Although the use of
the term “addiction” dates back to 1890, literature studies on the subject are
relatively new. In food addiction (FA), the individual develops a behavioral
pattern similar to addiction for processed, greasy, sugary, and salty foods.
Neurobiological studies on FA show considerable similarities with substance
addiction. FA, which has been shown to accompany eating disorders and
psychiatric disorders, should be included in treatment guides in order to
facilitate diagnosis and treatment. The aim of this article is to raise
conceptual awareness regarding diagnosis and treatment strategies for FA.
Bağımlılık teriminin gıda ile birlikte kullanımı 1890 yılına kadar uzansa da üzerinde yapılan literatür çalışmaları oldukça yenidir. Yeme bağımlılığında (YB), işlenmiş aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalara karşı bağımlılık benzeri davranış paterni oluşmaktadır. YB’na ilişkin yapılan nörobiyolojik temelli çalışmalar madde bağımlılığına ilişkin ciddi benzerlikler içermektedir. Yeme bozuklukları ve psikiyatrik bozukluğa eşlik ettiği gösterilen YB’nın tanı ve tedaviyi kolaylaştırma açısından tedavi klavuzlarında yer alması gerekmektedir. Yazımızda, kavramsal açıdan tedavi stratejilerine, YB tanısına farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 23 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 18 Sayı: 3 |
Bağımlılık Dergisi - Journal of Dependence