Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kiwi marketing channels and marketing margin in Çarşamba district of Samsun province, Turkey

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: 2, 31 - 38, 08.01.2018

Öz

In this research, it was determined that marketing channels of kiwi grown in the district of Çarşamba and marketing margin to every actor who played a role marketing channels. For this purpose in the survey, the interview data of 2015 year from made of with a cold storage a firm, 49 grower kiwi and 12 kiwi selling broker has been used. While calculating the cost of production of 1 kg of kiwi, simple cost calculation method was used. According to the research results, although 1 kg of kiwi 0.8 TL produced in the Çarşamba district, consumers pays average 4.23 TL for 1 kg of kiwi. It was determined that 1 kg of kiwi consumers is that the price that you pay to belong to 30%of manufacturer. Also, brokers taking on the role of intermediaries in the marketing of kiwi is marketing to kiwi on condition that 15%of the manufacturer’s revenue. To be able to generate more revenue from the production of kiwi growers in the Çarşamba district, the production of products such as nuts, walnuts and peaches besides the kiwi, it was considered that a cooperative with cold storage should be established.

Kaynakça

  • Bartley, J. P. and A. M. Schwede, 1989. Production of Volatile Compounds in Ripening Kiwi Fruit (Actinidia chinensis). Journal of Agricultural and Food Chemistry 37(4):1023–1025.
  • Çeliker, A., 2010. Fındık, Kivi ve Çayda Karlılık Analizi. TEAE (Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü) Bakış. 11(6)–Aralık 2010. ISSN: 1303–8346.
  • Demir, A., ve H. Ege, 2003. Kivi. TEAE (Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü) Bakış. 2(10)–Mart 2003. ISSN: 1303–8346.
  • FAO, 2015. www.fao.org. (Erişim Tarihi: 09.03.2016)
  • GİB, 2015. http://www.gib.gov.tr/fileadmin/ user_upload/yararli_bilgiler/amortisman_oranlari.htm (Erişim Tarihi: 26.01.2016).
  • Güleryüz, M. ve R. Aslantaş, 1993. Dünya Kiwi (Actinidia deliciosa) Üretimi ve Ülkemizde Yetiştirme İmkânları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24(2):120–132.
  • Holzapfel, E. A., R. Merino, M. A. Mariño and R. Matta, 2000. Water Production Functions in Kiwi. Irrigation Science 19(2):73–79.
  • Karadeniz, T., 2004. Türkiye Kivi Üretim Durumu. Alatarım Dergisi, 23.
  • Kıral, T. ve H. Kasnakoğlu, 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. TEPGE Yayınları. Stok No: 37.
  • Koday, S., 2000. Türkiye’de Kivi Üretimi/Yield of Kiwi in Turkey. Doğu Coğrafya Dergisi 6(3).
  • Nemli, G., H. Kırcı, B. Serdar and N. Ay, 2002. Suitability of Kiwi (Actinidia sinensis Planch.) Prunings for particleboard Manufacturing. Industrial Crops and Products 17(1):39–46.
  • Ordu Ticaret Borsası, 2013. Üretim Desenimizde Yeni Motif Kivi/Kivi Raporu. Ordu. http://www.ordutb.org.tr/pdf/kivi(2013) son_hali_pdf.pdf (Erişim Tarihi: 20.01.2016).
  • Öz, A. T. ve A. Eriş, 2009. Kontrollü Atmosfer (KA) ve Normal Atmosfer (NA) Koşullarında Depolamanın Farklı Zamanlarda Derilen "Hayward" (Actinidia deliciosa) Kivi Çeşidinin Kalite Değişimine Etkisi. The Journal of Food 34(2).
  • Samancı, H., 1990. Kivi Yetiştiriciliği. TAV Yayınları Yayın No: 22. Yalova.
  • Tarakçıoğlu, C. ve T. Aşkın, 2005. Azotlu ve Potasyumlu Gübrelemenin Kivi Bitkisinin Verim ile Potasyum İçeriği Üzerine Etkisi. Tarımda Potasyumun Yeri ve Önemi Çalıştayı. 3–4 Ekim. Eskişehir. s.148–145.
  • TUİK, 2015. www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 09.03.2016)
  • Ünye Ticaret Borsası, 2013. Kivi Üretimi Araştırma Raporu. http://www.unyetb.org.tr/ upload/images/images/files/kivi%20%c3%9cretimi%20ara%c5%9ft%c4%b1rma%20raporu.pdf (Erişim Tarihi: 13.01.2016)
  • Yaman, B. ve A. Gencer, 2005. Trabzon Koşullarında Yetiştirilen Kiwi Bitkisi (Actinidia deliciosa (A. Chev.) Cf Liang & Ar Ferguson)’nin Lif Morfolojisi. Turkish Journal of Forestry/ Türkiye Ormancılık Dergisi 2:149–155.
  • Yulafçı, A. ve H. A. Cinemre, 2007. Çarşamba Ovasında Yaş Meyve ve Sebze Pazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22(3):260–26.

Samsun ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen kivinin pazarlama kanalları ve pazarlama marjı

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: 2, 31 - 38, 08.01.2018

Öz

Araştırmada Çarşamba ilçesinde yetiştirilen kivinin pazarlama kanallarını ve pazarlama kanalında rol oynayan her bir aktörün pazarlama marjını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada, 49 kivi yetiştiricisi, Çarşamba ve Samsun sebze ve meyve hallerinde kivi satışı yapan 12 komisyoncu ve soğuk hava deposu bulunan bir firma ile yapılan görüşmelerden alınan 2015 üretim yılı verileri kullanılmıştır. Bir kilogram kivinin üretim maliyeti hesaplanırken basit maliyet hesaplama yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Çarşamba ilçesinde 1 kg kivi 0.8 TL’ye üretilirken tüketiciler 1 kg kiviye ortalama 4.23 TL ödemektedir. Kivi yetiştiren tarım işletmeleri ürettikleri kiviyi şehir dışından gelen aracılar, şehir içi aracılar ve market–manavlara pazarladıkları zaman tüketicilerin 1 kg kiviye ödediği fiyatın %30’u üreticiye ulaşmaktadır. Ayrıca, kivinin pazarlanmasında aracılık rolü üstlenen sebze ve meyve halindeki komisyoncular üreticinin gelirinin %15’i karşılığında kiviyi pazarlamaktadır. Kivi yetiştiricilerinin üretimlerinden daha fazla gelir elde edebilmeleri için, kivinin yanında fındık, ceviz ve şeftali gibi ürünlerin üretildiği Çarşamba ilçesinde, soğuk hava deposu bulunan kendi örgütlerini kurmaları gerektiği düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Bartley, J. P. and A. M. Schwede, 1989. Production of Volatile Compounds in Ripening Kiwi Fruit (Actinidia chinensis). Journal of Agricultural and Food Chemistry 37(4):1023–1025.
  • Çeliker, A., 2010. Fındık, Kivi ve Çayda Karlılık Analizi. TEAE (Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü) Bakış. 11(6)–Aralık 2010. ISSN: 1303–8346.
  • Demir, A., ve H. Ege, 2003. Kivi. TEAE (Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü) Bakış. 2(10)–Mart 2003. ISSN: 1303–8346.
  • FAO, 2015. www.fao.org. (Erişim Tarihi: 09.03.2016)
  • GİB, 2015. http://www.gib.gov.tr/fileadmin/ user_upload/yararli_bilgiler/amortisman_oranlari.htm (Erişim Tarihi: 26.01.2016).
  • Güleryüz, M. ve R. Aslantaş, 1993. Dünya Kiwi (Actinidia deliciosa) Üretimi ve Ülkemizde Yetiştirme İmkânları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24(2):120–132.
  • Holzapfel, E. A., R. Merino, M. A. Mariño and R. Matta, 2000. Water Production Functions in Kiwi. Irrigation Science 19(2):73–79.
  • Karadeniz, T., 2004. Türkiye Kivi Üretim Durumu. Alatarım Dergisi, 23.
  • Kıral, T. ve H. Kasnakoğlu, 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. TEPGE Yayınları. Stok No: 37.
  • Koday, S., 2000. Türkiye’de Kivi Üretimi/Yield of Kiwi in Turkey. Doğu Coğrafya Dergisi 6(3).
  • Nemli, G., H. Kırcı, B. Serdar and N. Ay, 2002. Suitability of Kiwi (Actinidia sinensis Planch.) Prunings for particleboard Manufacturing. Industrial Crops and Products 17(1):39–46.
  • Ordu Ticaret Borsası, 2013. Üretim Desenimizde Yeni Motif Kivi/Kivi Raporu. Ordu. http://www.ordutb.org.tr/pdf/kivi(2013) son_hali_pdf.pdf (Erişim Tarihi: 20.01.2016).
  • Öz, A. T. ve A. Eriş, 2009. Kontrollü Atmosfer (KA) ve Normal Atmosfer (NA) Koşullarında Depolamanın Farklı Zamanlarda Derilen "Hayward" (Actinidia deliciosa) Kivi Çeşidinin Kalite Değişimine Etkisi. The Journal of Food 34(2).
  • Samancı, H., 1990. Kivi Yetiştiriciliği. TAV Yayınları Yayın No: 22. Yalova.
  • Tarakçıoğlu, C. ve T. Aşkın, 2005. Azotlu ve Potasyumlu Gübrelemenin Kivi Bitkisinin Verim ile Potasyum İçeriği Üzerine Etkisi. Tarımda Potasyumun Yeri ve Önemi Çalıştayı. 3–4 Ekim. Eskişehir. s.148–145.
  • TUİK, 2015. www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 09.03.2016)
  • Ünye Ticaret Borsası, 2013. Kivi Üretimi Araştırma Raporu. http://www.unyetb.org.tr/ upload/images/images/files/kivi%20%c3%9cretimi%20ara%c5%9ft%c4%b1rma%20raporu.pdf (Erişim Tarihi: 13.01.2016)
  • Yaman, B. ve A. Gencer, 2005. Trabzon Koşullarında Yetiştirilen Kiwi Bitkisi (Actinidia deliciosa (A. Chev.) Cf Liang & Ar Ferguson)’nin Lif Morfolojisi. Turkish Journal of Forestry/ Türkiye Ormancılık Dergisi 2:149–155.
  • Yulafçı, A. ve H. A. Cinemre, 2007. Çarşamba Ovasında Yaş Meyve ve Sebze Pazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22(3):260–26.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selime Canan Bu kişi benim

Nur İlkay Abacı Bu kişi benim

Kürşat Demiryürek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Ocak 2018
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2017
Kabul Tarihi 2 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Canan, S., Abacı, N. İ., & Demiryürek, K. (2018). Samsun ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen kivinin pazarlama kanalları ve pazarlama marjı. Bahçe, 46(2), 31-38.
AMA Canan S, Abacı Nİ, Demiryürek K. Samsun ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen kivinin pazarlama kanalları ve pazarlama marjı. Bahçe. Ocak 2018;46(2):31-38.
Chicago Canan, Selime, Nur İlkay Abacı, ve Kürşat Demiryürek. “Samsun Ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen Kivinin Pazarlama Kanalları Ve Pazarlama Marjı”. Bahçe 46, sy. 2 (Ocak 2018): 31-38.
EndNote Canan S, Abacı Nİ, Demiryürek K (01 Ocak 2018) Samsun ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen kivinin pazarlama kanalları ve pazarlama marjı. Bahçe 46 2 31–38.
IEEE S. Canan, N. İ. Abacı, ve K. Demiryürek, “Samsun ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen kivinin pazarlama kanalları ve pazarlama marjı”, Bahçe, c. 46, sy. 2, ss. 31–38, 2018.
ISNAD Canan, Selime vd. “Samsun Ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen Kivinin Pazarlama Kanalları Ve Pazarlama Marjı”. Bahçe 46/2 (Ocak 2018), 31-38.
JAMA Canan S, Abacı Nİ, Demiryürek K. Samsun ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen kivinin pazarlama kanalları ve pazarlama marjı. Bahçe. 2018;46:31–38.
MLA Canan, Selime vd. “Samsun Ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen Kivinin Pazarlama Kanalları Ve Pazarlama Marjı”. Bahçe, c. 46, sy. 2, 2018, ss. 31-38.
Vancouver Canan S, Abacı Nİ, Demiryürek K. Samsun ili Çarşamba ilçesinde yetiştirilen kivinin pazarlama kanalları ve pazarlama marjı. Bahçe. 2018;46(2):31-8.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram