Konferans Bildirisi

Güzyemiş İlaveli Ballı Dondurmanın Bazı Fizikokimyasal Ve Duyusal Özellikleri İle Antioksidan Aktivitesinin Araştırılması

Cilt: 48 Sayı: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu 11 Aralık 2019
  • Sümeyye Şahin
  • Zekâi Tarakçı
  • Melike İnal
  • Ali İslam
PDF İndir
TR EN

Güzyemiş İlaveli Ballı Dondurmanın Bazı Fizikokimyasal Ve Duyusal Özellikleri İle Antioksidan Aktivitesinin Araştırılması

Öz

Bu çalışmada güz yemişi (Elaeagnus umbellata) ilavesiyle (%20) zenginleştirilmiş ballı dondurmaların bazı fizikokimyasal ve duyusal özellikleri ile antioksidan etkinliği araştırılmıştır. Örneklerde kuru madde, kül, yağ, pH, titrasyon asitliği, antioksidan aktivite tayini ile duyusal analizler yapılmıştır. Bal ve güz yemişi ilavesi pH’ı düşürmüş (5.26) ve titrasyon asitliğini (%0.49) arttırmıştır. Güz yemişi katkısıyla dondurmalarda antioksidan aktivitesinde bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Duyusal olarak yalnızca tat ve lezzet açısından değil, özellikle renk ve görünüş olarak da ballı–güzyemişli dondurma panelistler tarafından beğeni kazanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anonim, 2004. Türk Gıda Kodeksi, Dondurma Tebliği. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tebliğ No: 2004/45.
  2. Güven, M., Karaca, O.B., 2002. The effects of varying sugar content and fruit concentration on the physical properties of vanilla and fruit ice‐cream‐type frozen yogurts. International Journal of Dairy Technology 55(1):27-31.
  3. Anonim, 2016. Dondurma dış pazar çalışması. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu.
  4. FAO, 2017. Crops and livestock products. (http://www.fao.org/faostat/en/#data/tp; Erişim Tarihi: Kasım 2019).
  5. Sabir, M.S., Ahmad, D.S., Imtiaz, H., Tahir, K.M., 2007. Antibacterial activity of Elaeagnus umbellata (Thunb.) a medicinal plant from Pakistan. Saudi Medical Journal 28(2):259.
  6. Fordham, I.M., Clevidence, B.A., Wiley, E.R., Zimmerman, R.H., 2001. Fruit of autumn olive: a rich source of lycopene. Hort. Science 36(6):1136-1137.
  7. Chen, P., Zhang, W., Wang, X., Zhao, K., Negi, D.S., Zhuo, L., Qui, M., Wang, X., Zhang, X., 2015. Lycopene and risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis. Medicine 94(33).
  8. Potter, T.L., 1995. Floral volatiles of Elaeagnus umbellata Thunb. Journal of Essential Oil Research 7(4):347-354.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Sümeyye Şahin Bu kişi benim
Türkiye

Zekâi Tarakçı Bu kişi benim
Türkiye

Melike İnal Bu kişi benim
Türkiye

Ali İslam Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

11 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

7 Eylül 2019

Kabul Tarihi

29 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 48 Sayı: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Kaynak Göster

APA
Şahin, S., Tarakçı, Z., İnal, M., & İslam, A. (2019). Güzyemiş İlaveli Ballı Dondurmanın Bazı Fizikokimyasal Ve Duyusal Özellikleri İle Antioksidan Aktivitesinin Araştırılması. Bahçe, 48((Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 39-43. https://izlik.org/JA37KS28RD

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram