Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 107 - 111, 31.03.2016

Öz

Jersey Mac elma çeşidi, yazlık-erkenci çeşitler arasında verimlilik, meyve kalitesi, hastalık ve zararlılara dayanım açısından önemli bir elma çeşididir. Fakat birçok yazlık elma çeşidinde olduğu gibi hasat önü meyve dökümü, geniş hasat periyodu ve raf ömründeki düşük performansı gibi önemli sorunları mevcuttur. Bu sebeple, çalışmada, bazı meyve çeşitlerinde hasat önü meyve dökümlerini azalttığı ve kalite özelliklerini artırdığı tespit edilen AVG uygulamaları ile Jersey Mac elmasında da, hasat önü meyve dökümünün azaltılarak, meyve verim ve kalite özelliklerinin daha iyi hale getirilebilmesiyle daha karlı bir üretim amaçlanmıştır. Çalışma, 2012-2013 yılları arasında Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ndeki M9 anaçlı ‘Jersey Mac’ elma ağaçlarında (4.5×1.5 m) gerçekleştirilmiştir ve AVG’ nin 100, 125 ve 150 ppm’lik dozları hasattan önce 3 farklı zamanda (tahmini hasattan 30 gün, 21 gün ve 7 gün önce) meyvelere uygulanmıştır. Kontrol ağaçlarına sadece su+yayıcı yapıştırıcı (Tween 20) püskürtülmüştür. Sonuç olarak, tahmini hasat tarihinden 7 gün önce 125 ppm (J32) ve 30 gün önce 125 ppm (J12) dozda kullanılan AVG uygulamalarının, Eğirdir koşullarında en yüksek brüt kara sahip oldukları belirlenmiştir. Bu uygulamaların hasat önü dökümleri J32 (%8.02) , J12 (%11.41) şeklindedir. En yüksek hasat önü döküm oranının kontrol uygulamasında (%29.19) gerçekleştiği görülmüştür.

Kaynakça

  • Amarante, C.V.T., Anderson, S., Megguer, C.A., Blum, L.E.B., 2002. Effect of aminoethoxy- vinylglycine (AVG) on preharvest fruit drop and maturity of apples. Revista Brasileira de Fruticultura, 24: 661-664.
  • Bangerth, F., 1978. The effect of a substituted amino acid on ethylene biosynthesis, respiration, ripening and preharvest drop apple of fruits. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 103: 401–408.
  • Boller, T., Hernel, R.C., Kende, H., 1979. Assay for and enzymatic formation of an ethylene precursor, 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid. Planta, 145: 293.
  • Bramlage, W.J., Greene, D.W., Autio, W.R., McLaughlin, J.M., 1980. Effects of aminoethoxyvinylglycine on internal ethylene concentrations and storage of apples. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 105: 847-851.
  • Burak, M., Öz, F., Bulagay, A.N., 1994. Yerli ve yabancı elma çeşitlerinin seçimi-3. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yayın No. 38, Yalova.
  • Butar, S., 2013. AVG (aminoethoxy vinilglycine)’nin Jersey Mac elma çeşidinde hasat önü meyve dökümü, hasat zamanı ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 71s, Aydın.
  • Butar, S., Çetinbaş, M., Eren, İ., 2013. The effects of aminoethoxyvinylglycine (AVG) on fruit quality of ‘Eksi Bir Cv.’ nectarine. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Özel Sayısı 2:371-375.
  • Byers, R.E., 1997. Effects of aminoethoxyvinyl-glycine (AVG) on preharvest fruit drop and maturity of ‘Delicious’ apples. J. Tree Fruit Prod., 2: 53-75.
  • Çetinbaş, M., Butar, S., 2013. Aminoethoxyvinyl-glycine (AVG) delays maturation and improves fruit size and frimness of cv. ‘0900 Ziraat’ sweet cherry. European Journal of Horticultural Science. 78(3):126-131.
  • Demircan, V., Yılmaz, H., Binici, T., 2005. Isparta ilinde elma üretim maliyeti ve gelirinin belirlenmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(2): 71-80.
  • Elfving, D.C., Lougheed, E.C., Chu, C.L., Cline, R.A., 1990. Effects of daminozide, paclobutrazol, and uniconazole treatments on ‘McIntosh' apples at harvest and following storage. Amer. Soc. Hort. Sci., 115:750-756.
  • Emre, M., Karamürsel, D., Kaçal, E., Öztürk, F.P., Emre, R.A., Karamürsel, Ö.F., Öztürk, G., 2008. Jerseymac elma çeşidinde derim öncesi ve derim sırasında meydana gelen kayıpların değerlendirilmesi. Bahçe Ürünlerinde 4. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08-12 Ekim, Antalya.
  • Greene, D.W., Schupp, J.R., 2004. Effect of aminoethoxyvinylglycine (AVG) on preharvest drop, fruit quality, and maturation of ‘McIntosh’ apples. 2. Effect of timing and concentration relationships and spray volume. HortScience, 39: 1036-1041.
  • Greene, D.W., 2006. An update on preharvest drop control of apples with Aminoethoxyvinyl- glycine (ReTain) Acta Hortic., 727:311-319.
  • Kang, I.K., Byun, J.K., Kweon, H.J., Kim, M.J., Kwon, S., Park, M.Y., Lee, D.H., Choi C., Choi, D.G., 2007. Effects of aminoethoxy- vinylglycine on preharvest drop, fruit color, and quality of Tsugaru apples. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 48(3):159164.
  • Kim, I.S., Choi C.D., Lee, H.J., Byun J.K., 2004. Effects of aminoethoxyvinylglycine on preharvest drop and fruit quality of ‘Mibaekdo’ peaches. Proc. 9th IS on Plant Bioregulators (Kang, S.M., Ed.), Acta Horticulture, 653:173-178.
  • Matoo, A.K., Baker, J.E., ChSaluts, E., Lieberman, M., 1977. Effect of temperature on the ethylene-synthesizing in apple, tomato, and Penicillium digitatum. Plant Cell Physiology, 18:715-719.
  • Öztürk, B., Özkan, Y., Yıldız, K., Çekiç, Ç., Kılıç, K., 2012. Red Chief elma çeşidinde aminoethoxyvinylglycine’nin (AVG) ve naftalen asetik asit’in (NAA) hasat önü döküm ve meyve kalitesi üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilim Dergisi, 27(3):120-126.
  • Rath, A.C., Wargo, J.M., Mills, S., 2004. Amino- ethoxyvinylglycine (AVG) applications to commercial blocks of ‘Tatura 204’, ‘Golden Queen’ and ‘Taylor Queen’ peaches delays fruit maturity and increases fruit size and quality. Acta Horticulturae, 653:167-171.
  • Rath, A.C., Kang, I., Park, C., Yoo W., Byun, J., 2006. Foliar Application of aminoethoxy- vinylglycine (AVG) delays fruit ripening and reduces pre-harvest fruit drop and ethylene production of bagged ‘‘Kogetsu’’ apples. Plant Growth Regulation, 50:91–100.
  • Singh, Z., Kennison, K., Agrez, V., 2003. Regulation of fruit frimness, maturity and quality of later maturing cultivars of peach with preharvest application of ReTain. Acta Horticulture, 628:277-283.
  • Wang, Z.Y., Dilley, D.R., 2001. Aminoethoxy- vinylglycine, combined with Ethephon, can enhance red color development without overripening apples. HortScience, 36: 328–331.
  • Way, R.D., 1979. Apple varieties grown in New York State. New York’s Food and Life Sciences Bulletin No:78.
  • Williams, M.W., 1980. Retention of fruit firmness and increase in vegetative growth and fruit set of apples with aminoethoxyvinylglycine. HortScience 15:76-77.
  • Yuan, R., Carbaugh, H.D., 2007. Effects of NAA, AVG and 1-MCP on ethylenebiosynthesis, preharvest fruit drop, fruit maturity and quality of Golden Supremeand Golden Delicious apples. HortScience 42(1): 101105.

Effect of AVG for Preharvest Drop in Jersey Mac Apple Variety and Economical Gain

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 107 - 111, 31.03.2016

Öz

Jersey Mac variety is on important earlier variety for good quality, yield and is resistance to plant disease and pests. But like other earlier apple varieties. It has pre-harvest drop and short shelf-life for reason by using. AVG. It was aimed to improved quality, yield and prevent pre-harvest drop for Jersey Mac variety with higher margin profit. Study was done in 2012-2013 years in Fruit Research Institute. Jersey Mac variety grafted on M9 rootstock planting distance (4.5×1.5). 100 ppm-125 ppm and 150 ppm, AVG dosages were applied 30, 21 and 7 days before harvest. Water and Tween 20 applied to control trees. As a result, 125 ppm AVG (J32) and 7 days before treatment, 125 ppm AVG (J12) 30 days before treatments were determined with best gross margin and economical gain. These applications pre-harvest drop ratios were J32 (%8.02), J12 (%11.14). Highest Preharvest drop was determined from control treatment (%29.19).

Kaynakça

  • Amarante, C.V.T., Anderson, S., Megguer, C.A., Blum, L.E.B., 2002. Effect of aminoethoxy- vinylglycine (AVG) on preharvest fruit drop and maturity of apples. Revista Brasileira de Fruticultura, 24: 661-664.
  • Bangerth, F., 1978. The effect of a substituted amino acid on ethylene biosynthesis, respiration, ripening and preharvest drop apple of fruits. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 103: 401–408.
  • Boller, T., Hernel, R.C., Kende, H., 1979. Assay for and enzymatic formation of an ethylene precursor, 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid. Planta, 145: 293.
  • Bramlage, W.J., Greene, D.W., Autio, W.R., McLaughlin, J.M., 1980. Effects of aminoethoxyvinylglycine on internal ethylene concentrations and storage of apples. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 105: 847-851.
  • Burak, M., Öz, F., Bulagay, A.N., 1994. Yerli ve yabancı elma çeşitlerinin seçimi-3. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yayın No. 38, Yalova.
  • Butar, S., 2013. AVG (aminoethoxy vinilglycine)’nin Jersey Mac elma çeşidinde hasat önü meyve dökümü, hasat zamanı ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 71s, Aydın.
  • Butar, S., Çetinbaş, M., Eren, İ., 2013. The effects of aminoethoxyvinylglycine (AVG) on fruit quality of ‘Eksi Bir Cv.’ nectarine. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Özel Sayısı 2:371-375.
  • Byers, R.E., 1997. Effects of aminoethoxyvinyl-glycine (AVG) on preharvest fruit drop and maturity of ‘Delicious’ apples. J. Tree Fruit Prod., 2: 53-75.
  • Çetinbaş, M., Butar, S., 2013. Aminoethoxyvinyl-glycine (AVG) delays maturation and improves fruit size and frimness of cv. ‘0900 Ziraat’ sweet cherry. European Journal of Horticultural Science. 78(3):126-131.
  • Demircan, V., Yılmaz, H., Binici, T., 2005. Isparta ilinde elma üretim maliyeti ve gelirinin belirlenmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(2): 71-80.
  • Elfving, D.C., Lougheed, E.C., Chu, C.L., Cline, R.A., 1990. Effects of daminozide, paclobutrazol, and uniconazole treatments on ‘McIntosh' apples at harvest and following storage. Amer. Soc. Hort. Sci., 115:750-756.
  • Emre, M., Karamürsel, D., Kaçal, E., Öztürk, F.P., Emre, R.A., Karamürsel, Ö.F., Öztürk, G., 2008. Jerseymac elma çeşidinde derim öncesi ve derim sırasında meydana gelen kayıpların değerlendirilmesi. Bahçe Ürünlerinde 4. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 08-12 Ekim, Antalya.
  • Greene, D.W., Schupp, J.R., 2004. Effect of aminoethoxyvinylglycine (AVG) on preharvest drop, fruit quality, and maturation of ‘McIntosh’ apples. 2. Effect of timing and concentration relationships and spray volume. HortScience, 39: 1036-1041.
  • Greene, D.W., 2006. An update on preharvest drop control of apples with Aminoethoxyvinyl- glycine (ReTain) Acta Hortic., 727:311-319.
  • Kang, I.K., Byun, J.K., Kweon, H.J., Kim, M.J., Kwon, S., Park, M.Y., Lee, D.H., Choi C., Choi, D.G., 2007. Effects of aminoethoxy- vinylglycine on preharvest drop, fruit color, and quality of Tsugaru apples. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 48(3):159164.
  • Kim, I.S., Choi C.D., Lee, H.J., Byun J.K., 2004. Effects of aminoethoxyvinylglycine on preharvest drop and fruit quality of ‘Mibaekdo’ peaches. Proc. 9th IS on Plant Bioregulators (Kang, S.M., Ed.), Acta Horticulture, 653:173-178.
  • Matoo, A.K., Baker, J.E., ChSaluts, E., Lieberman, M., 1977. Effect of temperature on the ethylene-synthesizing in apple, tomato, and Penicillium digitatum. Plant Cell Physiology, 18:715-719.
  • Öztürk, B., Özkan, Y., Yıldız, K., Çekiç, Ç., Kılıç, K., 2012. Red Chief elma çeşidinde aminoethoxyvinylglycine’nin (AVG) ve naftalen asetik asit’in (NAA) hasat önü döküm ve meyve kalitesi üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilim Dergisi, 27(3):120-126.
  • Rath, A.C., Wargo, J.M., Mills, S., 2004. Amino- ethoxyvinylglycine (AVG) applications to commercial blocks of ‘Tatura 204’, ‘Golden Queen’ and ‘Taylor Queen’ peaches delays fruit maturity and increases fruit size and quality. Acta Horticulturae, 653:167-171.
  • Rath, A.C., Kang, I., Park, C., Yoo W., Byun, J., 2006. Foliar Application of aminoethoxy- vinylglycine (AVG) delays fruit ripening and reduces pre-harvest fruit drop and ethylene production of bagged ‘‘Kogetsu’’ apples. Plant Growth Regulation, 50:91–100.
  • Singh, Z., Kennison, K., Agrez, V., 2003. Regulation of fruit frimness, maturity and quality of later maturing cultivars of peach with preharvest application of ReTain. Acta Horticulture, 628:277-283.
  • Wang, Z.Y., Dilley, D.R., 2001. Aminoethoxy- vinylglycine, combined with Ethephon, can enhance red color development without overripening apples. HortScience, 36: 328–331.
  • Way, R.D., 1979. Apple varieties grown in New York State. New York’s Food and Life Sciences Bulletin No:78.
  • Williams, M.W., 1980. Retention of fruit firmness and increase in vegetative growth and fruit set of apples with aminoethoxyvinylglycine. HortScience 15:76-77.
  • Yuan, R., Carbaugh, H.D., 2007. Effects of NAA, AVG and 1-MCP on ethylenebiosynthesis, preharvest fruit drop, fruit maturity and quality of Golden Supremeand Golden Delicious apples. HortScience 42(1): 101105.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Meltem Emre

Sinan Butar

Melike Çetinbaş

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Emre, M., Butar, S., & Çetinbaş, M. (2016). Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 107-111.
AMA Emre M, Butar S, Çetinbaş M. Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):107-111.
Chicago Emre, Meltem, Sinan Butar, ve Melike Çetinbaş. “Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 107-11.
EndNote Emre M, Butar S, Çetinbaş M (01 Mart 2016) Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 107–111.
IEEE M. Emre, S. Butar, ve M. Çetinbaş, “Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 107–111, 2016.
ISNAD Emre, Meltem vd. “Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 107-111.
JAMA Emre M, Butar S, Çetinbaş M. Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:107–111.
MLA Emre, Meltem vd. “Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 107-11.
Vancouver Emre M, Butar S, Çetinbaş M. Jersey Mac Elma Çeşidinde AVG (Aminoethoxy-Vinylglycine)’nin Hasat Önü Meyve Dökümü, Verim ve Gelir Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):107-11.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram