Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 175 - 181, 27.02.2023

Öz

ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Çiftliği Bitkisel Üretim Birimi’nde yer alan ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma ve Uygulama Bağı’nda 2021 yılı vejetasyon dönemi içerisinde yürütülen bu araştırmada, farklı yaz budaması uygulamalarının ‘Atasarısı’ üzüm çeşidinde tane tutum özellikleri ile verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada çeşide ait omcalar üzerinde; kontrol (KNT), uç alma (UA), dip yaprak alma (DYA), koltuk alma (KA) ve uç alma + dip yaprak alma + koltuk alma (UA+DYA+KA) uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Her uygulamaya ait omcalarda iki salkımlı ikişer adet yazlık sürgün seçilerek, çiçeklenme öncesinde somaklarda tomurcuk sayımları, tane tutumu sonrasında ise salkımlarda tane sayımları yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; 1. ve 2. salkımlar ile ortalamalarında en yüksek tane tutum sayısı UA+DYA+KA (sırasıyla 116.60 adet salkım⁻¹; 105.80 adet salkım⁻¹ ve 111.20 adet salkım⁻¹) ve KA (sırasıyla 99.17 adet salkım⁻¹; 103.83 adet salkım⁻¹ ve 101.50 adet salkım⁻¹) uygulamalarından elde edilmiştir. 1. ve 2. salkımlar ile ortalamalarında en yüksek tane tutum oranı ise UA+DYA+KA (sırasıyla %31.93; %39.32 ve %35.62) uygulamasında belirlenmiştir. Atasarısı üzüm çeşidindeki uygulamaların tane tutumuna ve dolayısıyla salkım sıklığı, tane eni, tane boyu ve tane ağırlığı parametrelerine direkt olarak etki ettiği saptanmıştır. Özellikle KNT’de 3576.9 g.omca⁻¹ olan ortalama verim, UA+DYA+KA uygulamasında 5692.9 g.omca⁻¹ değerine kadar yükselmiş, ancak ortalama verimin artışıyla birlikte KNT’de 36.63 olan olgunluk indisi değeri UA+DYA+KA uygulamasında 26.80’e kadar düşüş göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Esra Şahin Bu kişi benim 0000-0003-3850-3407

Alper Dardeniz Bu kişi benim 0000-0003-3480-662X

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Şahin, E., & Dardeniz, A. (2023). Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 175-181.
AMA Şahin E, Dardeniz A. Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):175-181.
Chicago Şahin, Esra, ve Alper Dardeniz. “Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 175-81.
EndNote Şahin E, Dardeniz A (01 Şubat 2023) Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe 52 Özel Sayı 1 175–181.
IEEE E. Şahin ve A. Dardeniz, “Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 175–181, 2023.
ISNAD Şahin, Esra - Dardeniz, Alper. “Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 175-181.
JAMA Şahin E, Dardeniz A. Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe. 2023;52:175–181.
MLA Şahin, Esra ve Alper Dardeniz. “Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 175-81.
Vancouver Şahin E, Dardeniz A. Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):175-81.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova