Bu çalışma, Abate Fetel (Pyrus communis L.) armut çeşidinin meyve tutma oranı ve bazı meyve kalite özellikleri üzerine tam çiçeklenme döneminde uygulanan farklı aminoetoksivinilglisin dozlarının (0, 250, 500 ve 750 mg.L-1, AVG) etkisini belirlemek amacıyla 2014 yılı gelişme döneminde Samsun ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Kontrol uygulaması (0 mg.L-1 AVG) ile karşılaştırıldığında, meyve tutma oranı hem 750 mg.L-1 AVG uygulaması (%5.4) hem de 250 mg.L-1 AVG uygulaması (%4.0) ile önemli derecede artmıştır. 500 mg.L-1 AVG uygulaması kontrol uygulaması ile benzer bulunmuştur. Sap uzunluğu yalnızca 750 mg.L-1 AVG uygulaması ile önemli derecede azalırken, kabuk kalınlığı 500 mg.L-1 AVG uygulaması ile artmıştır. Çekirdek ağırlığının azalışı üzerine 250 ve 500 mg.L-1 AVG uygulamaları önemli derecede etki ederken, dolu çekirdek sayısının azalışı üzerine ise tüm AVG dozlarının etkisi önemli bulunmuştur. Ortalama meyve ağırlığı, meyve eni ve meyve boyu üzerine yalnızca 750 mg.L-1 AVG uygulamasının etkisi önemli olmuştur. Meyve eti sertliği yalnızca 500 mg.L-1 AVG uygulaması, SÇKM içeriği ise hem 500 hem de 750 mg.L-1 AVG uygulaması ile önemli derecede artmıştır. Titre edilebilir asitlik içeriği 250 ve 750 mg.L-1 AVG uygulaması ile önemli derecede artarken, 500 mg.L-1 AVG uygulaması ile azalmıştır.
Çekirdek sayısı meyve ağırlığı meyve eti sertliği SÇKM titre edilebilir asitlik
The present study was conducted in 2014 growing season under ecological conditions of Samsun Province to determine the effects of different aminoethoxyvinylglycine doses (0, 250, 500 and 750 mg.L-1, AVG) applied at full bloom on fruit set and some fruit quality characteristics of Abate Fetel (Pyrus communis L.) pears. Compared to control treatment (0 mg.L-1 AVG), fruit set significantly increased both with 750 mg.L-1 AVG (5.4%) and 250 mg.L-1 AVG (4.0%) treatments. The 500 mg.L-1 AVG treatment was found to be similar with the control treatment. While stem length significantly decreased only with 750 mg.L-1 AVG treatment, peal thickness increased with 500 mg.L-1 AVG treatment. The 250 and 500 mg.L-1 AVG treatments had significant effects on decrease in seed weight; effects of entire AVG doses on decrease in number of full seeds were found to be significant. Only 750 mg.L-1 AVG treatment had significant effects on mean fruit weight, fruit width and fruit length. Fruit flesh firmness significantly increased only with 500 mg.L-1 AVG treatment and water-soluble dry matter content significantly increased with both 500 and 750 mg.L-1 AVG treatments. Titratable acidity significantly increased with 250 and 750 mg.L-1 AVG treatment and decreased with 500 mg.L-1 AVG treatment.
Fruit firmness fruit weight seed number soluble solids content titratable acidity
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram