Araştırma Makalesi

Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri

Cilt: 26 Sayı: 1-2 31 Aralık 1997
  • Ali Batu
PDF İndir
TR EN

Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri

Öz

Bu araştırmada; yeşil olum döneminde hasat edilen domatesler farklı paketleme maddeleriyle hava sızdırmaz bir şekilde paketlenerek 5℃, 10℃ ve 15℃’de 21 gün depolanmıştır. Böylece değişik sıcaklık ve gaz bileşiminin domateste oluşan soğuk zararlanması üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Paketleme maddesi olarak 30 (PE.30) ve 50 (PE.50) mikron (µ) kalınlığındaki polietilen ile 25 µ kalınlığındaki polipropilen (PP) kullanılmıştır. Domatesler 21 gün paketlenerek depolandıktan sonra paketler açılıp 2 hafta daha 20℃’de açık havada tutularak olgunlaşmaya bırakılmıştır. 21 gün depolama sonunda ve bundan sonraki iki haftalık olgunlaşma süresince renk, meyve sertliği ve titre edilebilir toplam asitlik değerlerinde oluşan değişmeler ile çürüme miktarları incelenmiştir. Domates meyvesinde renk oluşumu üzerine sıcaklık ve ortamda bulunan gaz atmosferinin bileşimi oldukça etkili olmuştur, özellikle düşük sıcaklıkta domateste kırmızı renk oluşumu düşük O₂ ve yüksek CO₂ konsantrasyonlarında oldukça gecikmiştir. 5℃ ve 10℃’de depolanan domateslerde soğuk zararlanması oluştuğundan bu domateslerin meyve eti sertliğinin azaldığı belirlenmiştir. Titre edilebilir asitlik miktarı depolama süresince düşüş göstermesine rağmen, PE.50 ile paketlenmiş olan ürünlerin asitlik değerleri 5℃’de diğerlerinden kısmen yüksek çıkmıştır. Fakat 10℃ ve 15℃’de bunun tam tersi gerçekleşmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Batu, A., 1995. Controlled and Modified Atmosphere Storage of Tomatoes (PhD Thesis). Cranfield University, Silsoe College, Postharvest Technology, Silsoe, MK.454.DT Bedford. UK.
  2. Batu, A. and A.K. Thompson, 1993. Effects of Cross-head Speed and Probe Diameter on Instrumental Measurement of Tomato Firmness. Proceedings of the International Conference for Agricultural Machinery and process Engineering. Seoul, Korea, pp:1340-1345.
  3. Batu, A. and A.K. Thompson, 1995. Effects of Controlled Atmosphere Storage on the Extension of Postharvest Qualities and Storage Life of Tomatoes. Proceeding of Control Application in Postharvest and Processing Technology. Ostend. Belgium. pp:263-268.
  4. Ben-Yeshoshua, S., 1985. Individual Seal packaging of Fruit and Vegetables in Plastic Film. A New Postharvest Technique. HortScience 20(1):32-37.
  5. Buescher, R.W., 1975. Organic Acids and Sugar Levels in Tomato Pericarp as Influenced by Storage at Low Temperature. HortScience 10:158-159.
  6. Buescher, R.W. and E.C. Tigchelar, 1975. Pectinesterase, Polygalacturonase, Cx-cellulose Activities and Softenning of the Rin Tomato Mutant. Hort. Science 10(6):624-625.
  7. Burton, W.G.,1982. Ripening and Senescence of Fruits. In Post-Harvest Physiology of Food Crops. (Ed: W.G. Burton). Logman Group Ltd. pp:181-198.
  8. Crookes, P.R. and D. Grierson, 1983. Ultrastructure of Tomato Fruit Ripening and the Role of Polygalacturonase Isoenzymes in Cell Wall Degradation. Plant Physiology 72:1088-1093.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ali Batu Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 1997

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 1997

Kabul Tarihi

31 Ocak 1997

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1997 Cilt: 26 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA
Batu, A. (1997). Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri. Bahçe, 26(1-2), 67-77. https://izlik.org/JA24BB64ZC
AMA
1.Batu A. Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri. Bahçe. 1997;26(1-2):67-77. https://izlik.org/JA24BB64ZC
Chicago
Batu, Ali. 1997. “Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri”. Bahçe 26 (1-2): 67-77. https://izlik.org/JA24BB64ZC.
EndNote
Batu A (01 Aralık 1997) Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri. Bahçe 26 1-2 67–77.
IEEE
[1]A. Batu, “Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri”, Bahçe, c. 26, sy 1-2, ss. 67–77, Ara. 1997, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24BB64ZC
ISNAD
Batu, Ali. “Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri”. Bahçe 26/1-2 (01 Aralık 1997): 67-77. https://izlik.org/JA24BB64ZC.
JAMA
1.Batu A. Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri. Bahçe. 1997;26:67–77.
MLA
Batu, Ali. “Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri”. Bahçe, c. 26, sy 1-2, Aralık 1997, ss. 67-77, https://izlik.org/JA24BB64ZC.
Vancouver
1.Ali Batu. Sıcaklık ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolamanın Domatesin Olgunlaşması ve Soğuk Zararlanması Üzerine Etkileri. Bahçe [Internet]. 01 Aralık 1997;26(1-2):67-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24BB64ZC

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram