Araştırma Makalesi

Kıbrıs Türk Toplumunda Kumar Alt Kültürü

Cilt: 22 Sayı: 2 30 Haziran 2021
PDF İndir
TR EN

Kıbrıs Türk Toplumunda Kumar Alt Kültürü

Öz

Amaç: Kıbrıs Türk toplumu ‘aşırı yüksek’ kumar oynama davranış yaygınlığı (PPK) ile dünyada kumar bağımlılığının en fazla olduğu dört toplumdan biri olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı Kıbrıs Türk toplumundaki kumar kültürünün tarihsel boyutunu ve kumar bağımlılığının kumarhanelerde bir alt kültür olarak olarak nasıl şekillendiğini analiz etmektir. Yöntem: KKTC’nin Girne şehrinde yaşayan 20 kumarcı ve 1 Kumarhane Müdürü ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma çerçevesinde nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Kumarın kumarcılar için anlamı, kumarhane rutinleri (kumarhaneye ne kadar sıklıkla gittikleri, kimlerle gittikleri, hangi kumar türlerini oynadıkları, kumardaki batıl inançları) ve kumarcıların hayalleri ile ilgili dikkat çekici bulgular elde edilmiştir. Sonuç: Toplumdaki genel kanının aksine kumarcılar için kumarın anlamı öncelikle “zevk alma ve rahatlama”dır. Para kazanma isteği ikinci ya da üçüncü amaç olarak görülmektedir. Kıbrıs Türk toplumunda kumar oynama davranışı sosyalleşme ve eğlenme amacıyla yapılan bir etkinlik olmanın çok ötesine geçerek kumar bağımlılığının ileri aşamalarına ulaşmıştır. KKTC’nin siyasi, sosyal ve ekonomik yapısı bu sürecin şekillenmesindeki en önemli unsurdur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. DINÇ, M. Eylemsel bir bağımlılık: Kumar. Yesilay Dergisi, Ağustos, 2014, 967: 20-23.
  2. 2. LESIEUR, Henry R.; BLUME, Sheila B. The South Oaks Gambling Screen (SOGS): A new instrument for the identification of pathological gamblers. American Journal of Psychiatry, 1987, 144.9.
  3. 3. NOWER, Lia; BLASZCZYNSKI, Alex. Gambling motivations, money-limiting strategies, and precommitment preferences of the problem versus non-problem gamblers. Journal of Gambling Studies, 2010, 26.3: 361-372.
  4. 4. CLARK, Luke. Disordered gambling: the evolving concept of behavioral addiction. Annals of the New York Academy of Sciences, 2014, 1327.1: 46.
  5. 5. ÇAKICI, Mehmet, et al. KKTC'de kumar yaygınlığı, risk etkenleri ve kültür tutumları ile ilişkisi: 2007-2014. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 2019, 20.4: 395-403.
  6. 6. MURRAY, Glenn F. The cannabis-cocaine connection: A comparative study of use and users. Journal of Drug Issues, 1984, 14.4: 665-675.
  7. 7. SMART, Reginald G.; OGBORNE, Alan C. Drug use and drinking among students in 36 countries. Addictive behaviors, 2000, 25.3: 455-460.
  8. 8. PEDERSEN, Willy. Cannabis use: Subcultural opposition or social marginality? A population-based longitudinal study. Acta sociologica, 2009, 52.2: 135-148.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Psikolojide Davranış-Kişilik Değerlendirmesi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

3 Aralık 2020

Kabul Tarihi

11 Mart 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

AMA
1.Macit R. Kıbrıs Türk Toplumunda Kumar Alt Kültürü. Bağımlılık Dergisi. 2021;22(2):171-179. doi:10.51982/bagimli.835376

Cited By