Konferans Bildirisi

Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması

Cilt: 51 Sayı: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu 19 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması

Öz

Biber (Capsicum annuum L.) sofralarımızda günlük taze tüketimden gıda endüstrisine kadar geniş bir tüketime sahipken ayrıca kapsaisinoid içeriğinden dolayı alternatif tedavi yöntemleri, tropikal kremler, aerosol spreyler ve savunma silahları gibi çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Önemli ihracat kalemlerimizden biri olan biberin yetiştiricilik alanlarında yaygın olarak Domates lekeli solgunluk virüsü (TSWV)’ne rastlanmaktadır. C.chinense türüne ait Tsw geni, biberlerde TSWV’ye karşı dayanıklılığı kontrol etmektedir ve bu gen günümüzde ıslah metotları ile kültür çeşitlerine aktarılmaktadır. Tsw geni içeren biberler TSWV simptomu göstermezken İspanya’da 2004, Türkiye’de ise Samsun’da 2014, Antalya’da 2016 yıllarında dayanıklı biber çeşitlerinde simptomların geliştiği gözlemlenmiş ve rapor edilmiştir. Bu çalışmada, firmamızın gen kaynaklarında bulunan yerel çeşitler; Hatay, Urfa, Antep, Elazığ ve Maraş biber hatları kullanılmıştır. Bu biber hatları Tsw geninin varlığı belirlenmek üzere moleküler olarak testlenmiştir. Gen taraması yapılan biberlere, Antalya ilçelerinden Kaş, Demre, Kumluca, Aksu, Serik ve Gazipaşa’da toplanan TSWV izolatları bulaştırılarak moleküler ve klasik testleme arasındaki doğruluk karşılaştırılacaktır. Moleküler olarak Tsw genine spesifik SCAC568 primeri kullanılarak PCR’da çoğaltılmış, ardından XBAI ve TaqI enzimleri ile kesilmiştir. Sonuçlar 70 adet bitkiden 2 tanesi homozigot ve 43 tanesi heterozigot dayanıklı bulunurken 25 tanesi ise hassas bulunmuştur. Farklı 6 bölgeden toplanan izolatların bulaştırılmasından 8 gün sonra, moleküler olarak dayanıklı tespit edilen biberlerde simptom oluşmaya başladığı gözlemlenmiştir. Bu biberler TSWV hastalık primerleri ile testlendiğinde sonuç pozitif çıkmıştır. Antalya’da yetiştiricilik yapılan bölgelerde yaygın olarak dayanıklılığın üstesinden gelen TSWV 1 izolatı olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anandakumar, L., Bagyalakshmi, K., Nithya, K., Parameswari, B., Viswanathan, R. 2018. Reverse transcription loop-mediated isothermal amplification (RT-LAMP) assay for rapid diagnosis of Sugarcane yellow leaf virus in sugarcane. Sugar Tech, 20(6):708-716.
  2. Dal Bo, E., Chiarrone, G., Rolleri, J., Ronco, L. 1999. Tospovirus en los cultivos ornamentales de La Plata. Revista de la Facultad de Agronomía, 104(1):35-40.
  3. De Ronde, D., Butterbach, P., Lohuis, D., Hedil, M., Van Lent, J.W., Kormelink, R. 2013. Tsw genine dayalı direnç, domates lekeli solgunluk virüsünün fonksiyonel bir RNA susturucu baskılayıcı proteini tarafından tetiklenir. Moleküler Bitki Patolojisi, 14(4):405-415.
  4. Deligöz, I., Sökmen, M.A., Sarı, S. 2014. Domates lekeli solgunluk virüsünün (Tospovirus; Bunyaviridae) Türkiye’deki dayanıklı tatlı biber çeşitlerinde direnç kıran suşuna ilişkin ilk rapor. Yeni Hastalık Raporları 30:26.
  5. FAO, 2018. Food and Agriculture Organization of the United Nations (http://www.fao.org; Erişim:30.09.2022)
  6. Fidan, H. 2016. Antalya’da örtü altı domates ve biber alanlarında dayanıklılık kıran Tomato Spotted Wilt Virus (TSWV) izolatların genetik kıyaslanması. 6. Türkiye Bitki Koruma Kongresi, s:560-560.
  7. Gordillo, L.F., Stevens, M.R., Millard, M.A., Geary, B. 2008. Screening two Lycopersicon peruvianum collections for resistance to Tomato spotted wilt virus. Plant Disease, 92(5):694-704.
  8. İkten, H. 2019. Farklı genetik kaynaklardan elde edilen F₂ biber genotiplerinde (Capsicum annuum L.) TSWV’ye dayanıklılığın moleküler analizi. Mediterranean Agricultural Sciences 32(1):43-48.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Mesut Nar
Türkiye

Hakan Fidan
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

19 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2022

Kabul Tarihi

31 Ocak 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 51 Sayı: (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu

Kaynak Göster

APA
Albezirgan, H. N., Nar, M., & Fidan, H. (2022). Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması. Bahçe, 51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu), 146-149. https://izlik.org/JA47ZK43NT
AMA
1.Albezirgan HN, Nar M, Fidan H. Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması. Bahçe. 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):146-149. https://izlik.org/JA47ZK43NT
Chicago
Albezirgan, Hande Nur, Mesut Nar, ve Hakan Fidan. 2022. “Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması”. Bahçe 51 ((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu): 146-49. https://izlik.org/JA47ZK43NT.
EndNote
Albezirgan HN, Nar M, Fidan H (01 Aralık 2022) Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması. Bahçe 51 (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu 146–149.
IEEE
[1]H. N. Albezirgan, M. Nar, ve H. Fidan, “Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması”, Bahçe, c. 51, sy (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, ss. 146–149, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47ZK43NT
ISNAD
Albezirgan, Hande Nur - Nar, Mesut - Fidan, Hakan. “Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması”. Bahçe 51/(Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu (01 Aralık 2022): 146-149. https://izlik.org/JA47ZK43NT.
JAMA
1.Albezirgan HN, Nar M, Fidan H. Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması. Bahçe. 2022;51:146–149.
MLA
Albezirgan, Hande Nur, vd. “Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması”. Bahçe, c. 51, sy (Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu, Aralık 2022, ss. 146-9, https://izlik.org/JA47ZK43NT.
Vancouver
1.Hande Nur Albezirgan, Mesut Nar, Hakan Fidan. Biber Çeşitlerinde Domates Lekeli Solgunluk Virüsüne Karşı Dayanıklılık Geninin Moleküler Olarak Belirlenmesi ve Klasik Testlemeler İle Karşılaştırılması. Bahçe [Internet]. 01 Aralık 2022;51((Özel Sayı 1) 13. Sebze Tarımı Sempozyumu):146-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47ZK43NT

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram