Bu çalışmanın amacı, Dörtyol ve Samandağ yörelerinde yetiştirilen Washington
Navel portakallarının soğukta muhafazası sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Araştırmada, 7 x 7 m aralıklarla tesis edilmiş Yerli Turunç
anacı üzerine aşılı Washington Navel portakalı meyveleri kullanılmıştır. Washington
Navel portakalları 4 ve 6°C’lerde ve %85-90 oransal nemde ayda bir analizlenmek
üzere 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana
gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, usare, yeşil kapsüllü meyve,
suda çözünebilir toplam kuru madde, pH, titre edilebilir asit, meyve kabuk rengi L*
ve hº değeri) ile mantarsal ve fizyolojik bozulmalar incelenmiştir. Dörtyol koşullarında
yetiştirilen Washington Navel portakallarının 4°C sıcaklık ve %85-90 oransal
nemde 4-5 ay, 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde ise en fazla 4 ay depolanabileceği saptanmıştır. Samandağ koşullarında yetiştirilen Washington Navel portakallarının
4°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde en fazla 4 ay ve 6°C sıcaklık ve %85-90 oransal
nemde 3 ay kalitelerinden çok fazla bir şey kaybetmeden depolanabileceği saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2008 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 37 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram