addiction Scale, Bergen Social Media Addiction Scale and Internet Gaming Disorder Scale.
Results: There is a relationship between children's social media addiction levels and game addiction levels and smartphone addiction levels, and there is a significant and positive relationship between children's game addiction levels and smartphone addiction levels (. In other words, there is a significant and positive relationship between the use of smartphones and the level of addiction to both social media and games. As a result of the analysis made according to the gender variable, there was a relationship between the social media addiction levels of the female students and the game addiction levels and the smartphone addiction levels, and there was a relationship between the game addiction levels and the smartphone addiction levels. On the other hand, there was a negative and weak relationship between social media addiction levels and game addiction levels of male students (r=-,292, p=,001), but there was a positive and moderate relationship between game addiction levels and smartphone addiction levels .
Conclusion: In the digital age, it is not possible to keep children away from the screen. The results of the research show that all of the children use smartphones, play online games, use any social media application, and that there is a significant and positive relationship between smartphone use and both social media and game addiction levels. For this reason, support programs can be created to provide media literacy education to children in order to make the time spent in front of the screen more qualified and supportive of their development.
social media addiction gaming addiction smartphone addiction child digital media
Amaç: Bu araştırma çocukların sosyal medya, akıllı telefon ve oyun bağımlılığı arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Nicel araştırma yöntemlerinden bağıntısal yöntem kullanılarak araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 12-15 yaş arasında bulunan 248 çocuk katılmıştır. Veri toplama araçları Kişisel Bilgi Formu, Uygulama Temelli Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeğidir.
Bulgular: Çocukların sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile oyun bağımlılık düzeyleri ve akıllı telefon bağımlılık düzeyleri arasında ilişki olduğu ve çocukların oyun bağımlılık düzeyleri ile akıllı telefon bağımlılık düzeyleri arasında da anlamlı ve olumlu bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Akıllı telefon kullanımı ile hem sosyal medya hem de oyun bağımlılık düzeyi arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki bulunmaktadır. Cinsiyet değişkenine göre yapılan analiz sonucunda kız öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile oyun bağımlılık düzeyleri ve akıllı telefon bağımlılık düzeyleri arasında ilişki olduğu ve oyun bağımlılık düzeyleri ile de akıllı telefon bağımlılık düzeyleri arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile oyun bağımlılık düzeyleri arasında negatif yönde ve zayıf bir ilişki olduğu, ancak oyun bağımlılık düzeyleri ile akıllı telefon bağımlılık düzeyleri arasında pozitif yönde ve orta bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Dijital çağda çocukların ekran karşısından uzaklaştırılması çok da mümkün değildir. Araştırma sonuçları da çocukların tamamının akıllı cep telefonu kullandığını, çevrimiçi oyun oynadıklarını, herhangi bir sosyal medya uygulaması kullandıklarını ve akıllı telefon kullanımı ile hem sosyal medya hem de oyun bağımlılık düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ekran karşısında geçirilen zamanın daha nitelikli ve gelişimlerini destekleyici olabilmesi amacıyla çocuklara medya okuryazarlığı eğitimi verilmesi için destek programlar oluşturulabilir.
sosyal medya bağımlılığı oyun bağımlılığı akıllı telefon bağımlılığı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Psikolojide Davranış-Kişilik Değerlendirmesi |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 8 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Bağımlılık Dergisi - Journal of Dependence