Araştırma Makalesi

Türkiye florasında doğal olarak yetişen ve ilkbaharda çiçeklenen farklı acı çiğdem (Colchicum spp.) türlerine ait toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri

Cilt: 48 Sayı: 1 29 Mart 2019
PDF İndir
EN TR

Türkiye florasında doğal olarak yetişen ve ilkbaharda çiçeklenen farklı acı çiğdem (Colchicum spp.) türlerine ait toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri

Öz

Bu çalışma Türkiye florasında doğal olarak bulunan ve ilkbaharda çiçek açan Colchicum cinsine ait 17 farklı türün yetiştiği toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 2007–2014 yılları arasında 36 ayrı ilden alınan 109 adet toprak örneği materyal olarak kullanılmıştır. Alınan toprak örneklerinde pH, tuzluluk, kireç (CaCO₃), organik madde, alınabilir fosfor (P) ve potasyum (K) analizleri yapılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; toprak örneklerinin tamamı tuzluluk açısından yapılan değerlendirmede tuzsuz ya da hafif tuzlu toprak sınıfına girmiştir. Toprak reaksiyonu (pH), 5.06–8.77 değerleri arasında değişmiştir. Toprak örneklerinde CaCO₃ miktarı genel olarak orta ya da düşük düzeylerde olmasına karşın kirecin çok yüksek olduğu topraklara da rastlanmıştır. Toprakların yarıdan fazlası çok yüksek düzeyde organik madde içerirken kalan toprakların farklı içeriklerde organik maddeye sahip oldukları görülmüştür. Toplam örnek sayısının %62.4’ü orta seviyede alınabilir fosfor içerirken, %15.6’sı düşük fosfor içeriğine sahip bulunmuştur. Kalan örneklerin fosfor içerikleri düşük çıkmıştır. Potasyum için bu değerler %12.9 düşük, %29.3 orta ve %57.8 yüksek olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

105G068 ve 110G007

Teşekkür

Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 105G068 ve 110G007 no'lu projeler kapsamında desteklenmiştir.

Kaynakça

  1. Kaya, E., 2011. Türkiye’nin doğal süs bitkileri kataloğu. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No:91, s:272.
  2. Güner, A., Özhatay, N., Ekim, T. and Başer, K., 2002. Flora of turkey and east Aegean islands. XI volumes, ISBN:1–55297–673–4. USA. 224.
  3. Yaldız, G., Yüksek, T. ve Şekeroğlu, N., 2010. Rize ili florasında bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler ve kullanım alanları. 3. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi 20–22 Mayıs 2010, Artvin, s:1100–1114.
  4. Toplan, G.G., Gürer, Ç. and Mat, A., 2016. Importance of Colchicum species in modern therapy and its significance in Turkey. J. Fac. Pharm. Istanbul / İstanbul Ecz. Fak. Dergisi 46(2):129–144.
  5. Evans, W.C., 2002. Trease and Evans. Pharmacognosy, WB Saunders. Edinburgh, London: 72.
  6. Jackson, M.L., 1958. Soil chemical analysis. pp:1–498. Prentice–Hall, Inc. Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
  7. Kacar, B., 1994. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri: 3. toprak analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:3 ISBN:975–7717–04–5. Ankara.
  8. Richards, L.A., 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkaline soils. U.S. Dept. of Agr. Handbook No:60.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Toprak Bilimi ve Ekolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Mart 2019

Gönderilme Tarihi

15 Ocak 2019

Kabul Tarihi

13 Şubat 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 48 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Uysal, E., & Kaya, E. (2019). Türkiye florasında doğal olarak yetişen ve ilkbaharda çiçeklenen farklı acı çiğdem (Colchicum spp.) türlerine ait toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Bahçe, 48(1), 9-18. https://izlik.org/JA58CG84JT

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram