Bu çalışma, doğal ceviz varlığı bakımından oldukça zengin olan Gelincik köyü (Isparta)
ve civarında yürütülmüştür. Çalışmada, yöredeki doğal ceviz genotiplerinin meyve ö-
zellikleri ile yan dal verimlilik durumları belirlenerek, üstün bulunanların seçilmesi ve gen
kaynağı olarak korunması amaçlanmıştır. Tartılı derecelendirme yöntemine göre seçilen
genotipler 2 yıl boyunca değerlendirilmiştir. Seçilen tiplerin meyve ağırlığı 7.89–12.98 g, iç
ağırlığı 4.15–6.68 g, randıman %48.44–57.64 ve kabuk kalınlığı 0.97–1.62 mm arasında
değişmiştir. Meyvelerin hepsi irilik bakımından yuvarlak olup ekstra sınıfta yer almıştır.
Kabuk özellikleri bakımından; 3 tip açık, 3 tip esmer kabuk renginde; 2 tip düz, 4 tip orta
kabuk pürüzlülüğünde; 3 tip kolay, 2 tip orta ve 1 tip zor kırılan meyveler olarak saptanmıştır.
İç dolgunluğu bakımından genotiplerin hepsi iyi durumda olup, iç rengi 2 tipte açık
ve 4 tipte çok açık olarak belirlenmiştir. Genotiplerin protein oranları %17.79–25.21, yağ
oranları %60.41–67.25, nem oranları %3.03–5.42 ve kül oranları %1.63–2.31 arasında bulunmuştur.
Ümitvar seçilen genotiplerin yan dalda dişi çiçeklenme oranı %62 (32 GEL 19)
ve %90 (32 GEL 21) arasında değişmiştir. Çalışmada, seçilen genotipler aşı ile çoğaltılarak
genetik koruma altına alınmıştır.
Ceviz (J. regia L.) Seleksiyon Yan Dal Verimliliği Meyve Özellikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 34 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram