Araştırma Makalesi

Bazı Rizobakterilerin (PGPR) Bellis perennis L.’in Bitki Gelişimi ve Çiçeklenmesi Üzerine Etkisi

Cilt: 54 Sayı: Özel Sayı 1 25 Mart 2025
PDF İndir
TR EN

Bazı Rizobakterilerin (PGPR) Bellis perennis L.’in Bitki Gelişimi ve Çiçeklenmesi Üzerine Etkisi

Öz

Bitki gelişimini teşvik eden bakterilerin (PGPR), pestisit ve kimyasal gübre materyallerinin olumsuzluklarını önleme, aynı zamanda bitkisel hormon üretimini teşvik etme özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir. Geleneksel tarımda PGPR kullanımında elde edilen olumlu sonuçlar topraksız tarımda da kullanılabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla bu çalışmada topraksız tarımda PGPR’lerin uygulanması sonucu Bellis perennis L.’in bitki gelişimi ve çiçeklenme üzerine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Mevsimlik süs bitkisi olarak piyasada ekonomik öneme sahip olan Bellis perennis L. ‘Deep Rose’ çeşidi çalışmada kullanılmıştır. Araştırmada PGPR kaynağı olarak 4 farklı ticari firmanın ürünü olan rizobakteriler kullanılmıştır. Çalışma konuları; PGPR uygulamaları ile kontrol (pozitif ve negatif) grubu uygulamalar olacak şekilde planlanmıştır. Bellis perennis L. bitkisinin gelişme parametrelerini bakteri uygulamalarının etkisi tesadüf blokları üç tekerrürlü 10 uygulama (8 bakteri uygulaması, pozitif ve negatif kontrol) ile araştırılmıştır. 3 aylık çiçeklenme döneminde ve vejetasyon dönemi sonunda; çiçeklenme süresi (gün), çiçek çap (cm), kardeşlenme (adet/bitki) ve çiçek sayısı (adet/bitki) gibi parametreler incelenmiştir. Çalışma sonucunda en yüksek kardeşlenme 21,33 adet/bitki Bacillus megaterium (U2) uygulamasındayken en düşük ise 7,00 adet/bitki kontrol (negatif) uygulamasında görülmüştür. Çiçek sayısı en yüksek 31,00 adet/bitki Bacillus amyloliquefaciens (U4) uygulamasında, en düşük 11,72 adet/bitki kontrol (negatif) uygulamasında görülmüştür. Uygulamalara başladıktan sonra 21. günde Bacillus amyloliquefaciens (U3) grubu uygulamada ilk çiçeklenme görülürken en son çiçeklenme 31. günde kontrol (negatif) grubunda gerçekleşmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda topraksız kültürde PGPR’lerin kullanılmasının Bellis perennis L.’in bitki gelişimini ve çiçeklenmeyi arttırılabileceği kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi

Proje Numarası

ZRF-23033

Kaynakça

  1. Angın, H., Dadaşoğlu, E. 2022. PGPR izolatlarının bazı fasulye genotiplerinde bitki gelişimi üzerine etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(4):2495-2505.
  2. Yıldız Kutlusoy, Ö. 2019. Rizobakteri uygulamalarının şeker pancarında (Beta vulgaris L.) gelişme dönemlerine ve agronomik özelliklere etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Kayseri, 104s.
  3. Çakmakçı, R. 2005. Bitki gelişiminde fosfat çözücü bakterilerin önemi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(35):93-108.
  4. Keles, B. 2024. Kadife çiçeğinin (Tagates erecta L.) gelişimi ve çiçek kalitesi üzerine bazı mikrobiyal gübrelerin (bbdr ve mikoriza) etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Kırşehir, 43s.
  5. Sezen, İ., Akpınar Külekçi, E. 2020. Süs bitkilerinin gelişim parametreleri üzerine bitki gelişimini teşvik eden bakterilerin etkisi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(Özel Sayı):9-20.
  6. Çelik, Y., Yarşi, G., Özarslandan, A. 2020. Yararlı bakteri uygulamalarının bitkisel verim ve dayanıklılık mekanizmalarına etkileri. Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi, 3(1):37-44.
  7. Yağmur, B. 2019. Organik tarımda bitki gelişimini teşvik eden bazı bakterilerin (pgpr), domates bitkisinin verim ve kalite parametreleri üzerine etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Kayseri, 83s.
  8. Türkoğlu, M. 2019. Farklı kavun (Cucumis melo L.) çeşitlerinde pgpr kullanımının verim ve kalite üzerine etkileri (Yüksek Lisans Tez). Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Van, 74s.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Mart 2025

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2024

Kabul Tarihi

27 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 54 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA
Çakir, Z., & Şirin, U. (2025). Bazı Rizobakterilerin (PGPR) Bellis perennis L.’in Bitki Gelişimi ve Çiçeklenmesi Üzerine Etkisi. Bahçe, 54(Özel Sayı 1), 96-103. https://doi.org/10.53471/bahce.1559179

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram