Bu çalışma, 2015 yılı vejetasyon döneminde, Sivas ilinde yetiştirilen Kabarcık üzüm çeşidinde (Vitis vinifera L.) gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kontrol, ⅓ Salkım Ucu Kesme (⅓ SUK), Borik Asit (BA) ve ⅓ SUK+BA uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri incelenmiştir. En yüksek üzüm verimi 6.17 kg/asma ile BA uygulamasından elde edilirken, en az ise 3.34 kg/asma ile K uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek salkım ağırlığı 661.02 g ile BA uygulamasından elde edilirken, en az ise 433.99 g ile K uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek 100 tane ağırlığı 396.02 g ile BA uygulamasından elde edilirken, en az ise 348.54 g ile ⅓ SUK+BA ve 349.77 g ile K uygulamalarında belirlenmiştir. En yüksek L* renk değeri 39.42 ile K uygulamasından elde edilirken, en az ise 35.10 ile BA uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek a* renk değeri –3.14 ile ⅓ SUK+BA uygulamasından elde edilirken, en az ise –0.34 ile K uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek b* renk değeri 7.21 ile K uygulamasından elde edilirken, en az ise 4.52 ile ⅓ SUK+BA uygulamasında belirlenmiştir. Olgunluk indisi ve şıra randımanı değerleri istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Kabarcık üzüm çeşidinde üzüm verimi, salkım ağırlığı ve 100 tane ağırlığı değerlerini artırmak için yapraktan Borik Asit uygulaması tavsiye edilebilir.
kabarcık üzüm çeşidi salkım ucu kesme borik asit verim kalite
This study was conducted on Kabarcık (Vitis vinifera L.) grape cultivar growing in Sivas in 2015 vegetation period. In the study, the effects on yield and quality of control (C), ⅓ cluster tip reduction (⅓ CTR), boric acid (BA) and ⅓ CTR+BA applications from foliar in the Kabarcık grape cultivar were investigated. While the highest fresh grape yield (6.17 kg/vine) was obtained with BA application, the least fresh grape yield (3.34 kg/vine) was determined with C application; As the highest cluster weight (661.02 g) was obtained with BA application, the least cluster weight (433.99 g) was determined with C application; While the highest 100 berry weight (396.02 g) was obtained with BA application, the least100 berry weight were determined with ⅓ CTR+BA (348.54 g) application and with C (349.77 g) application; As the highest L* color intensity value (39.42) was obtained with C application, the least L* color intensity value (35.10) was determined with BA application; While the highest a* color intensity value (–3.14) was obtained with ⅓ CTR+BA application, the least a* color intensity value (–0.34) was determined with C application; As the highest b* color intensity value were obtained with BA (7.21) application and with C (8.21) application, the least b* color intensity value were determined with ⅓ CTR+BA (4.52) application and with ⅓ CTR (5.48) application. Maturity index and must yield values were not found statistically significant. To increase fresh grape yield, cluster weight and 100 berry weight of Kabarcık grape cultivar can be recommended foliar boric acid application.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 11 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 20 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 47 Sayı: Özel Sayı 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram