Araştırma Makalesi

TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ

Cilt: 49 Sayı: 2 3 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ

Öz

Bitki paraziti nematodlar (Tylenchida: Nematoda) (BPN) sebze ve meyve yetiştirilen alanlarda ekonomik düzeyde ürün kayıplarına neden olabilen zararlı gruplarından biridir. Bu çalışmada Tokat (Türkiye) ilinde (Almus, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Turhal ve Yeşilyurt ilçeleri) domates (Lycopersicum esculentum Mill.), hıyar (Cucumis sativus L.), biber (Capsicum annuum L.) ve patlıcan (Solanum melongena L.) yetiştirilen sebze alanlardaki Tylenchida (Nematoda) takımına ait BPN’ler faunistik ve taksonomik olarak incelenmiştir. 2015 yılında nematod türlerinin erginlerinin yoğun olduğu yaz ayları boyunca 39 bahçeden toprak ve kök örnekleri alınmış, alınan bu örneklerden nematodlar ekstrakte edilmiş, preparatları yapılmış ve Tylenchida takımına ait nematodların teşhisleri yapılmıştır. Köklerdeki nematodların elde edilmesinde inkübasyon metodu kullanılmıştır. Nematodlar teşhis için fiksasyona tabi tutulmuştur. Preparatlar halka yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Tylenchida (Nematoda) takımına bağlı 17 cinse ait 23 tür ortaya konmuştur. Çalışmada Tylenchida takımına ait en yaygın olarak bulunan bitki paraziti türler; domateste Merlinius brevidens, Pratylenchus penetrans ve Helicotylenchus pseudorobustus (Almus, Erbaa, Niksar, Pazar, Turhal ve Reşadiye); hıyarda P. thornei ve H. dihystera (Erbaa, Niksar, Pazar ve Reşadiye), biberde Boleodorus thylactus (Yeşilyurt, Niksar, Pazar ve Reşadiye) ve patlıcanda P. thornei (Pazar)’dir. Elde edilen 22 türe ait belirlenen konukçular Tokat için yeni konukçu kaydıdır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Proje Numarası

2015/50

Teşekkür

Arazi çalışmaları boyunca örnek almada yardımcı olan yüksek lisans öğrencilerimize (Niyazi GÜLEÇ, Emine BAYSAL ve Eyüp Can MATUR, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat), laboratuvar çalışmalarında (nematodların ekstrakte edilmesi, fiksasyonları ve preparatlarının yapılması) yardımcı olan Dr. Dolunay ERKOL (Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü, Ankara) ve araştırmamızı destekleyen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Başkanlığı (Proje Numarası: 2015/50)’na teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Alkan, B., 1962. Türkiye’nin zararlı nematod faunası üzerinde ilk incelemeler. Bitki Koruma Bülteni 2:17-25.
  2. Akyazı, F. and O. Ecevit, 2010. Determination of Meloidogyne incognita (Kofoid and White, 1919) (Nemata: Meloidogynidae) races in vegetable fields in Erbaa and Niksar plains in Tokat. The Journal of Gaziosmanpasa University 27(2):25-30.
  3. Akyazı, F. and O. Ecevit, 2011. Identification and distribution of root knot nematode species (Meloidogyne spp.) in vegetable fields in Tokat province. Anadolu J. Agr. Sci. 26(1):1-9.
  4. Bora, A., 1970. Karadeniz bölgesi bitki paraziti nematodların tür ve yayılış alanlarının tespiti ve ilaçlı mücadele imkanları üzerinde araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni 10:53-71.
  5. Christie, J.E. and V.G. Perry, 1951. Removing nematodes from soil. Proceedings Helmintholological Society of Washington, 18:106-108.
  6. CAB International, 2001. Zygotylenchus guevaraiin: Crop protection compendium, global module. 3ʳᵈ Edition. Wallingford, UK: CAB International.
  7. De Grisse, A., 1969. Redescription on odifications de quelque techniques utilisées dans l’étude des neematodes phytoparasitaires. Meded. Ritksfac. Landwet. Gent, 34:351-359.
  8. Diker, T., 1952. Samsun bölgesinde nematodların hayat devreleri tahribat şekilleri ile arız olduğu bitkiler (Basılmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 86s.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

5 Aralık 2018

Kabul Tarihi

27 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 49 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kepenekçi, İ., Yeşilayer, A., Atay, T., Sağlam, N., & Peçen, A. (2020). TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe, 49(2), 59-66. https://izlik.org/JA43CB39MT
AMA
1.Kepenekçi İ, Yeşilayer A, Atay T, Sağlam N, Peçen A. TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2020;49(2):59-66. https://izlik.org/JA43CB39MT
Chicago
Kepenekçi, İlker, Ayşe Yeşilayer, Turgut Atay, Necdettin Sağlam, ve Aydın Peçen. 2020. “TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bahçe 49 (2): 59-66. https://izlik.org/JA43CB39MT.
EndNote
Kepenekçi İ, Yeşilayer A, Atay T, Sağlam N, Peçen A (01 Aralık 2020) TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe 49 2 59–66.
IEEE
[1]İ. Kepenekçi, A. Yeşilayer, T. Atay, N. Sağlam, ve A. Peçen, “TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ”, Bahçe, c. 49, sy 2, ss. 59–66, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43CB39MT
ISNAD
Kepenekçi, İlker - Yeşilayer, Ayşe - Atay, Turgut - Sağlam, Necdettin - Peçen, Aydın. “TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bahçe 49/2 (01 Aralık 2020): 59-66. https://izlik.org/JA43CB39MT.
JAMA
1.Kepenekçi İ, Yeşilayer A, Atay T, Sağlam N, Peçen A. TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2020;49:59–66.
MLA
Kepenekçi, İlker, vd. “TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bahçe, c. 49, sy 2, Aralık 2020, ss. 59-66, https://izlik.org/JA43CB39MT.
Vancouver
1.İlker Kepenekçi, Ayşe Yeşilayer, Turgut Atay, Necdettin Sağlam, Aydın Peçen. TOKAT (TÜRKİYE) İLİ SEBZE (DOMATES, HIYAR, BİBER VE PATLICAN) EKİLİŞ ALANLARINDA TYLENCHIDA (NEMATODA) TAKIMINA BAĞLI BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe [Internet]. 01 Aralık 2020;49(2):59-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43CB39MT

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram