Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 188 - 193, 31.03.2016

Öz

Çalışmada, hasat sonrası farklı dozlarda salisilik asit (SA) uygulamasının Dr. Jules Guyot armut çeşidinin depolama ve raf ömrü kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, meyveler hasattan sonra 0, 1, 2 ve 4 mM %0.01 Tween-20 içeren SA çözeltisine 5 dakika süre ile daldırılmıştır. Uygulamalardan sonra meyveler 0°C’de ve %90±5 oransal nemde 3 ay süre ile depolanmıştır. Depolama periyodu süresince aylık alınan meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, sertlik, suda çözünebilir kuru madde ve titre edilebilir asit miktarı, solunum hızı ve etilen üretimi analizleri yapılmıştır. Uygulamaların raf ömrü kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla aylık alınan örnekler 20℃'de 5 gün süreyle bekletildikten sonra kalite analizleri tekrarlanmıştır. SA uygulamalarının kontrol uygulamasına göre; etilen üretimini ve solunum hızını azalttığı, meyve eti sertliğinin, kabuk renginin ve titre edilebilir asitlik miktarının korunmasında daha etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda 4 mM SA uygulaması kalite özelliklerinin korunmasında en etkili uygulama olmuştur.

Kaynakça

  • Blanpied, G.D., 1972. A study of ethylene in apple, red raspberry and cherry. Plant Physiol. 49:627-630.
  • Chen, J., Wen, P., Kong, W., Pan, Q., Zhan, J., Li, J., Wan, S., Huang, W., 2006. Effect of salicylic acid on phenylpropanoids and phenylalanine ammonia–lyase in harvested grape berries. Postharvest Biol. Technol., 40:64-72.
  • Erbaş, D., Onursal, C.E., Babalık, Z., Koyuncu, M.A., 2014. Üzüm muhafazasında salisilik asit kullanımı. 6. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, s:6067, 22-25 Eylül, Bursa.
  • Gray J, Picton S, Shabeer J, Schuch W, Grierson D., 1992, Molecular biology of fruit ripening and its manipulation with antisense genes. Plant Mol. Biol., 19:69–87.
  • Khan, N.A., 2006. Ethylene Action in Plants. Springer Berlin Heidelberg New York, Role of Ethylene in Fruit Ripening, 151p.
  • Leslie, C.A., Romani, R.J., 1986. Salicylic acid: A new inhibitor of ethylene biosynthesis. Plant Cell Rep. 5:144-146.
  • Manthe, B., Schulz, M., Schnabl, H., 1992. Effects of salicylic acid on growth and stomatal movements of Vicia faba L.: evidence for salicylic acid metabolization. J. Chem. Ecol. 18:1525–1539.
  • Onursal, C.E., Butar, S., Eren, İ., Güneyli, A., Çalhan, Ö., Koyuncu, M.A., 2012. Derim öncesi aminoetoksivinilglisin (AVG) uygulamalarının Akça armut çeşidinin manav koşullarında kalite değişimi üzerine etkisi. Bahçe Bilmi, 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, İzmir, s:221-227.
  • Öz, A.T., Süfer, Ö., 2012. Meyve ve sebzelerde hasat sonrası kalite üzerine yenilebilir film ve kaplamaların etkisi. Akademik Gıda 10(1):85-91.
  • Peng, L., Jiang, Y., 2006. Exogenous salicylic acid inhibits browning of fresh–cut Chinese water chestnut. Food Chem., 94:535–540.
  • Raskin, I., 1992. Role of salicylic acid in plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Mol. Biol. 43:439/463.
  • Seymour, G.B., Taylor J.E., Tucker, G.A., 1993. Biochemistry of Fruit Ripening. Chapman and Hall, London.
  • Shafiee, M., Taghavi, T.S., Babalar, M., 2010. Addition of salicylic acid to nutrient solution combined with postharvest treatments (hot water, salicylic acid, and calcium dipping) improved postharvest fruit quality of strawberry. Scienta Hort. 124:40-45.
  • Srivastava, M.K., Dwivedi, U.N., 2000. Ripening of banana fruit by salicylic acid. Plant Science, 158:87–96.
  • TUİK, 2015. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim: 08.07.2015).
  • Wang, I., Chen, S., Kong, W., Li, S., Archbuld, D., 2006. Salicylic acid pre–treatment alleviates chilling injury and affect the antioxidant system and heat shock proteins of peach during cold storage. Postharvest Biol. Technol. 41:244–251.
  • Wolucka, B.A., Goossens, A., Inze, D., 2005. Methyl jasmonate stimulates the de novo biosynthesis of vitamin C in plant cell suspensions. J. Exp. Bot. 56, 2527–2538.
  • Zhang, Y., Chen, K., Zhang, S., Feguson, I., 2003. The role of salicylic acid in postharvest ripening of Kiwifruit. Postharvest Biol. Technol. 28:67-74.

The Effects of Postharvest Salicylic Acid Treatment on Storage and Shelf-Life Quality of Dr. Jules Guyot Pear Cultivar

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 188 - 193, 31.03.2016

Öz

The effects of different postharvest salicylic acid (SA) doses on storage and shelf-life quality of “Dr. Jules Guyot” pear variety were investigated. Fruits were immersed in 0, 1, 2, and 4 mM of salicylic acid, containing 0.01% Tween-20, for 5 minutes. After treatments, fruits were stored for 3 months at 0℃ and 90±5% relative humidity. During the storage period, monthly taken fruit samples were analyzed for fruit quality parameters which are: weight loss, fruit peel colour, firmness, total soluble solid and titratable acidity, respiration rate and ethylene production. To determine the effects of treatments on shelf life; fruit samples held for 5 days at 20°C and the same analyses were conducted. SA treatments significantly reduced respiration rate and ethylene production, maintained fruit firmness, skin colour and titratable acidity effectively compared with control group. 4 mM dose of salicylic acid was the most effective treatment for maintaining fruit quality.

Kaynakça

  • Blanpied, G.D., 1972. A study of ethylene in apple, red raspberry and cherry. Plant Physiol. 49:627-630.
  • Chen, J., Wen, P., Kong, W., Pan, Q., Zhan, J., Li, J., Wan, S., Huang, W., 2006. Effect of salicylic acid on phenylpropanoids and phenylalanine ammonia–lyase in harvested grape berries. Postharvest Biol. Technol., 40:64-72.
  • Erbaş, D., Onursal, C.E., Babalık, Z., Koyuncu, M.A., 2014. Üzüm muhafazasında salisilik asit kullanımı. 6. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, s:6067, 22-25 Eylül, Bursa.
  • Gray J, Picton S, Shabeer J, Schuch W, Grierson D., 1992, Molecular biology of fruit ripening and its manipulation with antisense genes. Plant Mol. Biol., 19:69–87.
  • Khan, N.A., 2006. Ethylene Action in Plants. Springer Berlin Heidelberg New York, Role of Ethylene in Fruit Ripening, 151p.
  • Leslie, C.A., Romani, R.J., 1986. Salicylic acid: A new inhibitor of ethylene biosynthesis. Plant Cell Rep. 5:144-146.
  • Manthe, B., Schulz, M., Schnabl, H., 1992. Effects of salicylic acid on growth and stomatal movements of Vicia faba L.: evidence for salicylic acid metabolization. J. Chem. Ecol. 18:1525–1539.
  • Onursal, C.E., Butar, S., Eren, İ., Güneyli, A., Çalhan, Ö., Koyuncu, M.A., 2012. Derim öncesi aminoetoksivinilglisin (AVG) uygulamalarının Akça armut çeşidinin manav koşullarında kalite değişimi üzerine etkisi. Bahçe Bilmi, 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, İzmir, s:221-227.
  • Öz, A.T., Süfer, Ö., 2012. Meyve ve sebzelerde hasat sonrası kalite üzerine yenilebilir film ve kaplamaların etkisi. Akademik Gıda 10(1):85-91.
  • Peng, L., Jiang, Y., 2006. Exogenous salicylic acid inhibits browning of fresh–cut Chinese water chestnut. Food Chem., 94:535–540.
  • Raskin, I., 1992. Role of salicylic acid in plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Mol. Biol. 43:439/463.
  • Seymour, G.B., Taylor J.E., Tucker, G.A., 1993. Biochemistry of Fruit Ripening. Chapman and Hall, London.
  • Shafiee, M., Taghavi, T.S., Babalar, M., 2010. Addition of salicylic acid to nutrient solution combined with postharvest treatments (hot water, salicylic acid, and calcium dipping) improved postharvest fruit quality of strawberry. Scienta Hort. 124:40-45.
  • Srivastava, M.K., Dwivedi, U.N., 2000. Ripening of banana fruit by salicylic acid. Plant Science, 158:87–96.
  • TUİK, 2015. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim: 08.07.2015).
  • Wang, I., Chen, S., Kong, W., Li, S., Archbuld, D., 2006. Salicylic acid pre–treatment alleviates chilling injury and affect the antioxidant system and heat shock proteins of peach during cold storage. Postharvest Biol. Technol. 41:244–251.
  • Wolucka, B.A., Goossens, A., Inze, D., 2005. Methyl jasmonate stimulates the de novo biosynthesis of vitamin C in plant cell suspensions. J. Exp. Bot. 56, 2527–2538.
  • Zhang, Y., Chen, K., Zhang, S., Feguson, I., 2003. The role of salicylic acid in postharvest ripening of Kiwifruit. Postharvest Biol. Technol. 28:67-74.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cemile Ebru Onursal

Atakan Güneyli

Tuba Seçmen

İsa Eren

Mehmet Ali Koyuncu

Derya Erbaş

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Onursal, C. E., Güneyli, A., Seçmen, T., … Eren, İ. (2016). Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 188-193.
AMA Onursal CE, Güneyli A, Seçmen T, Eren İ, Koyuncu MA, Erbaş D. Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):188-193.
Chicago Onursal, Cemile Ebru, Atakan Güneyli, Tuba Seçmen, İsa Eren, Mehmet Ali Koyuncu, ve Derya Erbaş. “Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 188-93.
EndNote Onursal CE, Güneyli A, Seçmen T, Eren İ, Koyuncu MA, Erbaş D (01 Mart 2016) Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 188–193.
IEEE C. E. Onursal, A. Güneyli, T. Seçmen, İ. Eren, M. A. Koyuncu, ve D. Erbaş, “Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 188–193, 2016.
ISNAD Onursal, Cemile Ebru vd. “Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 188-193.
JAMA Onursal CE, Güneyli A, Seçmen T, Eren İ, Koyuncu MA, Erbaş D. Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:188–193.
MLA Onursal, Cemile Ebru vd. “Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 188-93.
Vancouver Onursal CE, Güneyli A, Seçmen T, Eren İ, Koyuncu MA, Erbaş D. Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamasının Dr. Jules Guyot Armut Çeşidinde Muhafaza ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):188-93.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram