Bu çalışma, 2021-2022 yılları içerisinde Dicle Üniversitesi Bahçe Bitkileri bölümüne ait bağcılık uygulama ve sera alanında yürütülmüştür. Çalışmanın bitkisel materyalini, bölge halkı tarafından sevilerek tüketilen Şire üzüm çeşidine ait kalemler ve farklı özellikteki yedi Amerikan asma anacı (5BB, 110R, 1103P, 41B, 1613C, 420A ve 99R) oluşturmuş olup Şire üzüm çeşidinin farklı Amerikan asma anaçları üzerindeki afinite durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Dinlenme döneminde alınan çelikler masa başı omega aşı yöntemiyle aşılanıp kaynaştırma odasında dört hafta bekletildikten sonra kaynaşmış çelikler köklendirilmek üzere seraya aktarılmıştır. Kaynaşmış çeliklerde kaynaştırma odası randımanı, kallus skalası (0-4) ve kallus oluşum yüzdesi; aşılı çeliklerin seraya gelişimlerini sağlamak için bırakıldıktan iki ay sonra aşılı fidanlarda ise, fidan kalite özellikleri, I., II. ve III. boy fidan randımanı belirlenmiştir. Elde edilen veriler varyans analizine tabi tutulup ortalamalar asgari önem fark (AÖF) esas alınarak sınıflandırılmıştır. Çalışma sonunda, kaynaştırma odası randımanı %92-100 arasında değiştiği saptanmıştır. Öte yandan, sürgün ve kök gelişim aksamı başlığı altında incelenen tüm parametrelerde, anaç çapı parametresi hariç, %5 önem seviyesinde istatiksel farklar görülmüştür. En yüksek toplam fidan randımanı 1103P × Şire kombinasyonunda %94.62 ile saptanırken en düşük randıman 41B × Şire kombinasyonunda %56.99 olarak elde edilmiştir.
Tüplü asma fidanı Amerikan asma anacı aşılama Şire (Vitis vinifera L.)
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2023 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram