This study was carried out in 2022 vegetation period in Isparta ecological conditions. In the study, the effect of pre-harvest oxalic acid application on fruit quality and biochemical contents was investigated. For this purpose, 1 mM oxalic acid (OA) was applied twice (June 3-June 18) before harvest to the trees of the ‘Perfect Red’ apricot cultivar grafted on Zerdali and Myrobolan 29C rootstocks. Fruits were harvested 25 days after the last application (July 13), pomological and biochemical analyzes were made. According to the results obtained, there was no statistical difference in terms of fruit weight, fruit length, firmness, L* and b* values. However, the fruit weight and flesh firmness were found to be relatively high in OA application. The factor of application × rootstock was significant in terms of fruit width, a* value, total phenolic, total flavonoid and total antioxidant capacity. OA application increased the fruit width by 9.5% in Zerdali rootstock and 14.5% in Myrobolan 29C rootstock compared to the control. OA application significantly decreased the fruit skin a* value compared to the control (32.8%) in Zerdali rootstock. In the study, OA application significantly increased the total phenolic, total flavonoid and total antioxidant capacity properties of fruits compared to the control (average 40.1%, 46.3% and 41.6%, respectively). In apricots, pre-harvest OA treatments may be a natural way to increase the antioxidant properties of apricot fruits at harvest.
Prunus armeniaca L. fruit oxalic acid preharvest phenolic flavonoid
Bu çalışma, Isparta ekolojik koşullarında, 2022 yılı vejetasyon döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada hasat öncesi oksalik asit uygulamasının meyve kalitesi ve biyokimyasal içerikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Zerdali ve Myrobolan 29C anaçlarına aşılı ‘Perfect Red’ kayısı çeşidinin ağaçlarına hasat öncesinde iki kez (3 Haziran-18 Haziran) 1 mM oksalik asit (OA) uygulaması yapılmıştır. Son uygulamadan 25 gün (13 Temmuz) sonra meyveler hasat edilmiş, pomolojik ve biyokimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre meyve ağırlığı, meyve boyu, sertlik, L* ve b* değerleri bakımından istatistik anlamda farklılık çıkmamıştır. Ancak OA uygulamasında meyve ağırlığı ve meyve eti sertliği nispeten yüksek değerlerde saptanmıştır. Meyve eni, a* değeri, toplam fenolik, toplam flavonoid ve toplam antioksidan kapasite açısından uygulama × anaç faktörü önemli bulunmuştur. OA uygulaması kontrole göre meyve enini Zerdali anacında %9.5, Myrobolan 29C anacında ise %14.5 düzeyinde artırmıştır. Zerdali anacında OA uygulaması meyve kabuk a* değerini kontrole göre önemli derecede düşürmüştür (%32.8). Çalışmada, OA uygulaması kontrole göre meyvelerin toplam fenolik, toplam flavonoid ve toplam antioksidan kapasite özelliklerini önemli düzeyde artırmıştır (sırasıyla ortalama %40.1, %46.3 ve %41.6). Kayısıda, hasat öncesi OA uygulamaları, hasatta kayısı meyvelerin antioksidan özelliklerini artırmanın doğal bir yolu olabilir.
Prunus armeniaca L. meyve oksalik asit hasat öncesi fenolik flavonoid
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram