Araştırma Makalesi

Bilişsel Hatalar ve Dikkat-Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Belirtilerinin Madde Kullanım Özellikleri ile İlişkisi

Cilt: 20 Sayı: 2 30 Haziran 2019
PDF İndir
EN TR

Bilişsel Hatalar ve Dikkat-Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Belirtilerinin Madde Kullanım Özellikleri ile İlişkisi

Öz

Amaç: Bu çalışmada madde kullanım bozukluğu (MKB) tanılı erişkin bireylerde dikkat-eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarını, ek psikiyatrik semptomları, bilişsel hataları, madde kullanım özelliklerini ve bunların birbirleri ile ilişkisini incelemeyi amaçlanmıştır.

Yöntem: Bu çalışmada MKB olan hastalara ve kontrol grubuna Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R) uygulandı ve sosyodemografik verileri elde edildi. Bilişsel hataları değerlendirmek amacıyla Düşünce Özellikleri Ölçeği (DÖÖ) kullanıldı.

Bulgular: Çalışma durumu, adli kovuşturma öyküsü, psikiyatrik başvuru öyküsü hasta grubunda kendi aleyhine anlamlı olarak farklıydı.Hasta ve kontrol grubu arasında, esrar ve eroin kullanıcıları arasında DÖÖ ve alt ölçekleri açısından anlamlı farklılıklar saptandı. 

Sonuç: Çalışmamızda, madde kullanımı kötü sosyal-ekonomik-adli verilerle ilişkili, MKB’ye DEHB’nin eşlik etme oranı yüksek, MKB’de ek psikiyatrik semptomlar daha sık, MKB’de bilişsel hatalar esrar kullanımında daha belirgin olmak üzere fazla, ASRS ile DÖÖ-PA, DÖÖ-IP ile paranoid belirtiler arasındaki korelasyon yüksek bulundu. 


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Francis G, Bachmann T. Registered reports for Consciousness and Cognition. Conscious Cogn 2018; 57: A1-A3.
  2. 2. Kwak YT, Yang Y, Koo MS. Depression and cognition. Dement Neurocogn Disord 2016; 15(4): 103-109.
  3. 3. Orum MH, Kustepe A, Kara MZ, et al. Addiction profiles of patients with substance dependency living in Adiyaman province. Med Science 2018; 7(2): 369-372.
  4. 4. Orum MH, Kara MZ, Egilmez OB, Kalenderoglu A. Complete blood count alterations due to the opioid use: what about the lymphocyte-related ratios, especially in monocyte to lymphocyte ratio and platelet to lymphocyte ratio? J Immunoassay Immunochem 2018; 14: 1-12.
  5. 5. Orum MH, Kara MZ, Egilmez OB. Relationship between immune cells and alcohol dependents and controls: what about the lymphocyte-related ratios? J Immunoassay Immunochem 2018; 39(3): 348-350.
  6. 6. Orum MH, Kara MZ, Egilmez OB, et al. Evaluation of probation implementations of drug users in Adiyaman university training and research hospital: A one-year retrospective study. Med Science 2018; 7(4): 754-758.
  7. 7. Kustepe A, Kalenderoglu A, Celik M, et al. Evaluation of impulsivity and complex attention functions of subjects with substance use: Sample from Adiyaman province. Med Science 2019; 8(1): 67-71.
  8. 8. O'Connor RM, Lopez-Vergara HI, Colder CR. Implicit cognition and substance use: the role of controlled and automatic processes in children. J Stud Alcohol Drugs 2012; 73(1): 134-143.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri , Psikiyatri , Madde Bağımlılığı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

11 Mart 2019

Kabul Tarihi

30 Mart 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

AMA
1.Örüm MH, Kara MZ, Kuştepe A, Kalenderoğlu A. Bilişsel Hatalar ve Dikkat-Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Belirtilerinin Madde Kullanım Özellikleri ile İlişkisi. Bağımlılık Dergisi. 2019;20(2):47-60. https://izlik.org/JA57HH36TZ