Konferans Bildirisi

Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü

Cilt: 47 Sayı: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu 28 Haziran 2018
PDF İndir
TR EN

Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü

Öz

Anter kültürü, haploit bitki elde etmek amacıyla kullanılan bitki ıslahı yöntemlerinden birisidir. Bir bitkiden izole edilen anterlerin uygun bir besin ortamında kallus gelişimi ve bitkiye dönüşümü esasına dayanmaktadır. Bu yöntemle üretilen haploit bitkilerden istenilen mutant tipler seçilebilmekte ve yeni varyetelerin geliştirilmesi mümkün olmaktadır. Türkiye’de halen üretimi lokal alanlarında alternatifsiz olarak devam eden ‘Ekşi Kara’ ve ‘Narince’ üzüm çeşitlerinde anter kültürü çalışılmıştır. Kültüre başlama için en uygun olduğu kabul edilen yaklaşık tek çekirdekli mikrospor aşamasındaki anterler (0.3-1.0 mm uzunlukta soluk yeşil renkli) kullanılmıştır. In vitro’da N&N besi ortamında, 25℃ sıcaklıkta, 6 hafta karanlık ortamda kallus gelişimi incelenmiştir. Korolla rengi koyu yeşilden hafif sarıya döndüğü ve henüz açılmamış çiçek tomurcuklarında bulunan anterlerin daha uygun olduğu gözlemlenmiştir. Çeşitlerin N&N besi ortamına verdiği tepkiler farklı olup ‘Ekşi Kara’ üzüm çeşidinde %22.86 ve ‘Narince’ üzüm çeşidinde %35.17 oranında kallus gelişimi tespit edilmiştir. Embriyonik indüksiyonun başlangıç eksplant tipi, gelişme düzeyi, kültür ortamı ve genotipten etkilendiğinden bu çalışmada farklı üzüm çeşitlerinin aynı besi ortamına farklı tepkiler verdiği belirlenmiştir. ‘Ekşi Kara’ ve ‘Narince’ üzüm çeşitlerinde uygun besin ortamı kullanıldığında çeşitler arasında farklı tepkiler bulunmakla birlikte anterlerinden kallus elde edilebilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahloowalia, B.S. and M. Maluszynski, 2001. Induced Mutations a New Paradigm in Plant Breeding. Euphytica, 118(2): 167-173.
  2. Bouquet, A. and L. Torregrosa, 2003. Micropropagation of the Grapevine (Vitis spp.). In Micropropagation of Woody Trees and Fruits. Springer 75: 319-352.
  3. Gambino, G., R. Vallania and I. Gribaudo, 2010. In situ Localization of Grapevine Fanleaf Virus and Phloem-Restricted Viruses in Embryogenic Callus of Vitis vinifera. European Journal of Plant Pathology, 127(4): 557-570.
  4. Germanà, M.A., 2011. Anther Culture for Haploid and Doubled Haploid Production. Plant Cell, Tissue and Organ Culture (PCTOC) 104(3): 283-300.
  5. Goussard, P.G., J. Wiid and G.G.F. Kasdor, 1991. The Effectiveness of in vitro Somatic Embryogenesis in Eliminating Fanleaf virus and Leafroll Associated Viruses from Grapevines. South African Journal of Enology& Viticulture 12(2): 77-81.
  6. Goussard, P.G. and J. Wiid, 2017. The Elimination of Fanleaf Virus from Grapevines Using in vitro Somatic Embryogenesis Combined with Heat Therapy. South African Journal of Enology and Viticulture, 13(2): 81-83.
  7. Gönülşen, N., 1987. Bitki Doku Kültürleri Yöntemleri ve Uygulama Alanları. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 140s.
  8. Gray, D.J. and C.P. Meredith, 1992. Grape (Hammerschlag, F.A. and Litz, R.E. (eds)). Biotechnology of Perennial Fruit Crops. CAB International, Cambridge. 8: 229-262.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Zeki Kara
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

11 Eylül 2017

Kabul Tarihi

20 Haziran 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 47 Sayı: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu

Kaynak Göster

APA
Kara, Z., Yazar, K., & Ekinci, H. (2018). Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü. Bahçe, 47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu), 671-676. https://izlik.org/JA98CZ66PK
AMA
1.Kara Z, Yazar K, Ekinci H. Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü. Bahçe. 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):671-676. https://izlik.org/JA98CZ66PK
Chicago
Kara, Zeki, Kevser Yazar, ve Heydem Ekinci. 2018. “Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü”. Bahçe 47 ((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu): 671-76. https://izlik.org/JA98CZ66PK.
EndNote
Kara Z, Yazar K, Ekinci H (01 Haziran 2018) Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü. Bahçe 47 (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu 671–676.
IEEE
[1]Z. Kara, K. Yazar, ve H. Ekinci, “Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü”, Bahçe, c. 47, sy (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, ss. 671–676, Haz. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98CZ66PK
ISNAD
Kara, Zeki - Yazar, Kevser - Ekinci, Heydem. “Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü”. Bahçe 47/(Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (01 Haziran 2018): 671-676. https://izlik.org/JA98CZ66PK.
JAMA
1.Kara Z, Yazar K, Ekinci H. Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü. Bahçe. 2018;47:671–676.
MLA
Kara, Zeki, vd. “Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü”. Bahçe, c. 47, sy (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, Haziran 2018, ss. 671-6, https://izlik.org/JA98CZ66PK.
Vancouver
1.Zeki Kara, Kevser Yazar, Heydem Ekinci. Ekşi Kara ve Narince Üzüm (Vitis vinifera L.) Çeşitlerinde Anter Kültürü. Bahçe [Internet]. 01 Haziran 2018;47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu):671-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98CZ66PK

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram