Cevizlerin elle hasadında işgücü maliyeti toplam üretim maliyetinin %30-60’ını
oluşturmaktadır. Ceviz bitkisi, iç meyveyi mekaniksel zarar ve kirlenmelerden koruyan
sert bir kabuğa sahip olduğundan, hasadının makina ile yapılması daha uygundur.
Cevizlerin sarsmayla yere düşürüldükten sonra uzun süre bekletilmesi, meyvesinde
kararma, ısıdan zarar görme, kurtlanma ve küflenme gibi kalite kayıplarını oluşturabilmektedir.
Bu yüzden yere düşürülen meyvelerin zaman kaybetmeden toplanması,
yeşil kabuklarının soyulması ve kurutulması gerekmektedir.
Bu çalışmada, cevizin meyve kalitesinde önemli etkiye sahip ve ceviz yetiştiricili-
ğinde en yoğun ve yorucu çalışma gerektiren hasat ve hasat sonrası mekanizasyon uygulamalarının
yurtdışı örnekleri verilmiştir. Mekanizasyon açısından, gelişmiş ülkelerde
yaygın olarak uygulanan hasat, kabuk soyma ve kurutma işlemleri açıklanmış-
tır.
Ceviz Hasadı Mekanik Hasat Makinası Ceviz Kabuk Soyma Ceviz Kurutma
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 34 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram