Konferans Bildirisi

Diyarbakır Yöresi Bazı Ceviz Genotiplerinde (Juglans regia L.) Kümeleme Analizi

Cilt: 49 Sayı: (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi 31 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

Diyarbakır Yöresi Bazı Ceviz Genotiplerinde (Juglans regia L.) Kümeleme Analizi

Öz

Ülkemizin hemen her yöresinde yetiştirilmekte olan ceviz (Juglans regia L.), yüksek besin değeri ile vazgeçilmez meyveler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra cevizin ağacı da, başta mobilyacılık olmak üzere, birçok alanda önemli bir gelir kaynağıdır. Türkiye’nin mevcut ceviz potansiyeli içerisinde, tohumdan yetişmiş ceviz ağaçları yüksek orandadır. Bu durum, geniş bir genetik varyasyon ile ıslah çalışmalarında önemli bir avantaj sağlamaktadır. Diyarbakır yöresinde yetiştirilen ceviz genotiplerinde meyve özellikleri bakımından fenotipik ve/veya genotipik benzerliklerin belirlenmesi; yöredeki mevcut gen kaynaklarının değerlendirilmesi, korunması ve ileride planlanacak ıslah çalışmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmada; Diyarbakır ilinde yetiştirilen 67 ceviz genotipinde bazı meyve özellikleri bakımından fenotipik benzerliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 67 genotipte 2018 yılı hasat döneminde elde edilen meyvelerden, meyve ağırlığı (g) meyve kabuk ağırlığı (g), meyve iç ağırlığı (g), meyve boyu (mm), meyve eni (mm) ve kabuk kalınlığı (mm) özellikleri ölçülmüştür. Bu özellikler bakımından genotipler arası benzerlik için kümeleme analizi yapılmıştır. Kümeleme analizinde bağlantı metodu olarak tekli bağlantı (single linkage) metodu uzaklık ölçüsü olarak da Öklid uzaklığı kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre genotipler arasındaki benzerlik oranı %98.16 ile %71.03 arasında değişim göstermiştir. En yüksek benzerlik oranı %98.16 değeri ile 21SLV06 ve 21EĞL05 genotipleri arasında gözlenirken, bunu %98.12 benzerlik oranı ile 21BSM03 ve 21BSM12 genotipleri arasındaki benzerlik oranı izlemiştir. En düşük benzerlik oranı ise %71.03 ile 21BSM05 ile diğer genotiplerden oluşan küme arasında gözlenmiştir. Sonuç olarak, ele alınan meyve özellikleri ile Diyarbakır ilinde yetiştirilen 67 ceviz genotipinde, yaklaşık %29 oranında fenotipik farklılığın (varyasyonun) görüldüğü ve bu farklılığın bundan sonraki yapılacak çalışmalarda dikkate alınabileceği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arzani, K., Hasan Mansouri‐Ardakan, H., Ali Vezvaei, A., Roozban, MR., 2008. Morpholo-gical variation among Persian walnut (Juglans regia) genotypes from central Iran. New Zealand J. Crop and Hort. Sci. 36(3):159-168 (doi:10.1080/01140670809510232).
  2. Bakkalbaşı, E., Menteş Yılmaz, Ö., Artık, N., 2010. Türkiye’de yetiştirilen yerli bazı ceviz çeşitlerinin fiziksel özellikleri ve kimyasal bileşenleri. Akademik Gıda 8(1):6-12.
  3. Davis, PH., 1982. Flora of Turkey and the east Aegean Islands. Vol.7, University of Edinburg, England.
  4. Ghanbari, A., Faraji, M., Shokouhian, A., Pyrayesh, A., 2018. Evaluation of quantitative and qualitative characteristics of Persian walnut (Juglans regia L.) genotypes in the west of Meshkin-Shahr. Journal of Nuts 9(1):57-65.
  5. Martinez, M.L., Labuckas, D.O., Lamarque, A.L., Maestri, D.M., 2010. Walnut (Juglans regia L.): genetic resources, chemistry, by-products. Journal of the Science of Food and Agriculture 90(12):1959-1967.
  6. Shah, U.N., Mir, J.I., Ahmed, N., Fazili, K.M., 2019. Genetic diversity analysis of walnut (Juglans regia L.) from Kashmir valley using RAPD and ISSR markers. Agrotechnology 8:185 (doi:10.35248/2168-9881.19.8.185).
  7. Shamlu, F., Rezaeil, M., Lawson, S., Ebrahimi, A., Biabani, A., Khan-Ahmadi, A., 2018. Genetic diversity of superior Persian walnut genotypes in Azadshahr, Iran. Physiol. Mol. Biol. Plants (Septem.-October) 24(5):939-949.
  8. Xu, Z., Hu, T., Zhang, F., 2012. Genetic diversity of walnut revealed by AFLP and RAPD markers. Journal of Agricultural Science 4(7):271-276.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Bahar Yılmaz Bu kişi benim
Türkiye

Berfin Kızgın Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2020

Kabul Tarihi

31 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 49 Sayı: (Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, B., Keskin, S., Özrenk, K., & Kızgın, B. (2020). Diyarbakır Yöresi Bazı Ceviz Genotiplerinde (Juglans regia L.) Kümeleme Analizi. Bahçe, 49((Özel Sayı 1) 2. Uluslararası Tarım Kongresi), 83-88. https://izlik.org/JA38BU67GH

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram