Derleme

Asma Islahında Son Gelişmeler ve Güncel Metotlar

Cilt: 53 Sayı: 2 26 Kasım 2024
PDF İndir
EN TR

Asma Islahında Son Gelişmeler ve Güncel Metotlar

Öz

Asma (Vitis vinifera subsp. vinifera), dünya genelinde en yaygın ve ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan çok yıllık meyve türlerinden biridir. Asma ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin bilinmesiyle, dünyadaki bağ alanlarında istikrarlı bir artış görülmüştür. Değişen çevresel koşullar ve pazar talepleri doğrultusunda yıllar içinde değişen bağcılık sektöründe yeni çeşitlerin geliştirilmesiyle üzümün pazardaki sürdürülebilirliği sağlanmıştır. Bu bağlamda, biyoteknoloji ve genetik mühendisliği alanındaki gelişmeler üzüm verimliliğini ve kalitesini arttırmada etkili bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Genetik biliminin sağlamış olduğu metotları klasik asma ıslahı sürecine dâhil etmek, meyve kalitesinin arttırılması, biyotik ve abiyotik stres şartlarına karşı dayanıklı asma türlerinin daha hızlı geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu derlemenin amacı, asma ıslahında geçmişten günümüze kadar olan süreçler ve kullanılan önemli metotlar ile ilgili bir perspektif sunmak ve yeni teknolojilerin asma genetiğinin iyileştirilmesi potansiyeli hakkında bilgi vermektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Faostat, 2021. Food And Agrıculture Organızatıon Of Unıted Natıons. Available: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL.
  2. Bozkus, S. 2021. Exploring Quantitative Trait Loci Mapping for Bud Fruitfulness and Bud Break Traits in Grapevine F2 Population. Amerika Birleşik Devletleri: PROQUEST.COM.
  3. Atak, A., 2022. New Perspectives in Grapevine (Vitis spp.) Breeding. Case Studies of Breeding Strategies in Major Plant Species. içinde intechopen. doi:10.5772/intechopen.
  4. Reisch, B. I., Owens, C. L., & Cousins, P. S., 2012. Grape. M. L. Badenes, & D. H. Byrne (Dü) içinde, Fruit Breeding, New York, Amerika Birleşik Devletleri: Springer. pp: 225-262. doi:https://doi.org/10.1007/978-1-4419-0763-9_7
  5. Tantasawat, P., Poolsawat, O., Chaowiset, W., 2010. Grapevıne Breedıng And Genetıcs. The Role of Food, Agrıculture, Forestry and Fısherıes in Human Nutrıtıon.
  6. Atak, A., Şen, A. 2021. A grape breeding programme using differentVitisspecies. Plant Breeding, 140(6): 1136 - 1149.
  7. Semerci, A., Kızıltuğ, T., Çelik, A. D., Kiracı, M. A., 2015. Türkiye Bağcılığının Genel Durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi: 42-51. Zhang, X.-m., Wu, Y.-f., Li, Z., Song, C.-b., Wang, X.-p., 2021. Advancements in plant regeneration and genetic transformation of. Journal of Integrative Agriculture, 20(6):1407–1434.
  8. De Lorenzis, G., 2024. From ancient to modern grapevine cultivars: a lesson from cultivars that made the history of viticulture., Acta Hortic,1385: 47-58. doi: 10.17660/ActaHortic.2024.1385.7

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Meyve Yetiştirme ve Islahı , Şarapçılık ve Bağcılık , Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

26 Kasım 2024

Gönderilme Tarihi

14 Şubat 2024

Kabul Tarihi

10 Temmuz 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 53 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bozkuş, Ş., & Bozkuş, M. (2024). Asma Islahında Son Gelişmeler ve Güncel Metotlar. Bahçe, 53(2), 127-135. https://doi.org/10.53471/bahce.1436889

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram