Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2018, Cilt: 47 Sayı: Özel Sayı 1, 37 - 42, 28.06.2018

Öz

Çalışma 2013 ve 2015 yıllarında Kavaklıdere Firmasına ait Toklumen bağlarında yapılmıştır. Üzüm çeşitleri Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Malbec, Syrah, Narince ve Viognier’dir. Çeşitler 2009 yılında 2×1 m sıklıkta dikilmiştir. Çeşitlere ait fenolojiler (uyanma, çiçeklenme, bendüşme ve hasat) 3 yıl boyunca takip edilmiştir. Yıl boyunca alınan iklim verileri ile çeşitlerin yıllara göre etkili sıcaklık toplam değerleri hesaplanmıştır. Kırşehir ilinde yetiştirilen standart şaraplık üzüm çeşitlerinde fenolojik tarihleri çeşitlere ve yıllara göre önemli olabilecek değişiklikler göstermektedir. Aynı şekilde çeşitlere ait hasatlar 2 Eylül–29 Ekim tarihleri arasında gerçekleşirken genel olarak hasat sıralaması Malbec, Narince, Viognier, Kalecik Karası, Syrah, Öküzgözü ve Boğazkere şeklinde gerçekleşmiştir. Yöresel çeşitlerin kaybolmaya başlaması ve kalitesi yüksek çeşitlerin ön plana çıkması ile yörede bağcılığın geliştirilmesi ve istenilen seviyelere çıkarılması mümkün olacaktır.

Kaynakça

  • Jarvis, C., Barlow, E., Darbyshire, R., Eckard, R., Goodwin, I., 2017. Relationship between Viticultural Climatic Indices and Grape Maturity in Australia. Int. J. Biometeorol, DOI 10.1007/s00484–017–1370–9.
  • Winkler, A. J., Cook, J. A., Klieer, W. M. and Lider, L .A., 1974 . General Viticulture. Univ. of California. Pres, Berkeley. 633p.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık, Sun Fidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Serisi, 253s.
  • Van Leeuwen C., Garnier C., Agut C., Baculat B., Barbeau G., Besnard E., Bois B., Boursiquot J.M., Chuine, I., Dessup, T., Dufourcq, T., Garciacortazar, I., Marguerit, E., Monamy, C., Koundouras, S., Payan, J.C., Parker, A., Renouf, V., Rodriguez–Lovelle, B., Roby, J.P., Tonietto, J., Trambouze, W., 2008. Heat Requirements for Grapevine Varieties is Essential Information to Adapt Plant Material in A Changing Climate. 7. International Terroir Congress.
  • Kara, Z. ve Gerçekcioğlu, R., 1993. 12 Farklı Amerikan Asma Anacına Aşılanmış Narince Üzüm Çeşidinin Bazı Olgunluk Karakteristikleri Üzerinde Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi 3(5):5–17.
  • Köse, B., 2014. Işık ve Sıcaklığın Bağcılıktaki Yeri ve Önemi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1: 203–212.
  • Happ, E., 1999. Indices for Exploring the Relationship Between Temperature and Grape and Wine Flavour. Australian & New Zealand Wine Industry Journal, 14: 68–75.
  • Uzun, İ., 2004. Bağcılık El Kitabı. Hasad Yayıncılık.
  • Kriedemann, P. E., 1968. Photosynthesis in Vine Leaves as a Function of Light Intensity, Temperature, and Leaf Age. Vitis, 7: 213–220.
  • Ferrini, F., Mattii, G.B., Nicese, F.P., 1995. Effect of Temperature on Key Physiological Responses of Grapevine leaf. Am. J. Enol. Vitic., 46:375–379.
  • Akman, A., Topaloğlu, R., Fidan, I., 1971. Nevşehir ve Ürgüp Ekolojik Koşullarına Uygun Yerli ve Yabancı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Şaraplık Değerleri Üzerinde Araştırmalar. TUBİTAK TOAG Yayınları, No: 11, Ankara.
  • Leeuwen, C.V., Friant, P., Choné, X., Tregoat, O., Koundouras, S., Dubourdieu, D., 2004. Influence of Climate, Soil, and Cultivar on Terroir. Am. J. of Enol. and Vitic. 55(3):207–217.
  • Özdemir, G., Tangolar, S., 2005. Diyarbakır ve Adana Koşullarında Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Fenolojik Evreler ile Etkili Sıcaklık Toplamı Değerleri ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. 6. Türkiye Bağcılık Sempozyumu, Bildiriler (2):446–453.
  • Kök, D., Çelik, S., 2003. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Etkili Sıcaklık Toplamı Gereksinimlerinin Belirlenmesi ve Bunun Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkisi. Trakya Üniv. Bilimsel Araştırmalar Dergisi, B Serisi Fen Bilimleri, 4(1):23–27.
  • Çelik, H., Çetiner, H., Söylemezoğlu, G., Kunter, B., Çakır, A., 2005. Bazı üzüm çeşitlerinin Kalecik Koşullarındaki Fenolojik Özellikleri ile Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) İsteklerinin Belirlenmesi. 6. Türkiye Bağcılık Sempozyumu, Bildiriler 2:390–397.
  • Şensoy, A.İ.G., Bakta, F., Cangi, R., 2009. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Van Ekolojik Koşullarındaki Etkili Sıcaklık Toplamı Değerlerinin Belirlenmesi. HR. Ü.Z.F. Dergisi 13(3):49–59.
  • Şen, A., 2008. Kazova (Tokat) Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinde Etkili Sıcaklık Toplamlarının ve Optimum Hasat Zamanının Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). GOÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, 79s.
  • Gargın, S., Göktaş, A., 2016. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Eğirdir/Isparta Koşullarındaki Fenolojileri ve Bazı İklimsel Veriler. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (Özel Sayı) 3(2):254–260.
  • Kamiloğlu, Ö., Atal, A., Kiraz, M.E., 2014. Bazı Üzüm Çeşitleri ile Melez Çeşit Adaylarının Hatay/Amik Ovası Koşullarındaki Performanslarının Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(3):413–420.
  • Kaya, M., Özdemir, G., 2016. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Diyarbakır Koşullarındaki Kalite Özellikleri ile Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi., Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (Özel Sayı), 3(2):199–209.
  • Söğüt, A. B., Özdemir, G., 2013. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Diyarbakır Ekolojisindeki Fenolojik Özellikleri İle Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi. (Özel Sayı: Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu) Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi (27):403–412.
  • Altun, M. A., 2015 Bazı Önemli Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Sakarya/Taraklı Ekolojisine Adaptasyonu (Yüksek Lisans Tezi). GOÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, 48s.
  • Ovayurt, Ç., 2017. Kırşehir ili Bağcılığı ve Yörede Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Özelliklerinin Klasik ve Moleküler Yöntemlerden SSR Markörleriyle Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 265s.

HEAT SUMMATION VALUES OF SOME VINE GRAPE CULTIVARS IN KIRŞEHİR PROVINCE

Yıl 2018, Cilt: 47 Sayı: Özel Sayı 1, 37 - 42, 28.06.2018

Öz

This study was conducted over the Toklumen vineyards of Kavaklıdere Company during 2013, 2014 and 2015 growing seasons. Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Malbec, Syrah, Narince and Viognier grape cultivars were used as the plant material of the study. Cultivars were planted in 2006–2007 at 2×1 m density. Phenological characteristics of the cultivars (bud burst, full flowering, veraison and harvest) were observed for 3 years. Annual heat summation values of the cultivars were calculated through using the year–long meteorological data. Phenological dates of standard wine grape cultivars varied significantly in Kırşehir province. Harvest dates of the cultivars varied between 2nd of September and 29th of October and order of harvest realized as Malbec, Narince, Viognier, Kalecik Karası, Syrah, Öküzgözü and Boğazkere. It was concluded based on present findings that local viticulture practices could be improved through using high quality cultivars.

Kaynakça

  • Jarvis, C., Barlow, E., Darbyshire, R., Eckard, R., Goodwin, I., 2017. Relationship between Viticultural Climatic Indices and Grape Maturity in Australia. Int. J. Biometeorol, DOI 10.1007/s00484–017–1370–9.
  • Winkler, A. J., Cook, J. A., Klieer, W. M. and Lider, L .A., 1974 . General Viticulture. Univ. of California. Pres, Berkeley. 633p.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık, Sun Fidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Serisi, 253s.
  • Van Leeuwen C., Garnier C., Agut C., Baculat B., Barbeau G., Besnard E., Bois B., Boursiquot J.M., Chuine, I., Dessup, T., Dufourcq, T., Garciacortazar, I., Marguerit, E., Monamy, C., Koundouras, S., Payan, J.C., Parker, A., Renouf, V., Rodriguez–Lovelle, B., Roby, J.P., Tonietto, J., Trambouze, W., 2008. Heat Requirements for Grapevine Varieties is Essential Information to Adapt Plant Material in A Changing Climate. 7. International Terroir Congress.
  • Kara, Z. ve Gerçekcioğlu, R., 1993. 12 Farklı Amerikan Asma Anacına Aşılanmış Narince Üzüm Çeşidinin Bazı Olgunluk Karakteristikleri Üzerinde Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi 3(5):5–17.
  • Köse, B., 2014. Işık ve Sıcaklığın Bağcılıktaki Yeri ve Önemi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1: 203–212.
  • Happ, E., 1999. Indices for Exploring the Relationship Between Temperature and Grape and Wine Flavour. Australian & New Zealand Wine Industry Journal, 14: 68–75.
  • Uzun, İ., 2004. Bağcılık El Kitabı. Hasad Yayıncılık.
  • Kriedemann, P. E., 1968. Photosynthesis in Vine Leaves as a Function of Light Intensity, Temperature, and Leaf Age. Vitis, 7: 213–220.
  • Ferrini, F., Mattii, G.B., Nicese, F.P., 1995. Effect of Temperature on Key Physiological Responses of Grapevine leaf. Am. J. Enol. Vitic., 46:375–379.
  • Akman, A., Topaloğlu, R., Fidan, I., 1971. Nevşehir ve Ürgüp Ekolojik Koşullarına Uygun Yerli ve Yabancı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Şaraplık Değerleri Üzerinde Araştırmalar. TUBİTAK TOAG Yayınları, No: 11, Ankara.
  • Leeuwen, C.V., Friant, P., Choné, X., Tregoat, O., Koundouras, S., Dubourdieu, D., 2004. Influence of Climate, Soil, and Cultivar on Terroir. Am. J. of Enol. and Vitic. 55(3):207–217.
  • Özdemir, G., Tangolar, S., 2005. Diyarbakır ve Adana Koşullarında Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Fenolojik Evreler ile Etkili Sıcaklık Toplamı Değerleri ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. 6. Türkiye Bağcılık Sempozyumu, Bildiriler (2):446–453.
  • Kök, D., Çelik, S., 2003. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Etkili Sıcaklık Toplamı Gereksinimlerinin Belirlenmesi ve Bunun Kalite Özellikleri Üzerindeki Etkisi. Trakya Üniv. Bilimsel Araştırmalar Dergisi, B Serisi Fen Bilimleri, 4(1):23–27.
  • Çelik, H., Çetiner, H., Söylemezoğlu, G., Kunter, B., Çakır, A., 2005. Bazı üzüm çeşitlerinin Kalecik Koşullarındaki Fenolojik Özellikleri ile Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) İsteklerinin Belirlenmesi. 6. Türkiye Bağcılık Sempozyumu, Bildiriler 2:390–397.
  • Şensoy, A.İ.G., Bakta, F., Cangi, R., 2009. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Van Ekolojik Koşullarındaki Etkili Sıcaklık Toplamı Değerlerinin Belirlenmesi. HR. Ü.Z.F. Dergisi 13(3):49–59.
  • Şen, A., 2008. Kazova (Tokat) Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinde Etkili Sıcaklık Toplamlarının ve Optimum Hasat Zamanının Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). GOÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, 79s.
  • Gargın, S., Göktaş, A., 2016. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Eğirdir/Isparta Koşullarındaki Fenolojileri ve Bazı İklimsel Veriler. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (Özel Sayı) 3(2):254–260.
  • Kamiloğlu, Ö., Atal, A., Kiraz, M.E., 2014. Bazı Üzüm Çeşitleri ile Melez Çeşit Adaylarının Hatay/Amik Ovası Koşullarındaki Performanslarının Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(3):413–420.
  • Kaya, M., Özdemir, G., 2016. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Diyarbakır Koşullarındaki Kalite Özellikleri ile Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi., Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu (Özel Sayı), 3(2):199–209.
  • Söğüt, A. B., Özdemir, G., 2013. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Diyarbakır Ekolojisindeki Fenolojik Özellikleri İle Etkili Sıcaklık Toplamı İsteklerinin Belirlenmesi. (Özel Sayı: Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu) Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi (27):403–412.
  • Altun, M. A., 2015 Bazı Önemli Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Sakarya/Taraklı Ekolojisine Adaptasyonu (Yüksek Lisans Tezi). GOÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, 48s.
  • Ovayurt, Ç., 2017. Kırşehir ili Bağcılığı ve Yörede Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Özelliklerinin Klasik ve Moleküler Yöntemlerden SSR Markörleriyle Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 265s.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdurrahim Bozkurt

Adem Yağcı Bu kişi benim

Özgür Mert Bu kişi benim

Seda Sucu

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 11 Eylül 2017
Kabul Tarihi 20 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 47 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Bozkurt, A., Yağcı, A., Mert, Ö., Sucu, S. (2018). BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe, 47(Özel Sayı 1), 37-42.
AMA Bozkurt A, Yağcı A, Mert Ö, Sucu S. BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe. Haziran 2018;47(Özel Sayı 1):37-42.
Chicago Bozkurt, Abdurrahim, Adem Yağcı, Özgür Mert, ve Seda Sucu. “BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bahçe 47, sy. Özel Sayı 1 (Haziran 2018): 37-42.
EndNote Bozkurt A, Yağcı A, Mert Ö, Sucu S (01 Haziran 2018) BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe 47 Özel Sayı 1 37–42.
IEEE A. Bozkurt, A. Yağcı, Ö. Mert, ve S. Sucu, “BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ”, Bahçe, c. 47, sy. Özel Sayı 1, ss. 37–42, 2018.
ISNAD Bozkurt, Abdurrahim vd. “BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bahçe 47/Özel Sayı 1 (Haziran 2018), 37-42.
JAMA Bozkurt A, Yağcı A, Mert Ö, Sucu S. BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2018;47:37–42.
MLA Bozkurt, Abdurrahim vd. “BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ”. Bahçe, c. 47, sy. Özel Sayı 1, 2018, ss. 37-42.
Vancouver Bozkurt A, Yağcı A, Mert Ö, Sucu S. BAZI ŞARAPLIK ÜZÜMLERİN KIRŞEHİR İLİNDEKİ EST DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2018;47(Özel Sayı 1):37-42.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram