Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 702 - 706, 31.03.2016

Öz

Meyve türleri kendilerine özgü aroma özelliklerini oluşturan çok sayıda uçucu organik bileşikleri oluşturmakta ve bunlar o meyvenin tat ve lezzet özelliklerini oluşturmaktadır. Meyve aroma ve lezzet özellikleri ticari meyve pazarlarında tüketicinin tercihini belirlemede önem taşımaktadır. Olgunlaşma dönemine doğru, üzümde aroma özelliklerini oluşturan belli uçucu bileşiklerin oluşması şeklinde çok sayıda ve çeşitli fizyolojik değişiklikler meydana gelmektedir. Elektronik burun, gıda endüstrisinde gıda analizlerinden bioproseslerin izlenmesine kadar birçok farklı uygulamalarda kullanılması yönü ile popüler hale gelmiş nispeten yeni bir teknolojidir. Elektronik burun insandaki koku alma sistemine benzer şekilde aroma bileşiklerini ölçmede kullanılan bir çoklu sensor dizisidir. Bir elektronik burun, örnek işleme sistemi, algılama sistemi ve veri işleme sistemi olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Elektronik burun sistemleri, şeftali, kayısı, mango maviyemiş, domates ve şaraplık üzüm gibi meyve türlerinin hammadde kalite kontrollerinde kullanılmaktadır. Sonuç olarak, elektronik burun teknolojisi değişik meyve türlerinin olgunluk durumları ve kalite özelliklerini izlemek açısından önemli potansiyele sahiptir.

Kaynakça

  • Alam, H., Saeed, H.A., 2012. Electronic nose in food and health applications: A review. International Journal of Computing and Corporate Research International Manuscript ID:ISSN2249054X-V2I6M8-112012, 2(6).
  • Aleixandre, M., Santos, J.P., Sayago, I., Cabellos, M., J., Arroyo, T., Horrillo, M.C., 2015. A wireless and portable electronic nose to differentiate must of different ripeness degree and grape varieties. Sensors 15:8429-8443.
  • Arroyo, T., Lozano, J., Cabellos, J.M., Gil-Diaz, M., Santos, J.P., Horrillo, C., 2009. Evaluation of wine aromatic compounds by a sensory human panel and an electronic nose. J. Agric. Food Chem. 57(24):11543-11549.
  • Athamneh, A.I., Zoecklein, B.W., Mallikarjunan, K., 2008. Electronic nose evaluation of Cabernet Sauvignon fruit maturity. Journal of Wine Research 19(1):69-80.
  • Bellincontro, A., Nicoletti, I., Valentini, M., Tomas, A., de Santis, D., Corradini, D., Mencarelli, F., 2009. Integration of nondestructive techniques with destructive analyses to study postharvest water stress of winegrapes. Amer. J. Enol. Vitic.,60:57-65.
  • Benady, M., Simon, J.E., Charles, D.J., Miles, G.E., 1995. Fruit ripeness determination by electronic sensing of aromatic volatiles. Transaction of the ASAE 38(1):251-257.
  • Blanco, M., Villarroya, I., 2002. NIR spectroscopy: a rapid-response analytical tool. Trends Anal. Chem. 21 (4):240-250.
  • Choi, K., Lee, G., Han, Y.J., Bunn, J.M., 1995. Tomato maturity evaluation using color image analysis. Amer. Trans., ASAE 38(1):171-176.
  • Çelik, H., Çelik, S., Kunter, M.B., Söylemezoğlu, G., Boz, Y., Özer, C., Atak, A. 2005. Bağcılıkta gelişme ve üretim hedefleri. TMMOB ZMO Türkiye Ziraat Mühendisliği 6. Teknik Kongresi, 1:565-588, 3-7 Ocak 2005, Ankara.
  • Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji), 3. Baskı. Avcı Ofset, İstanbul.
  • Dieguez, S.C.; Lois, L.C.; Gomez, E.F., de la Pena, M.L.G., 2003. Aromatic composition of the Vitis vinifera grape Albarino. LWT-Food Sci. Technol. 36:585-590.
  • Du, X., Bai, J., Plotto, A., Baldwin, E., Whitaker, V., Rouseff, R., 2010. Electronic nose for detecting strawberry fruit maturity. Proc. Fla. State Hort. Soc., 123:259-263.
  • Fenoll, J., Manso, A., Hellin, P., Ruiz, L., Flores, P., 2009. Changes in the aromatic composition of the Vitis vinifera grape Muscat Hamburg during ripening. Food Chem., 114, 420-428.
  • Gardner, J.W., Bartlett, P.N., 1994. A brief history of electronic noses. Sensor Actuat B Chem. 18:210-211.
  • Kızıl, U., Lindley, J.A., Panigrahi, S., 2001. Determination of manure characteristics using gas sensors. ASAE Annual International Meeting. Sacramento, California, July 29-August 1 2001.
  • Kızıl, Ü., Genç, L., Saçan, M., 2011. Elektronik burun sistemlerinin tasarım ilkeleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25(1):109-118.
  • Gomez, A.H., Hu, G., Wang, J., Pereira, A.G., 2006. Evaluation of tomato maturity by electronic nose. Comput. Electron. Agric. 54 (1):44-52.
  • Gomez, A.H., Annia, G.P., Wang, J., 2007. Using electronic nose technique to monitoring tomato maturity States during shelf live. Rev. Cie. Tec. Agr. 16(1):24-30.
  • Gomez, A.H., Wang, J., Hu, G., Pereira, A.G., 2008. Monitoring storage shelf life of tomato using electronic nose technique. Journal of Food Engineering 85 (4):625-631.
  • Ogundiwin, E.A.; Peace, C.P.; Gradziel, T.M.; Parfitt, D.E.; Bliss, F.A.I., Crisosto, C.H.A., 2009. Fruit quality gene map of Prunus. BMC Genomics, 10, doi:10.1186/1471-2164-10-587.
  • Polder, G., van de Heijden, G.W.A.M., Young, I.T., 2002. Spectral image analysis for measuring ripeness of tomatoes. Trans. ASAE 45:1155-1161.
  • Qin, J., Chao, K., Kim, M.S., 2012. Nondestructive evaluation of internal maturity of tomatoes using spatially offset Raman spectroscopy. Postharvest Biol. Technol. 71:21-31.
  • Schwab, W., Davidovich-Rikanati, R., Lewinsohn, E., 2008. Biosynthesis of plant-derived flavor compounds. Plant J., 54:712-732.
  • Shevade, A.V., Ryan, M.A., Homer, M.L., Manfreda, A.M., Zhou, H., Manatt, K.S., 2003. Molecular modelling of polymer composite-analytic interactions in electronic nose sensors. Sensor Actuat B Chem. 93:84-91.
  • Stetter, J.R., Penrose, W.R., 2002. Understanding Chemical sensors and Chemical sensor arrays (electronic noses): Past, present and future. Sensors 10(1):190-229.
  • Sirisomboon, P., Tanaka, M., Kojima, T., Williams, P., 2012. Nondestructive estimation of maturity and textural properties on tomato ‘Momotaro’ by near infrared spectroscopy. J. Food Eng., 112(3):218-226.
  • Van Deventer, D., 2001. Discrimination of retained solvent levels in printed food-packaging using electronic nose systems. Virginia Polytechnic Institute and State University.
  • Zhang, L., McCarthya, M.J., 2012. Measurement and evaluation of tomato maturity using magnetic resonance imaging. Postharvest Biol. Technol. 67:37-43.
  • Zoecklein, B.W., Devarajan, Y.S., Mallikarjunan, K., Gardner, D.M., 2011. Monitoring effects of ethanol spray on Cabernet Franc and Merlot grapes and wine volatiles using electronic nose system. Amer. J. of Enology and Vitic. 62 (3):351-358.

Electronic Noise Technology and Its Use in Determining Maturity Situations of Wine Grapes (Vitis vinifera L.)

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 702 - 706, 31.03.2016

Öz

Fruit species produce a wide range of volatile organic compounds that impart their characteristically distinct aromas and contribute to unique flavor characteristics. Fruit aroma and flavor characteristics are of key importance in determining consumer acceptance in commercial fruit markets. During fruit ripening, numerous and diverse physiological changes occur, including the development of a specific volatile blend that characterizes grape aroma. The electronic nose is a relatively new technology that has gained popularity in the food industry for a number of different applications from food analysis to bioprocesses monitoring. It has a multisensory array that is used to measure aroma compounds much like the human olfactory system. An e-nose is composed of three parts, including a sample handling system, a detection system, and a data processing system. E-nose systems have been applied to the raw product quality control of fruit species like peach, apricots, mango, blueberry, tomato and wine grape. As a result, electronic nose technology has considerable potential to monitor maturity and fruit quality of different fruit species.

Kaynakça

  • Alam, H., Saeed, H.A., 2012. Electronic nose in food and health applications: A review. International Journal of Computing and Corporate Research International Manuscript ID:ISSN2249054X-V2I6M8-112012, 2(6).
  • Aleixandre, M., Santos, J.P., Sayago, I., Cabellos, M., J., Arroyo, T., Horrillo, M.C., 2015. A wireless and portable electronic nose to differentiate must of different ripeness degree and grape varieties. Sensors 15:8429-8443.
  • Arroyo, T., Lozano, J., Cabellos, J.M., Gil-Diaz, M., Santos, J.P., Horrillo, C., 2009. Evaluation of wine aromatic compounds by a sensory human panel and an electronic nose. J. Agric. Food Chem. 57(24):11543-11549.
  • Athamneh, A.I., Zoecklein, B.W., Mallikarjunan, K., 2008. Electronic nose evaluation of Cabernet Sauvignon fruit maturity. Journal of Wine Research 19(1):69-80.
  • Bellincontro, A., Nicoletti, I., Valentini, M., Tomas, A., de Santis, D., Corradini, D., Mencarelli, F., 2009. Integration of nondestructive techniques with destructive analyses to study postharvest water stress of winegrapes. Amer. J. Enol. Vitic.,60:57-65.
  • Benady, M., Simon, J.E., Charles, D.J., Miles, G.E., 1995. Fruit ripeness determination by electronic sensing of aromatic volatiles. Transaction of the ASAE 38(1):251-257.
  • Blanco, M., Villarroya, I., 2002. NIR spectroscopy: a rapid-response analytical tool. Trends Anal. Chem. 21 (4):240-250.
  • Choi, K., Lee, G., Han, Y.J., Bunn, J.M., 1995. Tomato maturity evaluation using color image analysis. Amer. Trans., ASAE 38(1):171-176.
  • Çelik, H., Çelik, S., Kunter, M.B., Söylemezoğlu, G., Boz, Y., Özer, C., Atak, A. 2005. Bağcılıkta gelişme ve üretim hedefleri. TMMOB ZMO Türkiye Ziraat Mühendisliği 6. Teknik Kongresi, 1:565-588, 3-7 Ocak 2005, Ankara.
  • Çelik, S., 2011. Bağcılık (Ampeloloji), 3. Baskı. Avcı Ofset, İstanbul.
  • Dieguez, S.C.; Lois, L.C.; Gomez, E.F., de la Pena, M.L.G., 2003. Aromatic composition of the Vitis vinifera grape Albarino. LWT-Food Sci. Technol. 36:585-590.
  • Du, X., Bai, J., Plotto, A., Baldwin, E., Whitaker, V., Rouseff, R., 2010. Electronic nose for detecting strawberry fruit maturity. Proc. Fla. State Hort. Soc., 123:259-263.
  • Fenoll, J., Manso, A., Hellin, P., Ruiz, L., Flores, P., 2009. Changes in the aromatic composition of the Vitis vinifera grape Muscat Hamburg during ripening. Food Chem., 114, 420-428.
  • Gardner, J.W., Bartlett, P.N., 1994. A brief history of electronic noses. Sensor Actuat B Chem. 18:210-211.
  • Kızıl, U., Lindley, J.A., Panigrahi, S., 2001. Determination of manure characteristics using gas sensors. ASAE Annual International Meeting. Sacramento, California, July 29-August 1 2001.
  • Kızıl, Ü., Genç, L., Saçan, M., 2011. Elektronik burun sistemlerinin tasarım ilkeleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25(1):109-118.
  • Gomez, A.H., Hu, G., Wang, J., Pereira, A.G., 2006. Evaluation of tomato maturity by electronic nose. Comput. Electron. Agric. 54 (1):44-52.
  • Gomez, A.H., Annia, G.P., Wang, J., 2007. Using electronic nose technique to monitoring tomato maturity States during shelf live. Rev. Cie. Tec. Agr. 16(1):24-30.
  • Gomez, A.H., Wang, J., Hu, G., Pereira, A.G., 2008. Monitoring storage shelf life of tomato using electronic nose technique. Journal of Food Engineering 85 (4):625-631.
  • Ogundiwin, E.A.; Peace, C.P.; Gradziel, T.M.; Parfitt, D.E.; Bliss, F.A.I., Crisosto, C.H.A., 2009. Fruit quality gene map of Prunus. BMC Genomics, 10, doi:10.1186/1471-2164-10-587.
  • Polder, G., van de Heijden, G.W.A.M., Young, I.T., 2002. Spectral image analysis for measuring ripeness of tomatoes. Trans. ASAE 45:1155-1161.
  • Qin, J., Chao, K., Kim, M.S., 2012. Nondestructive evaluation of internal maturity of tomatoes using spatially offset Raman spectroscopy. Postharvest Biol. Technol. 71:21-31.
  • Schwab, W., Davidovich-Rikanati, R., Lewinsohn, E., 2008. Biosynthesis of plant-derived flavor compounds. Plant J., 54:712-732.
  • Shevade, A.V., Ryan, M.A., Homer, M.L., Manfreda, A.M., Zhou, H., Manatt, K.S., 2003. Molecular modelling of polymer composite-analytic interactions in electronic nose sensors. Sensor Actuat B Chem. 93:84-91.
  • Stetter, J.R., Penrose, W.R., 2002. Understanding Chemical sensors and Chemical sensor arrays (electronic noses): Past, present and future. Sensors 10(1):190-229.
  • Sirisomboon, P., Tanaka, M., Kojima, T., Williams, P., 2012. Nondestructive estimation of maturity and textural properties on tomato ‘Momotaro’ by near infrared spectroscopy. J. Food Eng., 112(3):218-226.
  • Van Deventer, D., 2001. Discrimination of retained solvent levels in printed food-packaging using electronic nose systems. Virginia Polytechnic Institute and State University.
  • Zhang, L., McCarthya, M.J., 2012. Measurement and evaluation of tomato maturity using magnetic resonance imaging. Postharvest Biol. Technol. 67:37-43.
  • Zoecklein, B.W., Devarajan, Y.S., Mallikarjunan, K., Gardner, D.M., 2011. Monitoring effects of ethanol spray on Cabernet Franc and Merlot grapes and wine volatiles using electronic nose system. Amer. J. of Enology and Vitic. 62 (3):351-358.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Demir Kök

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Kök, D. (2016). Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 702-706.
AMA Kök D. Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):702-706.
Chicago Kök, Demir. “Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 702-6.
EndNote Kök D (01 Mart 2016) Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 702–706.
IEEE D. Kök, “Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 702–706, 2016.
ISNAD Kök, Demir. “Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 702-706.
JAMA Kök D. Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı. Bahçe. 2016;45:702–706.
MLA Kök, Demir. “Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 702-6.
Vancouver Kök D. Elektronik Burun Teknolojisi ve Şaraplık Üzümlerin (Vitis vinifera L.) Olgunluk Durumlarının Belirlenmesinde Kullanımı. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):702-6.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram