Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 338 - 343, 31.03.2016

Öz

Araştırma, 2013-2014 üretim sezonunda Ordu Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait ısıtmasız seralarında yürütülmüştür. Çalışmada topraksız ortamda yetiştirilen pazı bitkisinde humik asit ve azot uygulamasının verim ve kalite üzerine etkisi test edilmiştir. Azot dozları olarak 0 (kontrol), 5, 10, 15, 20 kg/da olarak alınmış, hümik asit uygulaması ise %0.2 uygulama dozu olarak kullanılmıştır. Çalışmada Zümrüt ve Naz çeşitlerinin tohumları kullanılmıştır. Çalışmada tohum ekimleri 26.10.2013 tarihinde yapılmıştır. Bitkilerde hasat, tohum ekiminden sonra 130. günde yapılmıştır. Çalışmada azot uygulamalarının verim değerlerini artırdığı görülmüştür. En yüksek verim değerleri 15 ve 20 kg/da azot uygulamalarından (145.42-156.25 g/m²) elde edilmiştir. Humik asit uygulamasının verime olumlu etkilerinin bulunmasına rağmen bu etkiler istatistiki açıdan önemsiz bulunmuştur. Yaprak eni, yaprak boyu, yaprak sayısı, kök kuru ağırlığı, klorofil değerleri bakımından azot dozlarının etkisi istatistiki bakımdan önemli olup, kontrole göre daha yüksek sonuçlar elde edilmiştir. Yaprak kuru ağırlığında ise humik asit uygulamasının istatistiki açıdan önemli olduğu saptanmıştır. Çeşitler arasında yaprak eni, yaprak boyu, kök kuru ağırlığı ve klorofil değerleri yönünden istatistiksel olarak farklılıklar bulunmuştur.

Kaynakça

  • Apaydın, H., 2002. Yetiştirme ortamlarına hümik asit katkısının domates ve hıyar fidelerinin gelişimi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Boroujerdnia, M., Ansari, N.A., 2007. Effect of different levels of nitrogen fertilizer and cultivars on growth, yield and yield components of romaine lettuce (Lactuca sativa L.). Middle Eastem and Russian Journal of Plant Science and Biotech., 1(2):47-53.
  • Echer, M.D.M., Zoz, T., Rossol, C.D., Steiner, F., Castagnara, D.D., Lana, M.D.C., 2012. Plant density and nitrogen fertilization in Swiss chard. Horticultura Brasileira, 30(4):703-707.
  • Gülser, F., 2005. Effects of ammonium sulphate and urea on NO₃ and NO₂ accumulation, nutrient contents and yield criteria in spinach. Scientia Horticulturae, 106(3):330-340.
  • Karic, L., Vukasinovic, S., Znidarcic, D., 2005. Response of leek (Allium porrum L.) to different levels of nitrogen dose under agroclimatic conditions of Bosnia and Herzegovina. Acta Agric. Slov., 85(2):219-226.
  • Kolota, E., Czemiak, K., 2010. The effects of nitrogen fertilization on yield and nutritional value of swiss chard. Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus, 2(09).
  • Kolsarıcı, Ö., Kaya, M.D., Day, S., İpek, A., Uranbey, S., 2005. Farklı hümik asit dozlarının ayçiçeğinin (Helianthus annuus L.) çıkış ve fide gelişimi üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(2):151-155.
  • Konstantopoulou, E., Kapotis, G., Salachas, G., Petropoulos, S.A., Karapanos, I.C., Passam, C., 2010. Nutritional quality of greenhouse lettuce at harvest and after storage in relation to N application and cultivation season. Scientia Horticulturae, 125(2):93-95.
  • Konstantopoulou, E., Kapotis, G., Salachas, G., Petropoulos, S.A., Chatzieustratiou, E., Karapanos, I.C., Passam, H. C., 2012. Effect of nitrogen application on growth parameters, yield and leaf nitrate content of greenhouse lettuce cultivated during three seasons. Journal of Plant Nutrition, 35(8):1246-1254.
  • Ozdamar Unlu, H., Unlu, H., Karakurt, Y., Padem, H., 2011. Changes in fruit yield and quality in response to foliar and soil humic acid application in cucumber. Sci. Res. Essays, 6:2800-2803.
  • Padem, H., Ocal, A., 1999. Effects of humic acid applications on yield and some characteristics of processing tomato. ISHS 6. International Symposium on the Processing Tomato. Pamplona, Navarra, Spain, 25-28 May 1998. Acta Horticulturae, 487:159-163.
  • Silva, M.F., Santos, R.F., Silveira, L., Tomassoni, F., Carpinski, M., Ruffato, J.E., 2013. Effect of nitrogen fertilization on crop chard (Beta vulgaris L. var. cicla). Acta Iguazu, 2(1):61-65.
  • TUİK, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu Sitesi. www.tuik.gov.tr (Erişim: 15.08.2015).
  • Uğur, A., Bozokalfa, M.K., Eşiyok, D., 2004. Farklı hasat dönemleri ve azot uygulamalarının endivde (Cichorium endivia L.) verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(2):1-8.
  • Uğur, A., Ekbiç, E., Zambi, O., Uyar, M., Aksoy, R., 2014. Azot ve hümik asit uygulamalarının marulda verim ve kalite üzerine etkileri. 10. Sebze Tarımı Sempozyumu, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.

Effect of Nitrogen and Humic Acid Applications on Yield and Quality in Chard (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla)

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 338 - 343, 31.03.2016

Öz

This study was carried out at the Ordu ecological condition in unheated plastic greenhouse in 2013-2014 growing season. In this study, effects of nitrogen and humic acid applications above the yield and quality was tested in soilless grown on chard plants. In this research, applications of nitrogen, 0 (control), 5, 10, 15, 20 kg/da and humic acid 0 (control), 0.2% doses were used. In the study, seeds of Zümrüt and Naz cultivars were used. Seed sowing was conducted on 26.10.2013. Plants were harvested in 130 days after seed sowing. Nitrogen applications increased the yield values. In terms of yield values, 15 and 20 kg/da doses of nitrogen applications gave the highest yields 145.42, 156.25 g/m² respectively. Although humic acid application on yield was found to have a positive impact, this effect is found to be statistically insignificant. Leaf width, leaf length, leaf number, root dry weight, chlorophyll values are statistically significant in terms of the effect of nitrogen doses and these results higher than the control results which have been achieved. In leaf dry weight, the humic acid applications found to be statistically significant. In terms of leaf width, leaf length, root dry weight and chlorophyll values were found statistically different among the cultivars.

Kaynakça

  • Apaydın, H., 2002. Yetiştirme ortamlarına hümik asit katkısının domates ve hıyar fidelerinin gelişimi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Boroujerdnia, M., Ansari, N.A., 2007. Effect of different levels of nitrogen fertilizer and cultivars on growth, yield and yield components of romaine lettuce (Lactuca sativa L.). Middle Eastem and Russian Journal of Plant Science and Biotech., 1(2):47-53.
  • Echer, M.D.M., Zoz, T., Rossol, C.D., Steiner, F., Castagnara, D.D., Lana, M.D.C., 2012. Plant density and nitrogen fertilization in Swiss chard. Horticultura Brasileira, 30(4):703-707.
  • Gülser, F., 2005. Effects of ammonium sulphate and urea on NO₃ and NO₂ accumulation, nutrient contents and yield criteria in spinach. Scientia Horticulturae, 106(3):330-340.
  • Karic, L., Vukasinovic, S., Znidarcic, D., 2005. Response of leek (Allium porrum L.) to different levels of nitrogen dose under agroclimatic conditions of Bosnia and Herzegovina. Acta Agric. Slov., 85(2):219-226.
  • Kolota, E., Czemiak, K., 2010. The effects of nitrogen fertilization on yield and nutritional value of swiss chard. Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus, 2(09).
  • Kolsarıcı, Ö., Kaya, M.D., Day, S., İpek, A., Uranbey, S., 2005. Farklı hümik asit dozlarının ayçiçeğinin (Helianthus annuus L.) çıkış ve fide gelişimi üzerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(2):151-155.
  • Konstantopoulou, E., Kapotis, G., Salachas, G., Petropoulos, S.A., Karapanos, I.C., Passam, C., 2010. Nutritional quality of greenhouse lettuce at harvest and after storage in relation to N application and cultivation season. Scientia Horticulturae, 125(2):93-95.
  • Konstantopoulou, E., Kapotis, G., Salachas, G., Petropoulos, S.A., Chatzieustratiou, E., Karapanos, I.C., Passam, H. C., 2012. Effect of nitrogen application on growth parameters, yield and leaf nitrate content of greenhouse lettuce cultivated during three seasons. Journal of Plant Nutrition, 35(8):1246-1254.
  • Ozdamar Unlu, H., Unlu, H., Karakurt, Y., Padem, H., 2011. Changes in fruit yield and quality in response to foliar and soil humic acid application in cucumber. Sci. Res. Essays, 6:2800-2803.
  • Padem, H., Ocal, A., 1999. Effects of humic acid applications on yield and some characteristics of processing tomato. ISHS 6. International Symposium on the Processing Tomato. Pamplona, Navarra, Spain, 25-28 May 1998. Acta Horticulturae, 487:159-163.
  • Silva, M.F., Santos, R.F., Silveira, L., Tomassoni, F., Carpinski, M., Ruffato, J.E., 2013. Effect of nitrogen fertilization on crop chard (Beta vulgaris L. var. cicla). Acta Iguazu, 2(1):61-65.
  • TUİK, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu Sitesi. www.tuik.gov.tr (Erişim: 15.08.2015).
  • Uğur, A., Bozokalfa, M.K., Eşiyok, D., 2004. Farklı hasat dönemleri ve azot uygulamalarının endivde (Cichorium endivia L.) verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(2):1-8.
  • Uğur, A., Ekbiç, E., Zambi, O., Uyar, M., Aksoy, R., 2014. Azot ve hümik asit uygulamalarının marulda verim ve kalite üzerine etkileri. 10. Sebze Tarımı Sempozyumu, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atnan Uğur

Ercan Ekbiç

Andaç Kutay Saka

Mustafa Takak Bu kişi benim

Ozan Zambi

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Uğur, A., Ekbiç, E., Saka, A. K., … Takak, M. (2016). Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 338-343.
AMA Uğur A, Ekbiç E, Saka AK, Takak M, Zambi O. Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):338-343.
Chicago Uğur, Atnan, Ercan Ekbiç, Andaç Kutay Saka, Mustafa Takak, ve Ozan Zambi. “Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 338-43.
EndNote Uğur A, Ekbiç E, Saka AK, Takak M, Zambi O (01 Mart 2016) Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 338–343.
IEEE A. Uğur, E. Ekbiç, A. K. Saka, M. Takak, ve O. Zambi, “Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 338–343, 2016.
ISNAD Uğur, Atnan vd. “Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 338-343.
JAMA Uğur A, Ekbiç E, Saka AK, Takak M, Zambi O. Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi. Bahçe. 2016;45:338–343.
MLA Uğur, Atnan vd. “Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 338-43.
Vancouver Uğur A, Ekbiç E, Saka AK, Takak M, Zambi O. Azot ve Humik Asit Uygulamalarının Pazıda (Beta vulgaris subsp. L. var. cicla) Verim ve Kaliteye Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):338-43.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram