Konferans Bildirisi

Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması

Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 31 Mart 2016
PDF İndir
TR EN

Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması

Öz

Yetiştiricilik sırasında Si ve Se uygulamalarının bazı bitki türlerinde verim ve ürün kalitesini artırdığı gösterilmiştir. Son yıllardaki araştırma bulguları, söz konusu bu iki elementin bitkilerde bir besin maddesi gibi fayda sağlamasının yanı sıra, biyotik ve abiyotik (kuraklık, tuzluluk vb.) stres koşullarında zararlanmayı azalttığı ve bitkinin strese dayanımını artırdığı yönündedir. Bu faydalarından dolayı, bazı ülkelerde yeni nesil özel gübreler ismi altında Si içeren gübreler üretilerek pazarlanmaya başlamıştır. Silisyum (Si), oksijenden sonra %28’lik bir oranla yerkürede ve toprakta ikinci bol bulunan element olmasına rağmen çoğunlukla çözünemeyen oksitler veya silikatlar şeklindedir. Bitkiler bu çözünmeyen Si formlarını kullanamamaktadır. İnsan ve hayvan organizmalarında büyüme-gelişme ve hayatın devamı için eksikliği risk edilemeyecek bir element olan selenyumun bitki-hayvan-insan beslenme zincirinde yer alması büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, bu beslenme zincirinde kritik pozisyonda olan bitkilerin, Se içeriğini artırarak (biofortification) insan ve hayvan organizmalarının Se gereksinimi karşılamaya çalışılmaktadır. Topraksız domates yetiştiriciliğinde bitkilerin beslenmesinde 2.8 mM Si, Potasyum Silikat (K₂SiO₃) formunda ve 10 µM Se, Sodyum Selenat (Na₂SeO₄) formunda kullanılmıştır. Bitki boyu ve yaprak sayısı gibi büyüme parametreleri üzerinde Se ve Si etkileri önemli bulunmamıştır. Selenyum uygulaması %8 verim artışı göstermiştir. Silisyum uygulamasının topraksız domates yetiştiriciliğinde verimi artırıcı bir etkisi görülmemiştir. Benzer şekilde Se ve Si ikisi beraber uygulandığında verim değeri kontrole ile benzer olmuş ve artmamıştır. Selenyum uygulaması, domates meyvelerinde ağırlık, çap, hacim ve sertlik gibi fiziksel özelliklerde hafif artış göstermiştir. Meyvelerin Se ve Si içerikleri biraz artmıştır bu durum insan beslenmesi bakımından önemli olabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ashraf, M., Rahmatullah, M., Afzal, R., Ahmed, F., Mujeeb, A., Sarwar, L.A., 2010. Alleviation of detrimental effects of NaCl by Silicon nutrition in salt-sensitive and salt-tolerant genotypes of sugarcane (Saccharum officinarum L.). Plant and Soil, 326:381-391.
  2. Avcu, S., Akhoundnejad, Y., Daşgan, H.Y., 2013. Domateste tuz stresi üzerine selenyum ve silikon uygulamalarının etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 6(1):183-188.
  3. Combs, G.F. Jr., 2001. Selenium in global food systems. Br. J. Nutr., 85:517-542.
  4. Çetinsoy, F., Daşgan, H.Y., 2015. Açıkta hıyar yetiştiriciliğinde yapraktan uygulanan selenyum ve silisyumun etkileri. İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım Kongresi, 28-30 Nisan 2015. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nde yayın aşamasındadır.
  5. Daşgan, H.Y., Kusvuran, S., Ortas, I., 2008. Responses of soilless grown tomato plants to arbuscular mycorrhizal fungal (Glomus fasciculatum) colonization in recycling and open systems. African J. of Biotech., 7(20):3606-3613.
  6. Daşgan, H.Y., Akhoundnejad, Y., 2015. Sera topraksız hıyar yetiştiriciliğinde selenyum (Se) ve silisyum (Si)’un kullanılması. Uluslararası Katılımlı Türkiye Doğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi, 20-23 Mayıs 2015, Bilecik.
  7. Djanaguiraman, M., Durga Devi, D., Shanker, A.K., Annie Sheeba, J., Bangarusamy, U., 2004. Impact of selenium spray on monocarpic senescence of soybean (Glycine max L.). Food, Agriculture & Environment, 2(2):44-47.
  8. Hartikainen, H., Xue, T.L., Piironen, V., 2000. Selenium as an antioxidant and pro-oxidant in ryegrass. Plant Soil, 225:193-200.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2016

Kabul Tarihi

31 Ocak 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA
Daşgan, H. Y., Kaya, M., Nas, C., & Akhoundnejad, Y. (2016). Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 471-478. https://izlik.org/JA76JT89NT
AMA
1.Daşgan HY, Kaya M, Nas C, Akhoundnejad Y. Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):471-478. https://izlik.org/JA76JT89NT
Chicago
Daşgan, Hayriye Yıldız, Muharrem Kaya, Cumali Nas, ve Yelderem Akhoundnejad. 2016. “Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması”. Bahçe 45 ((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi): 471-78. https://izlik.org/JA76JT89NT.
EndNote
Daşgan HY, Kaya M, Nas C, Akhoundnejad Y (01 Mart 2016) Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 471–478.
IEEE
[1]H. Y. Daşgan, M. Kaya, C. Nas, ve Y. Akhoundnejad, “Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması”, Bahçe, c. 45, sy (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 471–478, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76JT89NT
ISNAD
Daşgan, Hayriye Yıldız - Kaya, Muharrem - Nas, Cumali - Akhoundnejad, Yelderem. “Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (01 Mart 2016): 471-478. https://izlik.org/JA76JT89NT.
JAMA
1.Daşgan HY, Kaya M, Nas C, Akhoundnejad Y. Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması. Bahçe. 2016;45:471–478.
MLA
Daşgan, Hayriye Yıldız, vd. “Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması”. Bahçe, c. 45, sy (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Mart 2016, ss. 471-8, https://izlik.org/JA76JT89NT.
Vancouver
1.Hayriye Yıldız Daşgan, Muharrem Kaya, Cumali Nas, Yelderem Akhoundnejad. Selenyum (Se) ve Silisyum (Si)’un Sera Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması. Bahçe [Internet]. 01 Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):471-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76JT89NT

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram