Üzüm sofralık olarak en fazla talep gören meyvelerden biridir. Bu durum sofralık
üzümlerin kalite özelliklerinin önemini artırmaktadır. Bu araştırmada Yalova Atatürk
Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma
Enstitüsü tarafından seçilen toplam 23 melez üzümün bazı kalite özellikleri 2008 ve
2009 yıllarında iki farklı hasat zamanında incelenmiştir. 23 melez üzüm ıslah çalışmaları
sonucunda çeşit adayı olarak seçilmiştir. Çalışmada çeşit adaylarının 2 yıl süre ile
10 farklı ürün özelliği Yalova koşullarında incelenerek ortaya konmuştur. 23 çeşit
adayı tane eni, tane boyu, 100 tane ağırlığı, suda çözünür kuru madde (SÇKM), pH
değeri, şıradaki titre edilebilir asitlik, olgunluk indisi, degüstasyon puanlaması ve tane
rengi yönünden incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde; Yalova çeşit adaylarından
91/3 (Pembe 77) ve Tekirdağ çeşit adaylarından 15/A-61 ön plana çıktı. 91/3
(Pembe 77) pembe renkli, kendine has aromalı ve çekirdeklidir. 15/A-61 ise sarı-yeşil
renkli, misket aromalı ve çekirdeksiz yapıdadır. Bu çeşit adayları için tescile başvurulmuş
olup halen tescil işlemleri devam etmektedir. Çalışma sonucunda tescil öncesi
üzüm çeşit adaylarının bazı kalite özellikleri belirlenerek sofralık potansiyelleri ortaya
konmuştur.
Sofralık Üzüm ÇeĢit Adayı Kalite Özellikleri Vitis vinifera L.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2011 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 40 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram