Üzümsü meyvelerin insanoğlu tarafından bilinirliği, insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanlar, çevrelerinde bulunan yabani bitkileri toplayarak beslenmişlerdir. Üzümsü meyvelerin de yabani formları diğer meyveler gibi ilk insan beslenmesinde çok kullanılan bitkiler arasındadır. Bilimsel “Üzümsü Meyveler” konusu ülkemizde 45-50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Son 30-35 yıl içerisinde gittikçe artan bir önem kazanmıştır. Bunun sebebi, üzümsü meyvelerin hem beslenme hem de insan sağlığı açısından önemlerinin her geçen gün daha iyi anlaşılır olması ve aranan meyveler grubunu oluşturmasıdır. Üzümsü meyveler çilek, ahududu, böğürtlen, frenk üzümü, bektaşi üzümü, kuşburnu, yaban mersini (maviyemiş vb.), dut, turna yemişi, kivi ve daha birçok türü içine almaktadır. Canlı renkleri, içerdikleri tat (koku ve aroma), tekstür bileşenleri bakımından çekiciliği fazla olan üzümsü meyveler, her yaşta insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir.
Bu tebliğimizde, Türkiye’de Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumlarının Serüveni ve Üzümsü Meyvelerin bilimsel evrimi kısa olarak incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ekim 2016 |
Kabul Tarihi | 1 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 2) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram