Bağcılık, ülkemizde en önemli tarım kolları içinde yer almaktadır. Bu çalışma, 2016 yılı vejetasyon periyodunda Konya ili, Selçuklu ilçesi, Ziraat Fakültesi araştırma bağında, 1103 Paulsen asma anacı üzerinde yetiştirilen 5 yaşındaki Alphonse Lavallée (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, 1) Kontrol, 2) ⅓ Salkım Ucu Kesme (⅓ SUK), 3) Sürgün Ucu Alma (SUA), 4) Hümik Madde Uygulaması (HM), 5) ⅓ SUK+SUA, 6) ⅓ SUK+HM, 7) SUA+HM, 8) ⅓ SUK+SUA+HM uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri incelenmiştir. Uygulama sonuçlarına göre; en yüksek üzüm verimi 5.30 kg/asma ile ⅓ SUK+SUA+HM uygulamasından; en yüksek salkım ağırlığı 224.49 g ile ⅓ SUK+SUA+HM uygulamasından; en yüksek 100 tane ağırlığı 553.93 g ile ⅓ SUK+SUA+HM uygulamasından; en yüksek olgunluk indisi 39.70 ile ⅓ SUK+SUA+HM uygulamasından; en yüksek şıra randımanı 700.00 ml ile K uygulamasından; en yüksek L* renk değeri 26.12 ile K uygulamasından; en yüksek a* renk değeri 0.61 ile HM, 0.64 ile ⅓ SUK+HM, 0.64 ile SUA+HM ve 0.64 ile ⅓ SUK+SUA+HM uygulamalarından; en yüksek b* renk değeri –0.86 ile ⅓ SUK+HM uygulamasından elde edilmiştir.
Alphonse Lavallée üzüm çeşidi ⅓ salkım ucu kesme sürgün ucu alma TKİ–hümas uygulaması kalite verim
Selçuk Üniversitesi
16401100
Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Ofis Müdürlüğü tarafından 16401100 numaralı proje ile desteklenmiştir.
Viticulture is among the most important agricultural branches in our country. The study was conducted Konya province, Selçuklu district, in research vineyard of Agriculture Faculty was held in 5 years old Alphonse Lavallée grape variety (Vitis vinifera L.) grown on grafted 1103 Paulsen rootstock in the vegetation period in 2016. In the study, It was investigated of effects 1) Control (C), 2) ⅓ Cluster Tip Reduction (⅓ CTR), 3) Shoot Tip Reduction (STR), 4) Humic Substance Application (HS), 5) ⅓ CTR+STR, 6) ⅓ CTR+HS, 7) STR+HS, 8) ⅓ CTR+STR+HS applications on yield and yield components. According to results; The highest fresh grape yield 5.30 kg/vitis with ⅓ CTR+STR+HS application; the highest cluster weight 224.49 g with ⅓ CTR+STR+HS application; the highest 100 berry weight 553.93 g with ⅓ CTR+STR+HS application; the highest maturity index 39.70 with ⅓ CTR+STR+HS application; the highest grape juice yield 700.00 ml with C application; the highest L* color value 26.12 with C application; the highest a* color value 0.61 with HS, 0.64 with ⅓ CTR+HS, 0.64 with STR+HS and 0.64 with ⅓ CTR+STR+HS applications; the highest b* color value –0.86 with ⅟₉ CTR+HS application were obtained.
16401100
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 16401100 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 11 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 20 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 47 Sayı: Özel Sayı 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram