Ankara yöresinde tohumdan yetişen ceviz ağaçlarının oluşturduğu populasyon içerisinden
üstün özellikli tipleri seçmek amacıyla gerçekleştirilen bu seleksiyon çalışmasında
364 ağaçtan meyve örneği alınmış, bu tiplerde önemli meyve ve ağaç özellikleri
incelenmiştir. Araştırma sonucunda 23 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir. Seçilen
tiplerde meyve ağırlığı 10.82-18.74 g, iç ağırlığı 5.62-8.60 g, iç oranı %42.95-%57.26,
kabuk kalınlığı 1.04 - 2.03 mm arasında değişmiş; kabuk rengi 9 tipte koyu, 14 tipte
esmer; iç rengi ise 5 tipte açık sarı, 18 tipte koyu sarı olarak belirlenmiştir. Seçilen tipler
dolu ve sağlam iç oranı yönünden çok iyi durumda olup, 13 tip %100 oranında dolu
ve sağlam iç vermiş, 1 tipte %13.33 oranında boş meyveye rastlanılmıştır. Seçilen
23 tipin 10’u homogamous, 9’u protandrous ve 3’ü protogenous çiçeklenme göstermiş,
1 tipte ise ilkbahar don zararı nedeniyle çiçeklenme durumu belirlenememiştir.
Ümitvar seçilen tiplerde protein oranları %16.06-%25.50, yağ oranları %47.84-
%66.74 arasında ve yağ asitleri miktarları; linoleik %41.13-%61.15; oleik asit
%22.39-%49.12; palmitik asit %6.01-%10.21 ve stearik asit %2.17-%4.99 olarak belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 34 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram